Geteste producten Gezicht Gezicht Zon Zon Special

Getest La Roche-Posay Anthelios XL Ultra-licht SPF 50+

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

Geen glimmend koppie met deze ultra-lichte formule?

 

Met mijn neus op de feiten…

Voor deze producttest kreeg ik de La Roche-Posay Anthelios XL Ultra-licht SPF 50+ thuisgestuurd, evenals een brochure met informatie over de volledige Anthelios XL lijn. Nieuwsgierig naar wat meer achtergrondinformatie over deze lijn opende ik de brochure om meteen op de eerste pagina al behoorlijk met mijn neus op de feiten te worden gebruikt door de volgende quote: “Jaarlijks worden wereldwijd 200.000 nieuwe gevallen van melanoom vastgesteld.” Als dat geen goed argument is om een zonbeschermingsproduct te gebruiken…

La Roche en Melanoom

La Roche-Posay heeft melanoompreventie dan ook tot zijn prioriteit gemaakt en organiseert nu al meer dan 10 jaar in samenwerking met dermatologen bewustwordingscampagnes voor huidkanker. Een goed initiatief, als je het mij vraagt. We denken vaak nog te licht over de zon en zijn schadelijke effecten.

Huidkanker en ‘donkere vlekken’

Voor mij persoonlijk is zonbescherming altijd een puntje van aandacht. Uiteraard om huidkanker te voorkomen, maar ook vanwege mijn zongevoelige huid. Door pilgebruik heb ik een jaar of vijf geleden hyperpigmentatie ontwikkeld. Inmiddels zijn de ‘donkere vlekken’ aardig weggepoetst – dankzij mijn dermatoloog – maar omdat nieuwe vlekken altijd op de loer liggen, zul je mij niet in de zon aantreffen zonder een zonbeschermingsfactor. En het liefst een zo hoog mogelijke.

Geen glimmend koppie

Gelukkig zijn de zonbeschermingsproducten de afgelopen jaren sterk verbeterd. Daar waar je vroeger nog aangewezen was op vette formules, waardoor je altijd met een glimmend koppie rondliep (dat is op het strand misschien niet zo erg, maar staat op een terrasje of tijdens een stedentrip minder charmant…), daar heb je tegenwoordige ultra-lichte formules, of formules met een kleurtje, zodat je het product ook als BB cream kunt gebruiken. La Roche-Posay heeft beide (en meer), maar voor deze review test ik de ultra-lichte formule.

Filtersysteem

De producten van La Roche-Posay hebben allen een gepatenteerd filtersysteem, de zogenoemde Mexoryl SX en XL filters. Deze filters zijn fotostabiel en beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UVA en UVB straling. Vanaf dit jaar voegt La Roche-Posay ook baïcaline toe, een krachtige antioxidant met een beschermende werking tegen lange UVA stralen. Overigens zijn het de UVA stralen die – naast huidveroudering – de donkere vlekken veroorzaken, dus voor mij komt deze ‘upgrade’ van de formule goed van pas.

Praktijktest: een weekendje Lissabon

Zoals gezegd, vind ik niets vervelender dan met een glimmend, vettig koppie door een stad te moeten lopen. Een weekendje Lissabon was dan ook een goede praktijktest voor de Anthelios XL Ultra-licht.

Geurloos

En het moet gezegd worden… dit geurloze product is inderdaad ultra-licht, bijna waterig. Wanneer ik het aanbreng na mijn dagcrème wordt het razendsnel door mijn huid opgenomen en laat het geen vettig laagje achter. Ook mijn make-up brengt ik daarna zonder problemen aan. Erg fijn!

iPhone met een dopje erop, en zo in je broekzak!

In eerste instantie vond ik de verpakking wat eigenaardig, het doet me denken aan een iPhone met een dopje erop. De meeste zonbeschermingsproducten voor het gezicht komen in een tube, maar daar heeft La Roche-Posay bij dit product kennelijk niet voor gekozen. Echter, tijdens mijn stedentrip bewees de eigenaardige verpakking mij al snel een dienst, aangezien je deze in je broek- of kontzak kunt stoppen, zonder er last van te hebben. Erg handig, als je na enkele uurtjes opnieuw wilt smeren, of als de zon plotseling doorbreekt.

Sfeerbeeld La Roche Posay

Een weekendje Lissabon bleek een uitstekende praktijktest voor de ultra-lichte formule van Anthelios.

Door de lichte formule kan je het product ook over je make-up aanbrengen. Uiteraard wel met beleid en een beetje handigheid, waarbij je het product het beste in je huid kunt kloppen in plaats van smeren en wrijven. Zelfs je foundation blijft op die manier intact.

Vlekken?

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik dit product erg fijn in gebruik vind. Maar de hamvraag is natuurlijk: blijven mijn donkere vlekken weg? Het antwoord is een volmondig ja: na het weekendje Lissabon had ik wel een kleurtje gekregen, maar geen vlekken. Daarmee is voor mij het bewijs geleverd dat Anthelios XL Ulta-licht SPF 50+ een uitstekend product is.

Beste shopdeal
 • Pluspunten
 • Ultra-lichte formule die snel intrekt
 • Kan zowel onder als over make-up worden gebruikt (wel voorzichtig aanbrengen)
 • Goede bescherming tegen pigmentvlekken
 • Handzame verpakking
 • Minpunten
 • Geen

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

18 reacties

 • Ik kan de reactie van Joost volledig beamen (en die van Monique ook). Dit is een fijn, maar vooral goed, zonneproduct. En ik heb geen enkele droogheid of irritatie door de alcohol ervaren.

 • Dank voor je uitgebreide toelichting Joost, erg goed! En Desiree, wat dacht je van het product, waarover dit artikel gaat? 😉 In goedkopere klassen kun je bij L’Oreal kijken, zij gebruiken het mexoryl filtersysteem wat ook prima is.

 • goedenavond,
  ik zou graag willen weten welke zonnebrandcreme ik moet kopen, welke het best is maar dan ook nog wel betaal baar als ik google krijg ik teveel verschillende antwoorden, dus ik hoop dat jullie mij kunnen aangeven welk product het best kan kopen en betaalbaar is.
  groetjes
  desiree

 • Beste Tine,
  Excuus voor de late reactie.

  Alcohol
  Ethanol in de vorm van geketoneerde alcohol 70%, 90% of 95% dient over het algemeen om werkzame stoffen op te lossen en te verwerken tot een dermaticum met de gewenste consistentie.

  Ultralichte (dunne) Textuur van Anthelios XL Ultra-licht
  Ook in dit geval is de Alcohol nodig om tot de gewenste unieke ultradunne textuur te komen en toch de goede zonbeschermende formule te behouden. Ik ken geen ander zonneproduct zonder alcohol met zo’n dunne textuur. De unieke textuur zou voor mij één van de belangrijkste redenen zijn om deze zonnebescherming te gebruiken. Indien je echter bang bent voor uitdroging en je een dunne textuur niet belangrijk vind, zou ik je andere producten willen aanraden.

  Uitdroging en Alcohol
  Naar mijn mening is het alcoholpercentage in deze emulsie/crème zo minimaal dat er nauwelijks risico is op uitdroging. Bovendien: de geringe hoeveelheid alcohol verdampt ook op het moment van aanbrengen.

  Hopelijk heb ik je vraag afdoende beantwoord. Eventueel mag je me ook mailen: J.C.Roth@apotheekenbeauty.nl

  Joost Roth, apotheker
  http://www.apotheekenbeauty.nl

 • Dank je wel Monique, maar als ik in de 20 euro uitgeef aan een crème om mijn armen en decolleté te beschermen tegen schadelijke zonnestralen, dan verwacht ik ook waar voor mijn geld. wat fijn dat je dit alles zo goed opvolgt. Jullie zijn top!!!!!!

 • Tine, als het goed is gaat apotheker Joost Roth op jouw vraag reageren, we wachten het even af

 • Monique, heb het nog niet gebruikt (ik ben nu niet direct een zonneklopper), maar zal het morgen eens uittesten. heb speciaal de grote versie gekocht omdat ik het dan ook op mijn armen en decolleté kan aanbrengen. van een merk als la roche posay verwacht je toch wel dat ze hun ingrediënten een beetje zorgvuldiger kiezen; anders kan je even goed in het kruidvat een beschermede crème gaan kopen!

 • Hanneke, het gaat erom hoe het voelt op jouw persoonlijke huidje. Voelt het goed, dan zou ik me er niet zo druk over maken. Een apotheker denkt doelgroep breed, aan mensen met mogelijk nog gevoeliger huid dan jij. Hij doet aan risico inschatting en dan gaat het om globale statistieken. Bovendien gebruik je dit middel niet dag en nacht en all year round. Als je het al gekocht hebt, use it

 • Ha Monique,
  Dank voor je reactie op mijn eerdere bericht. Fijn als je het na wilt vragen. Op hun site zie ik dat het er nog steeds in zit (nog steeds derde op ingredientenlijst, weet niet hoeveel % dit dan is), maar wellicht is het verouderde info. Ik baal er wel van en het verbaast me dat deze stof zo prominent aanwezig is in hun product/dit merk. Heb zelf een gevoelige, gemengde huid met neiging naar acne, dus was super blij in eerste instantie. Het verhaal van de apotheker over (hoge) alcoholpercentage heeft me echter afgeschrikt….

 • Tine, heb je het product al gebruikt? Je kan het gewoon over je dagverzorging aanbrengen hoor als je bevreesd bentvoor uitdrogend effect. En heel goed schudden voor aanbrengen zodat alles goed mengt. Vloeistof is zeer waterig.

 • Ik heb geprobeerd de link te plaatsen Monique maar ik zie mijn reactie hier niet 🙁

 • Ik heb mij deze een tweetal weken geleden ook aangeschaft om mijn ultra gevoelige huid te beschermen tegen de zon. hoopte een goede aankoop gedaan te hebben ……..

 • Ik was ook fan van dit product totdat ik hoorde van een apotheek dat zij met dit product gestopt waren omdat het gehalte ALCOHOL DENAT. hoog op de ingrediëntenlijst staat (derde plek). Dit zou op den duur slecht zijn voor je huid (uitdrogen) en dan ook weer voor vlekken zorgen…

 • Hoi brigitta, ik ben zeer benieuwd op welk blog je dat gelezen hebt, het klinkt mij namelijk zeer ongeloofwaardig in de oren , dit uitstekende merk kennende. Laat maar horen, dan kan ik je verder helpen. Fijne dag!

 • Ik heb deze ook een paar weken geleden gekocht, ik vind hem alleen zo dun! Ietsje dikker had van mij wel gemogen 😉 Verder trekt hij wel snel in, dat klopt maar ik las op een ander blog weer dat deze niet tegen alle UV stralen beschermd.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.