De proef op de som tijdens een stedentrip in Oslo

05:40 - 03:24
luistertijd 05:40 - leestijd 03:24

Getest Clinique Mineral Sunscreen for Face & Body

Clinique en het belang van dagelijkse zonbescherming

Zonbescherming is niet alleen bedoeld voor je jaarlijkse zonvakantie. Clinique was een van de eerste cosmeticamerken die al in 1976 haar klanten adviseerde om niet alleen op vakantie een SPF te gebruiken, maar iedere dag. In 1990 introduceerde Clinique de allereerste sun block voor dagelijks gebruik, zelfs in de stad: de inmiddels wereldberoemde Clinique City Block. En sindsdien is het merk niet gestopt met innoveren.

Deze zomer introduceert Clinique nieuwe minerale zonnefilters, voor gezicht en lichaam. Ik test de Mineral Sunscreen Fluid for Face SPF 50 en de Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF 30.

Clinique Mineral Sunscreen FaceMinerale zonnefilters als een beschermend laagje

Beide producten maken gebruik van minerale zonnefilters, die UVA- en UVB-straling reflecteren en zo voorkomen dat de straling de huid binnendringt. Dit in tegenstelling tot chemische filters, waarbij de straling wel de huid binnendringt, maar daar als het ware wordt ‘afgebroken’ door de chemische filters die een reactie aangaan met de zonnestraling. Ze absorberen het licht.

Clinique gebruikt de filters titanium dioxide en zink oxide, en past dit toe in een zogenaamde ‘Invisible Shield Technology’. Deze technologie maakt gebruik van een filmpje – afgekeken uit de medische wereld – dat tijdens de productie over de fijngemalen titanium dioxide en zink oxide deeltjes gesprayd wordt om zo een ademend, zeer lichtgewicht netwerk te vormen dat bij aanbrengen over de huid wordt verspreid als een onzichtbaar, beschermend laagje. Vergelijk het met het effect van een onzichtbare pleisterspray die een barrière vormt tegen alle vijanden van buitenaf.

Niet-fototoxisch en niet-fotoallergisch

De Clinique Mineral Sunscreens zijn 100% vrij van alcohol en bevatten bovendien geen ingrediënten die een fototoxische of fotoallergische reactie kunnen geven. Dit zijn reacties die ontstaan doordat het zonlicht (foto = licht) reageert met bepaalde ingrediënten uit een product. Een fototoxische reactie is over het algemeen van korte duur (denk aan uitslag of jeuk), terwijl fotoallergische reacties zich door de tijd heen kunnen opbouwen en de gevolgen daarvan (roodheid en irritatie) veel langer kunnen aanhouden. Deze reacties doen zich vooral voor bij mensen met een gevoelige huid.

Aan de slag…

Een stedentrip in Oslo is een mooie gelegenheid om de beide producten uit te testen. Een kraakheldere lucht (dus geen beschermend wolkendek) en het feit dat Oslo aan het water ligt (dus veel reflectie van de zon door het water), vragen om een goede zonbescherming. En tegelijkertijd wil je natuurlijk niet glad als een aal en glibberend van de zonbescherming op een terrasje zitten. Niet alleen de huid, maar ook het oog wil wat.

Clinique Mineral Sunscreen TextuurMineral Sunscreen Fluid for Face SPF 50

Dit product heeft een heerlijk lichte textuur, als een milk, die niet vet aanvoelt en heel snel intrekt. De handige kleine verpakking maakt dat je dit product zo in je handtas of broekzak stopt, zodat je na een tijdje je gezicht opnieuw kunt insmeren en beschermen tegen de zon. Vooral na zwemmen of transpireren, waarbij je het beschermende laagje van je gezicht ‘spoelt’, is dit wel aan te raden.

Ik bespeur helaas wel een klein wit waasje op mijn gezicht, wat ik uiteindelijk wegwerk met een lichtgewicht foundation (in dit geval Chanel Healthy Glow Foundation). Een zonnepoeder met een kleurtje, of een mooie bronzer doet ook zijn werk. De Mineral Sunscreen Fluid for Face SPF 50 laat zich inderdaad goed mengen met make-up en zorgt niet voor rullen van je foundation.

Aan het einde van de dag voelt mijn huid nog steeds comfortabel aan en ondanks de vele zonne-uren en terrasjes aan het water in Oslo, heb ik geen last van roodheid door de zon.

Clinique Mineral Sunscreen BodyMineral Sunscreen Lotion for Body SPF 30

Deze niet-vette en olievrije formule is qua textuur identiek aan de Mineral Sunscreen Fluid for Face. Het product trekt snel in en voelt zacht aan op de huid. Opvallend is dat de Mineral Sunscreen Lotion for Body – in tegenstelling tot de Mineral Sunscreen Fluid for Face – geen wit waasje op de huid achterlaat, terwijl gebruik is gemaakt van dezelfde Invisible Shield Technology. Om deze reden gebruikt mijn liefhebbende wederhelft dit product ook om zijn hoofd mee in te smeren tijdens onze stedentrip.

De Mineral Sunscreen Lotion for Body doet zijn werk goed. Ik heb er ’s ochtends eenmaal mijn armen en benen mee ingesmeerd en omdat ik niet de hele dag met een grote fles wilde rondlopen, is de fles daarna op de hotelkamer gebleven. Aan het einde van de dag had ik ook op mijn lichaam geen last van de zon. Mocht je gaan zwemmen of sporten (en transpireren), dan is het natuurlijk wel raadzaam om tussentijds bij te smeren.

Corine TerrasEindoordeel

Twee hele fijne producten die een goede en langdurige bescherming bieden tegen de zon, zelfs voor de meest gevoelige en kwetsbare huid.

Een klein puntje van aandacht is het witte waasje dat de Mineral Sunscreen Fluid for Face achterlaat op de huid. Wanneer je je zonbescherming toch combineert met een foundation, zoals ik dat doe, dan is dat geen probleem. Gebruik je echter geen foundation, dan kan het witte waasje wat hinderlijk zijn. Dan zou het beter zijn om een gekleurd pigmentje aan het gezichtsproduct toe te voegen.

Lees ook