Geen glimmend koppie met deze ultra-lichte formule?

04:28 - 02:41
luistertijd 04:28 - leestijd 02:41

 

Met mijn neus op de feiten…

Voor deze producttest kreeg ik de La Roche-Posay Anthelios XL Ultra-licht SPF 50+ thuisgestuurd, evenals een brochure met informatie over de volledige Anthelios XL lijn. Nieuwsgierig naar wat meer achtergrondinformatie over deze lijn opende ik de brochure om meteen op de eerste pagina al behoorlijk met mijn neus op de feiten te worden gebruikt door de volgende quote: “Jaarlijks worden wereldwijd 200.000 nieuwe gevallen van melanoom vastgesteld.” Als dat geen goed argument is om een zonbeschermingsproduct te gebruiken…

La Roche en Melanoom

La Roche-Posay heeft melanoompreventie dan ook tot zijn prioriteit gemaakt en organiseert nu al meer dan 10 jaar in samenwerking met dermatologen bewustwordingscampagnes voor huidkanker. Een goed initiatief, als je het mij vraagt. We denken vaak nog te licht over de zon en zijn schadelijke effecten.

Huidkanker en ‘donkere vlekken’

Voor mij persoonlijk is zonbescherming altijd een puntje van aandacht. Uiteraard om huidkanker te voorkomen, maar ook vanwege mijn zongevoelige huid. Door pilgebruik heb ik een jaar of vijf geleden hyperpigmentatie ontwikkeld. Inmiddels zijn de ‘donkere vlekken’ aardig weggepoetst – dankzij mijn dermatoloog – maar omdat nieuwe vlekken altijd op de loer liggen, zul je mij niet in de zon aantreffen zonder een zonbeschermingsfactor. En het liefst een zo hoog mogelijke.

Geen glimmend koppie

Gelukkig zijn de zonbeschermingsproducten de afgelopen jaren sterk verbeterd. Daar waar je vroeger nog aangewezen was op vette formules, waardoor je altijd met een glimmend koppie rondliep (dat is op het strand misschien niet zo erg, maar staat op een terrasje of tijdens een stedentrip minder charmant…), daar heb je tegenwoordige ultra-lichte formules, of formules met een kleurtje, zodat je het product ook als BB cream kunt gebruiken. La Roche-Posay heeft beide (en meer), maar voor deze review test ik de ultra-lichte formule.

Filtersysteem

De producten van La Roche-Posay hebben allen een gepatenteerd filtersysteem, de zogenoemde Mexoryl SX en XL filters. Deze filters zijn fotostabiel en beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UVA en UVB straling. Vanaf dit jaar voegt La Roche-Posay ook baïcaline toe, een krachtige antioxidant met een beschermende werking tegen lange UVA stralen. Overigens zijn het de UVA stralen die – naast huidveroudering – de donkere vlekken veroorzaken, dus voor mij komt deze ‘upgrade’ van de formule goed van pas.

Praktijktest: een weekendje Lissabon

Zoals gezegd, vind ik niets vervelender dan met een glimmend, vettig koppie door een stad te moeten lopen. Een weekendje Lissabon was dan ook een goede praktijktest voor de Anthelios XL Ultra-licht.

Geurloos

En het moet gezegd worden… dit geurloze product is inderdaad ultra-licht, bijna waterig. Wanneer ik het aanbreng na mijn dagcrème wordt het razendsnel door mijn huid opgenomen en laat het geen vettig laagje achter. Ook mijn make-up brengt ik daarna zonder problemen aan. Erg fijn!

iPhone met een dopje erop, en zo in je broekzak!

In eerste instantie vond ik de verpakking wat eigenaardig, het doet me denken aan een iPhone met een dopje erop. De meeste zonbeschermingsproducten voor het gezicht komen in een tube, maar daar heeft La Roche-Posay bij dit product kennelijk niet voor gekozen. Echter, tijdens mijn stedentrip bewees de eigenaardige verpakking mij al snel een dienst, aangezien je deze in je broek- of kontzak kunt stoppen, zonder er last van te hebben. Erg handig, als je na enkele uurtjes opnieuw wilt smeren, of als de zon plotseling doorbreekt.

Sfeerbeeld La Roche Posay

Een weekendje Lissabon bleek een uitstekende praktijktest voor de ultra-lichte formule van Anthelios.

Door de lichte formule kan je het product ook over je make-up aanbrengen. Uiteraard wel met beleid en een beetje handigheid, waarbij je het product het beste in je huid kunt kloppen in plaats van smeren en wrijven. Zelfs je foundation blijft op die manier intact.

Vlekken?

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik dit product erg fijn in gebruik vind. Maar de hamvraag is natuurlijk: blijven mijn donkere vlekken weg? Het antwoord is een volmondig ja: na het weekendje Lissabon had ik wel een kleurtje gekregen, maar geen vlekken. Daarmee is voor mij het bewijs geleverd dat Anthelios XL Ulta-licht SPF 50+ een uitstekend product is.

Lees ook