En prachtig parfum voor hot nights….

03:35 - 02:09
luistertijd 03:35 - leestijd 02:09

Tom Ford Noir

Het magische woord ‘noir’.

Gevaar, verleiding en drang naar de lugubere avonturen zitten erin verscholen. Onze grote angsten zijn tevens ook onze verlangens, wat de duistere aantrekkingskracht van het woord ‘noir’ kan verklaren.

Binnen de moderne parfumerie wordt de magie van het woord ‘noir’ helaas te pas en te onpas gebruikt. De marketing heeft de aantrekkingskracht van het begrip ontdekt. Maar wat in de naam staat, ruik ik helaas lang niet altijd in de geur. En dat is begrijpelijk. De geur moet niet al te eng zijn en liefst zoveel mogelijk mensen ‘pleasen’. Maar hoe zwart kun je iets maken als je alleen de tinten van roos in je palet hebt? Dus, elke keer hou ik mijn hart vast als ik aan het zoveelste parfum noir ruik.

Het moment van de ondergaande zon…

Tom Ford Noir was voor mij een aangename verrassing. Een heerlijke geur waarin ik ‘noir’ niet alleen in de geurenpalet terug kan vinden, maar ook in het karakter van het parfum. Het werd ook meteen mijn favoriet van de maand december. Het is wel bijzonder dat de basis van deze geur uit lieve, warme en zoete noten bestaat.

Opoponax, vanille, amber, benzoëhars en irispoeder vormen een klassiek, warm, zoet en iets poederig akkoord. Denk aan Shalimar of Habit Rouge van Guerlain. Qua waarneming lijkt het wit, lief en knuffelig te zijn. Maar het zijn de nuancen die hier de sfeer maken. Zoals patchouli, wat ik associeer met de ondergaande zon en de komst van de nacht. En het exotische kruidige akkoord van nootmuskaat en zwarte peper. Ze omhullen me met een warme donkere deken en nemen tegelijkertijd mijn gezichtsvermogen weg. Het is alsof ik in een donkere gevoelswereld beland, waar ik niets kan zien, maar slechts door de aanraking de omgeving kan waarnemen.

Donkere wateren, diepe gronden

Een riskante zoektocht eigenlijk. Gesust door de zachte warme duisternis vergeet ik snel de gevaren die erin kunnen schuilen. En Tom Ford Noir is geen lieverdje! Donkere wateren hebben diepe gronden. En daar precies in het midden kom ik de koelte van scherp staal tegen. Maar ook geraniumnoot, omringt door de rozenblaadjes. Ondersteunt door een donkere, kriebelige vetivernoot, vormt het een scherp contrast met de rest van de geur. Als een koude douche, na zoveel knuffeligheid. Maar ik kan niet zeggen dat ik niet gewaarschuwd was…… Want een koele, groene, iets naar aarde ruikende noot van de viooltjesblad heeft al vanaf het begin in mijn oor gefluisterd: ‘ Pas op de gevaren van schaduw……’

Maxim concludeert:

Tom Ford Noir is een perfecte geur voor een mysterieuze man. Het is warm, zoet, knuffelig, aantrekkelijk en verleidelijk. De geur past goed bij wollen kleding. (nee, niet bepaalt een zomergeur dus….). Lekker warm en zacht, maar het kan ook kriebelig zijn.

Hoewel het een mannelijke geur is, kan het interessant openen op een vrouw. Dames die van Shalimar, stoere kruiden en contrasten houden, kunnen deze geur zeker proberen. Tom Ford Noir is een avondgeur en geen kantoorgeur – tenzij je op zoek bent naar de avonturen op je werkplek. De geurliefhebbers vergelijken het met twee Guerlain klassiekers – Habit Rouge en Heritage. Maar Tom Ford Noir is geen copycat. Eerder een moderne take op een klassiek thema.

Lees ook