Mannen Parfum Parfumbegrippen Woordenboek (A-Z)

Vetiver in parfum

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Zoutig en houtig gras…

Wat is het?

Vetiver (met de prachtige Latijnse naam Chrysopogon zizanioides) is een grassoort dat maar al te graag op vulkanische grond groeit. Het gras komt oorspronkelijk uit India en Indonesië en is ook bekend onder de naam ‘Indian couch grass’ (kweekgras). Nu groeit het ook in Brazilië, China, Haïti.

In de parfumindustrie worden voornamelijk de wortels verwerkt. Deze wortels kunnen wel 3 meter onder de grond groeien. De wortels worden geoogst, gewassen en daarna in de zon gedroogd. Na dit proces worden de wortels via stoom destillatie verwerkt tot een absolute.

De plant is na 12 maanden groot genoeg om geoogst te worden maar het beste is om de wortels te oogsten als de plant 18 tot 24 maanden oud is. Tot nog toe zijn er geen synthetische varianten van vetiver gemaakt.

Je hebt drie soorten vetiver die gebruikt worden in de parfumerie:

  • Bourbon vetiver (Bourbon was de vroegere naam voor Réunion, eiland ten oosten van Madagascar) deze soort ruikt het meest complex en zoutig.
  • Haïti Vetiver, heeft een wat groenere, aardachtige toon.
  • Vetiver van Java, ruikt het meest rokerig.

Hoe ruikt het?

Vetiver ruikt naar gedroogd gras maar dan veel houtiger, aardachtig, gerookt, zoutig, naar zilte zee. Het geeft een warme en elegante geur aan parfums.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

In Calcutta en Haïti werd vetiver gebruikt voor het maken van daken, gordijnen en schuttingen: je kunt je mogelijk wel voorstellen hoe heerlijk het daar rook, als de daken of schuttingen nat werden door bijvoorbeeld de regen. Ook wordt vetiver vaak aangeplant om erosie tegen te gaan en zand minder kan verwaaien.

Vetiver is een natuurlijk ingrediënt, geliefd door parfumeurs. Het kan prachtig op zichzelf staan of juist mooi in combinatie zijn met andere ingredienten in veel vrouwelijke en mannelijke parfums.

Ontdek welke vetivercreaties jij prettig vindt met bijvoorbeeld:

  • Vetiver van Guerlain
  • Vetiver van Carven
  • Vetiver Extraordinaire van Frederic Malle
  • Querelle, Parfumerie Generale
  • Sel de Vetiver van The Different Company

Lees meer over geurstoffen in het parfumwoordenboek

Meer weten over Mannen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.