Wat is het? Iris is een bloemsoort. Er zijn meer dan 300 irissoorten in de wereld.

01:57 - 01:10
luistertijd 01:57 - leestijd 01:10

Wat is het?

Iris is een bloemsoort. Er zijn meer dan 300 irissoorten in de wereld. Voor de parfumindustrie worden er  twee soorten gebruikt. De Iris Pallida en de Iris Florentina. De iris komt oorspronkelijk uit het verre oosten waarna zij geëxporteerd werd naar Zuid-Europa. Tegenwoordig komt de grootste productie uit Marokko en Italië (Florence).

De olie uit de iris wordt niet geëxtraheerd uit de bloem maar uit de wortelstok. Het groei proces van de wortelstok duurt ongeveer 3 jaar. Het drogen van de wortel duurt  vervolgens ook drie jaar om een optimaal geureffect te bereiken. De wortels worden na het drogen vermalen en in water gedompeld & gedistilleerd. Een ton irissen brengt twee kilo iriswortelolie op, vandaar de zeer hoge prijs!

Hoe ruikt het?

De olie, die uit de iris wordt gedistilleerd,  ruikt zwaar bloemig en heeft houtige tonen. In parfums krijgt het iets poederigs en kan het prettig boterachtig ruiken. Het is een zeer hoogwaardige geur.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Iris is de naam van een Griekse godin. Zij is de boodschapster van de goden en de personificatie van de regenboog. Het woord iris is afkomstig van een Grieks werkwoord dat spreken, vertellen betekent.

Uit een onderzoek van de website Osmoz onder vrouwen blijkt dat de geur van iris als zoet wordt ervaren. Velen ervaren parfums met veel iris als heel vrouwelijk en puur en hebben een  roze kleurassociatie erbij.

Een historische iris-geur is van Jacques Fath, Iris Gris. Daarna volgden Hiris van Hermes, Infusion d’Iris van Prada, Chanel N°19 en nu ook de nieuwe uitvoering N°19  Poudre, Bois D’Iris van The Different Company, Naiviris van Huitième Art en Dior Homme. E. Coudray heeft een nieuwe Iris geur gecombineerd met roos.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook