Wat is het?
Geranium is een plant waarvan vele verschillende soorten bestaan. De geranium met de rode kleine bloemetjes is misschien wel de meest bekende. De geraniumplant heeft soms een truttige associatie omdat het geassocieerd wordt met oudere mensen die ‘achter de geraniums zitten’. Bij parfum liefhebbers heeft geranium allerminst een dergelijk imago: geranium wordt geprezen om haar verfijnde geur in parfums!
De naam geranium is afgeleid van het Griekse woord géranos, wat kraanvogelbek (ooievaarsbek) betekent.
De geraniumolie voor de parfumindustrie, komt voort uit de soorten van de geraniumfamilie Pelargonium Graveolens. Deze groeit voornamelijk in Italië, Zuid-Frankrijk, Algerije en Egypte.
Geraniumolie wordt verkregen door stoomdestillatie. Alles van de plant wordt hierbij gebruikt: de takjes, blaadjes, bloemetjes worden allen ingezet om de geurende olie te verkrijgen. Het beste is om voorafgaand aan de stoomdestillatie de takjes en bladeren eerst een paar uur te laten verdorren. Deze geven dan de meeste geur af.
Geraniumolie is van nature rijk aan de componenten geraniol en citronellol. Deze geven de olie ondermeer een sterke rozengeur mee.
Hoe ruikt het?
Geranium ruikt naar rozen, munt, kruiden, groen en citrus. Geraniumolie heeft een mooie heldere, pure en aromatische geur.
Door haar rozige aspect wordt soms de duurdere rozenolie zelfs vervangen voor geraniumolie in parfums.
Waar wordt het voor en in gebruikt?
Geraniumolie wordt gebruikt in parfums, poeders en zeep. Je vindt de olie veel in fougère parfums en in geuren met een rozen karakter.
Prachtige geuren, waarin geranium een hoofdrol speelt, zijn L’Eau Chic van Patricia de Nicolai en Geranium pour Monsieur van Frederic Malle.
Ga hier naar het parfumwoordenboek.