… en andere zomerse foundation vragen.

06:28 - 03:52
luistertijd 06:28 - leestijd 03:52

Tips van MUA Lydia: Hoe gebruik je zonbescherming onder je foundation?

Zonbescherming onder je foundation aanbrengen is best nog een ‘dingetje’… want welke zonbescherming kies je en hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je foundation daarna gaat rullen? In dit artikel geeft make-up artist Lydia Le Loux je daarom uitleg over het combineren van zonbescherming met foundation.

Welke zonnefilters heb ik minimaal nodig?

Zelf gebruik ik altijd een zonbescherming met SPF 30. Gelijkmatig aanbrengen tot het product vervaagd is en het daarna 20 tot 30 minuten de kans geven om zich te zetten. In UV-filters kun je onderscheid maken tussen chemische en fysische filters. Chemische (beter gezegd: synthetische) filters trekken in de huid en absorberen hier de UV-straling. Fysische filters leggen een laagje op je huid en ‘weerkaatsen’ het licht.

MUA Lydia Le Loux.

Zelf geef ik de voorkeur aan fysische filters met bijvoorbeeld titaniumoxide en zinkoxide. Deze veroorzaken zelden een allergische reactie. Mijn ervaring is dergelijke producten een dun filmpje op de huid vormen en dan als het ware als een primer fungeren. Een mooi bijkomend voordeel als je daarna aan de slag gaat met foundation.

Kan ik een dagcrème aanbrengen onder mijn zonbescherming ?

Dat kan, maar doe dit dan wel zo’n 15 minuten voordat je je zonbescherming aanbrengt. Want dan kan de dagcrème goed in de huid trekken. Zelf haal ik een teveel aan crème daarna nog even weg met een reinigingspad en wat lotion. Je zonbescherming moet namelijk in contact komen met de huid om zijn werk goed te kunnen doen. Als er een dikke laag crème op je huid blijft liggen, is dit niet goed mogelijk.

Kan ik een zonbescherming met SPF vervangen door een dagcrème met SPF ?

Bij een verzorgende dagcrème is de SPF meestal een bijkomstigheid, niet de primaire functie. Bij een zonproduct is deze wel primair en zijn eigenschappen als bijvoorbeeld anti-aging en voorkoming van pigmentvlekken secundair.

Neem een dagcrème met SPF 30 bijvoorbeeld. Je zult nooit voldoende aanbrengen om die SPF ook daadwerkelijk te halen. En bovendien… de moisturizer zal het effect van de SPF ook verdunnen. Er blijft dan in de meeste gevallen in de praktijk een SPF 10 tot 12 over. Maar dat is natuurlijk altijd beter dan geen zonbescherming!

Multifunctionele huidverzorgingsproducten, zoals een dagcrème met SPF, die simultaan werken om te verzorgen en te beschermen zijn fantastisch, maar check altijd de verpakking of er vermeld staat dat ze een breed spectrum UVA-/UVB-zonbescherming bieden.

Mijn foundation heeft al een SPF. Is dan is een zonnebrandmiddel nog nodig?

Een foundation met SPF is prima geschikt om je huid in de winter te beschermen als de uv-index laag is, en als je veel binnen zit. Maar de rest van het jaar is het geen vervanging voor een zonnebrandcrème! Het beschermingsniveau van de meeste foundations is niet heel betrouwbaar. Je brengt een foundation meestal niet altijd even gelijkmatig aan, omdat je je concentreert op het verdoezelen van oneffenheden. Mijn advies: gebruik altijd zonbescherming onder je foundation.

Kan ik foundation ook mengen met zonnebrandcreme?

Volgens expert Jetske Ultee mag het, maar echt verstandig is het niet. Je loopt het risico dat door de producten te mengen de werkzaamheid van de filters aangetast wordt, waardoor je niet zeker bent van je uiteindelijke bescherming. Liever twee aparte laagjes smeren dus.

Hoe breng ik mijn foundation mooi aan over mijn zonbescherming?

Mijn ervaring is dat een compact foundation op poederbasis niet zo fijn aanbrengt over een zonproduct. Het hecht niet lekker aan elkaar. Ik gebruik liever een vloeibare foundation die ik met een foundation kwast aanbreng. Luchtig verdelen. Met de vingers kan; deppen en niet smeren. Bij smeren loop je sneller de kans dat je foundation gaat rullen. Aanbrengen met een sponsje kan ook. Ook hier geldt: bij voorkeur deppen. Hoe meer druk en bewegingen, hoe meer kans op rullen.

Na enkele uren is mijn SPF uitgewerkt. Wat nu ?

Als je het helemaal goed zou doen, dan verwijder je je zonverzorging en foundation na een halve dag en begin je opnieuw. Maar dat zie ik in de praktijk niemand doen. Overigens doe ik het zelf wel, als we op locatie om 07.00 uur beginnen met een fotoshoot, ergens in een tropisch oord.

Fotoshoot in de brandende zon. Naast een parasol is een goede SPF dan een must.

Vaak tref je dan in mijn tas een van de volgende producten aan:

Ook handig: SPF voor over je foundation

Er zijn inmiddels poeders en sprays met een SPF die geschikt zijn voor over je foundation. Zelf ben ik groot fan van de Brush on Block van Susan Posnick SPF 30. Met huidvriendelijke en verzorgende ingrediënten, zoals titaandioxide, zinkoxide, kamille, groene thee, jojoba olie en antioxidanten. Hij is transparant en daardoor geschikt voor vele huidtypen. Lees hier mijn eerdere review van dit product.

Meer weten?

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag die nog niet is beantwoord? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.

Lees ook