Apotheek advies Cosmeticaclaims Expertadvies Gezicht Gezicht Lichaam Zon Zon Special

Is stapeling uv filters beter?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Krijg je dan dubbele bescherming?

Is stapeling uv filters beter?

uv-filters

(Note dit is een ouder bericht, maar inhoudelijk nog erg actueel, en feitelijk kloppend)

Elly (59) vertelt dat ze een zeer gevoelige droge huid heeft en trouw is aan haar dagcreme van Clinique met spf 25. Ze gebruikt daar overheen ook een gezichtspoeder met spf 25. Ze vraagt zich af of ze haar huid door het stapelen van de spf’s nu inderdaad met een factor 50 beschermt.

Cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers antwoordt:

Beste Elly,

In het verleden heb ik al eens een vraag beantwoord over of de SPF afhing van de hoeveelheid die iemand op zijn of haar huid smeert. Dat bleek zo te zijn. Pas wanneer je 2 milligram per vierkante centimeter op je huid smeert, krijg je de bescherming die op de verpakking staat.  In feite is uw vraag een beetje hetzelfde. Als beide producten er met twee milligram per vierkante centimeter opgesmeerd worden, mag je de twee SPF-en bij elkaar optellen. Immers, het zonlicht komt nu twee maal zoveel beschermende deeltjes of moleculen tegen voordat het de huid bereikt. Je gebruikt in termen van zonnebescherming twee keer zoveel van hetzelfde product!

De vraag is echter, doet u dat ook? Recent onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat er gemiddeld 0.75 milligram zonnebrandproduct per vierkante centimeter wordt opgbracht. Je krijgt dus maar 37.5% van de geclaimde bescherming. Dit is niet omdat de cosmetische fabrikanten graag een hogere SPF claimen maar het is onze wet die voorschrijft dat er in deze test 2 mg per vierkante centimeter moet worden gebruikt. Gelukkig bestaat er nog geen wet die voorschrijft hoeveel product u op moet brengen, maar ik durf te stellen dat u ook minder opbrengt.

‘Recent onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat er gemiddeld 0.75 milligram zonnebrandproduct per vierkante centimeter wordt opgbracht. Je krijgt dus maar 37.5% van de geclaimde bescherming.’

De werkelijke bescherming die u nu ontvangt is totaal opgebrachte hoeveelheid product (van beide samen in milligrammen per vierkante centimeter) gedeeld door 4, maal 50. Je moet delen door vier omdat u eigenlijk twee maal twee milligram per vierkante centimeter had moeten opbrengen, en vermenigvuldigen met 50 (het totaal van de twee SPF’s).

Uw leeftijd doet er niet toe. Alleen de hoeveelheid opgebracht product. Twee milligram van die dagcrème is al veel maar van het poeder zult u dit al helemaal niet gebruiken (ik denk zelfs dat dat van uw gezicht af zou vallen!). Als u dus in werkelijkheid een SPF van 20 haalt met beide producten samen gaat het al heel goed. Wederom, niet de schuld van de cosmetische industrie maar van onze wetgeving die nu eenmaal besloten heeft dat deze proeven gedaan moeten worden met twee milligram per vierkante centimeter. (De reden hiervoor is dat je met die dosis geen problemen gaat krijgen met stukjes huid waar geen zonnebrandproduct op zit  dus onterecht verbrandingen ziet).

Hopelijk heb ik uw vraag hiermee voldoende beantwoord.

Met vriendelijke groet, Johann Wiechers.

 

Lees meer feiten, achtergronden, productnieuws en shoppingtips + winacties in de Zonspecial!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

9 reacties

 • Ja monique jullie vrouwen hebben het voordeel van make up die ook tegen de zon beschermt. En ik zie mij als man nog geen make up opbrengen. Maar in laagjes aanbrengen is makkelijk. Eerste laagje en dan tanden poetsen en dan tweede laagje. Enkele minuten later soms een derde laagje. Ik koop geen dure produkten want dat hoeft niet. Meestal gebruik ik loreals spf30 of eucerin die hebben 2 dagcremes met elk ook een spf 30. Mijn zonnecreme is van la roch possay of neurogena. Ik doe dit al van mijn 30 jaar en sommige vrouwen komen echt vragen wat ik doe om op mijn 46 ste nog een babyface te hebben. De meeste denken dat ik van alles heb laten doen. Maar ik ben puur natuur. Wel toegeven de helft zit in de genen. Mijn moeder begint nu pas rimpels te krijgen
  En die is in de zestig. Gewoon goed smeren en dat is het enigste wat je kan doen. De rest zit in de genen en dat heb je dan mee of niet……

 • Consequent hoor peter. Ik denk er zelf nooitaan om een dagcreme in twee laagjes aan te brengen, maar dat komt ook omdat ik al aan layering doe met serums en essences, en dan vind ik het laagsgewijs wel genoeg, maar vanuit het perspectief van filteropbouw kan het natuurlijk helpen;-) als vrouw pak ik meestal nog een mineraal poeder als finish, wat als extra voordeel heeft dat het ook uv-werend is van nature. ben ik echt van plan de zon in te gaan, dan sla ik mijn normale dagcreme over en pak ik een hybride zonverzorging waarin extra anti oxidanten zitten, naast uv filters (en het liefst ook nog een tintje, voor zonnig effect).

 • Ik gebruik elke dag een dagcreme Spf 30 winter en zomer. Ik breng steeds 2laagjes aan om voldoende spf te hebben. In de zomer gaat er nog een laagje zonnecreme over spf 55. Ben nog nooit verbrand maar ik bruin ook niet. Ik heb voor mijn 46 jaar bijna geen rimpels en pigmentvlekken. Het is bij mij een routine geworden zoals tandenpoetsen. Ik lig niet te bruinen in de zon maar ga mij nu ook niet wegstoppen.

 • Beste Katja en Barbara,

  Excuses voor het late antwoord, ik was op reis en niet in de gelegenheid jullie vragen direct te beantwoorden en daarna glipte het er door heen. Gelukkig kunnen beide partijen vertrouwen op Monique die mij aan de vragen herinnerde.

  Katja, ik deel je vraag in in twee afzonderlijke vragen die ik zal proberen te beantwoorden.
  1. Is het zonnefilter effect niet na twee uren uitgewerkt, of in het algemeen, wat is het effect van tijd op UV protectie? Het wetenschappelijke antwoord is simpel. Zolang de stof (ongeacht of het een organische zonnefilter of een inorganische zonnefilter is) op de huid ligt (en zelfs als het de huid een beetje binnengaat) zal het werken. De organische filters werken door middel van absorptie. De ‘grote bak met energie’ afkomstig van de UV straling wordt door het zonnefilter geabsorbeerd en dit wordt vervolgens ‘doorgegeven’ in ‘kleinere pakketjes’ zodat de hoeveelheid energie ‘per pakketje’ niet langer voldoende groot is om schade aan te doen. De nadelige werking van grote hoeveelheid energie is geneutralisserd. Het zonnefilter wordt dus niet verbruikt in het proces en blijft dus werken zolang het op de huid zit. Inorganische zonnefilters absorberen niet de UV straling maar weerkaatsen het. Het gaar daardoor niet langer de huid in zodat de straling niet langer zijn werk kan doen. Ook dit wordt dus niet verbruikt. Wederom geldt dat het net zo lang werkt als het middel op de huid blijft liggen.

  Dit geeft nu natuurlijk direct aanleiding de vraag “Hoe lang blijft het op de huid liggen?” te stellen. Hoe lang blijft elke willekeurige formulering op je huid liggen? Dit hangt af van wat je doet. Op het strand waar toch veel van de meeste UV beschermende producten worden gebruikt, ben je vaak meer aktief en daardoor veeg je je product van de huid, je zwemt en het spoelt eraf, je draait op je badhanddoek, en dergelijke. Door al deze zaken wordt het product met de filter verwijderd. Daarom wordt je na twee uur geadviseerd het product weer opnieuw aan te brengen. Het heeft dus niets te maken met ‘uitgewerkt’ zijn, maar met het niet meer aanwezig zijn van het product. Dat is ook de reden waarom ‘water resistentie’ van zonnebrandmiddelen (indien geclaimd) altijd moet worden bewezen want je bent met het zwemmen immers bezig het zonnefilter te verwijderen. Je doet een SPF bepaling voor en na het zitten in een zwembad / dubbelbad voor een bepaalde periode (temperatuur en tijdslengte hangen af van het land waar je de claim maakt).

  Maar het maakt dus een verschil of je ‘beschermd’ aan het strand bent of een SPF product gebruikt terwijl je in je kantoor zit. Tenzij je altijd aan de plaats zit te frunniken waar je het product hebt opgebracht (bewust of onbewust), zal het in je kantoor veel langer op je huid blijven zitten dan op het strand. Hoe zinnig een dagcreme met SPF daarom is hangt af van twee zaken. Hoe vaak komt de gebruiker aan het lichaamsdeel waarop het product is gesmeerd en hoeveel zonlicht ontvangt dit lichaamsdeel.

  2. De stapeling van SPF’s: Toen ik begon met het schrijven van mijn antwoord toen de oorspronkelijke vraag werd gesteld had ik zo’n vermoeden dat de stapeling niet kon kloppen, maar puur wetenschappelijk gezien moet dit kloppen. Twee keer zoveel product, twee keer zoveel bescherming en het maakt niet uit je dit twee maal product A is of éénmaal product A en éénmaal product B. De redenen waarom dit in de praktijk vaak niet klopt is omdat je gewoon niet twee keer dat product goed kunt aanbrengen in de ‘vereiste’ hoeveelheid. Probeer maar eens twee keer 2 mg/cm2 aan te brengen van twee verschillende producten. Het zal je niet lukken. En daarom zal in de praktijk die stapeling minder goed werken, maar met kleine hoeveelheden werkt het wel. Ik weet niet wat jullie in jullie trainingen leren, maar er zit bij het aanbrengen van grotere hoeveelheden producten een verschil tussen de hoeveelheid van het eerste product en dat van het tweede product. Daarmee krijg je bijvoorbeeld 60% van het eerste product (als je 1.2 mg.cm2 aanbrengt) en 30% van het tweede product (als je 0.6 mg/cm2 aanbrengt). In zo’n praktisch geval werkt het dan niet, maar het wetenschappelijke principe blijt bestaan. Als het eerste product een SPF van 12 had en het tweede product een SPF van 18, dan was de werkelijke bescherming 0.6 x 12 + 0.3 x 18 = 7.2 + 5.4 = 12.6. Dit is dus lang geen 30 (12 + 18) maar dat ligt aan de opgebrachte hoeveelheden, niet aan het feit dat stapelen niet zou kloppen.

  En Barbara, ik hoop daarmee ook jouw vraag beantwoord te hebben. Je mag de SPF factoren stapelen, maar het is alleen geldig als je de juiste hoeveelheid formulering aanbrengt. Stel, je doet maar de helft van twee producten. De één heeft een SPF 12 en de andere een factor 18. Dan heb j niet 30 (12 + 18) maar 15 (0.5 x 12 + 0.5 x 18 = 6 + 9 = 15). Stapelen mag dus, maar de klant denkt (stapelend) dat zij 30 heeft opgebracht. Aangezien dat voor de meeste klanten te moeilijk is om te begrijpen, krijgen verkoopsmedewerkers waarschijnlijk uitgelegd dat het niet werkt. Het zou beter zijn hen te leren dat de SPF alleen gehaald wordt wanneer een onnatuurlijke hoeveelheid product wordt aangebracht (en dat leren jullie waarschijnlijk ook). Niemand is gebaat bij die rare definitie van SPF bij 2 mg/cm2, maar het is nu eenmaal zo besloten en daar moeten we het mee doen.

  Hopelijk heb ik jullie vragen goed genoeg kunnen beantwoorden.

  met vriendelijke groet,m

  Johann.

 • ik heb altijd begrepen dat producten met SPF stapelen (uiteraard) voor meer bescherming zorgt dan slechts één laagje SPF, maar dat de factoren zeker niet opgeteld kunnen worden, zoals katja zegt…. ??????

 • Ja, en dan nog: is de beschermende factor niet na 2 uur al uitgewerkt, net zoals bij de zonnecremes? In dat geval is het toch sowieso een wassen neus-verhaal? Niemand zal de dagverzorging + makeup om de 2 uur opnieuw gaan aanbrengen. Dat zo’n filter wel de hele dag door zou werken omdat de klant niet de hele dag is blootgesteld aan UV-straling gaat er bij mij niet in, uitgewerkt is uitgewerkt. Ik heb er derhalve, als verkoopmedewerker in een parfumerie altijd moeite mee om een dagcreme met SPF te adviseren.
  En die verdubbeling van de bescherming indien 2xSPF25 “goed” aangebracht (dus van elk goedje 2 mg per vierkante cm), geldt dat ook bij het gebruik van chemische filters? Zo ja, dan is de logica van de gemiddelde klant -die idd. alle aangebrachte SPF’s bij elkaar op placht te tellen- toch juist, terwijl er bij ons verkoopmedewerkers tijdens de trainingen wordt ingehamerd dat dat zeer zeker NIET het geval is… Help!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.