Een kostbare geurstof

02:18 - 01:23
luistertijd 02:18 - leestijd 01:23

Wat is het?
Vanille kent iedereen van toetjes en vanillesuiker, maar wat is het precies? Vanille wordt gewonnen uit de vruchten van de klim-orchidee. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico waar het al door de Azteken werd gebruikt om cacao drank op smaak te brengen.
Nu groeit vanille voornamelijk in Indonesië, Madagaskar, Tahiti en China. In Madagaskar is tegenwoordig de grootste productie van vanille.

De plant heeft groen-witte bloemen, die na 8 tot 9 maanden tot rijpe vruchten groeien. De vrucht van de plant ziet eruit als een soort lange peulvrucht. Vlak voordat de vruchten rijp zijn, worden ze geplukt om voor 18 tot 34 maanden verder te rijpen. Zo ontstaan de vanille kristallen. Wat we kennen als vanille stokjes zijn dus de gedroogde vruchten/peulen van deze orchidee.

Je hebt vele soorten vanille, maar eigenlijk worden er maar twee soorten hoofdzakelijk gebruikt in de smaak en geurstoffen industrie:

Het produceren van natuurlijke vanille is een duur en lang proces, ook omdat het in verhouding maar heel weinig opbrengst (in grammen) oplevert. Na saffraan is het dan ook het meest kostbare kruid.

Wetenschappers hebben wel 171 verschillende ingrediënten in de vanille geanalyseerd. Hiervan zijn vanilline en heliotropine de meest belangrijke qua geur en toepassingen. De meeste vanille in parfums en aroma’s is nu synthetisch en bestaat vaak uit voornamelijk vanilline. De meeste synthetische vanilline wordt gemaakt uit de reststromen van hout/papier productie.

Hoe ruikt het?
Vanille ruikt zoet, balsamisch, iets kruidig en zacht.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Vanille is een heel bekende smaakstof om te gebruiken in eten. Denk aan producten als ijs, yoghurt, vla en drank. Ook wordt vanille in veel landen aan poeder-babymelk toegevoegd. Voor veel mensen staat de geur van vanille dan ook voor huiselijkheid en geborgenheid.

In parfums vind je vanille veel in oriëntaalse geuren.
Ontdek de warme vanille akkoorden bijvoorbeeld in:

Lees meer over geurstoffen in het parfumwoordenboek

Lees ook