Wat is het? Veel mensen zullen patchouli kennen uit de jaren ’60 en ’70, de tijd van de hippies.

02:30 - 01:29
luistertijd 02:30 - leestijd 01:29

Wat is het?
Veel mensen zullen patchouli kennen uit de jaren ’60 en ’70, de tijd van de hippies. De olie werd toen veelvuldig op de huid gebruikt. Het woord patchouli roept bij iedereen associaties op, maar de authentieke geur is voor velen toch niet heel bekend. Voor sommigen heeft het een negatieve geurassociatie gekregen door het intensieve gebruik in de jaren zestig, of doet de geur gevoelens van vrijheid en blijheid herleven. Bovenal heeft patchouli juist een heel luxe en diepe geur.
De naam patchouli komt van de Tamil taal: ‘patch’ betekent groen en ‘ilai’ betekent blad.

Patchouli komt uit Indonesië en is rond de 19de eeuw naar het westen gekomen door de Engelsen die de Zijde-route gebruikten. Nu groeit patchouli ook in China en India. Het is een struik, uit de munt familie, die 1 meter hoog kan worden en goed gedijt op vulkanische grond. Het donzige blad wordt gebruikt om de olie uit te extraheren. De patchouli olie wordt verkregen door de gedroogde bladeren te destilleren met stoom. Door nieuwe technologie kan het hart van de patchouliolie gedestilleerd worden. Dit ingrediënt heet patchoulol. Deze olie gebruiken parfumeurs om in parfums een moderne sensualiteit te brengen. Patchouli is helemaal terug!

Net als wijn wordt de patchouliolie na rijping veel dieper, fruitiger en donkerder. Jonge olie is groener en minder divers.

Hoe ruikt het?
Patchouli ruikt houtachtig, kampferachtig, naar natte aarde en groene bladeren. Het heeft een donker karakter en  brengt diepte en sensualiteit in parfums. Patchouli reageert heel sterk op andere ingrediënten. Als je het mengt met bijvoorbeeld vanille krijgt de geur een oriëntaals karakter, iets warms en boterachtigs.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Elk jaar wordt er meer dan 1000 ton patchouliolie geproduceerd. Het merendeel van de olie wordt gebruikt in shampoos, bodylotions en wasmiddelen.
Een klein deel van de olie wordt maar in de parfumerie gebruikt.
Patchouli vind je veel in chypre, houtachtige en oriëntaalse parfums.
Klassiekers zijn ondermeer:

Geuren van deze tijd:

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook