Poederig, licht zoet

02:46 - 01:39
luistertijd 02:46 - leestijd 01:39

Wat is het?
Een viooltje (viola odorata) is een mooi klein bloemetje. Veel mensen hebben het in verschillende kleuren in de tuin staan. Eigenlijk is de geur van het viooltje voornamelijk bekend door de vioolsnoepjes, die uit Engeland en Frankrijk komen.

Het viooltje komt oorspronkelijk uit Europa. Hierna is het gecultiveerd in Azië en Noord Amerika. In de 16de eeuw werden de viooltjes al in Grasse verbouwd. De Parma Violet en de Victoria Violet gaven in die tijd een enorme economische boost. Pas in de 19de eeuw is het viooltje naar andere delen van de wereld verplaatst.

In 1936 creëerde The House of Toulouse het toen der tijd zeer beroemde ‘Violet of Toulouse’. Een geur gebaseerd op viooltjes, met ook iris, jasmijn en heliotropine. Nog voor het parfum ‘Violet of Toulouse’ was Napoleon al een groot fan van viooltjes. Het is zelfs het embleem geworden van zijn strijdmacht. Napoleon vroeg in brieven aan zijn vrouw Josephine vaak twee weken voordat hij terug naar huis kwam om niet te douchen zodat hij alle lichaamgeuren goed kon ruiken. Maar beiden gebruikten ook maar al te graag naar viooltjes parfum. Het werd uiteindelijk ook Josephine’s trademark. In 1814 overleed Josephine, Napoleon heeft haar volledige graf met viooltjes bedekt en droeg vanaf toen een gedroogd viooltje bij zich in een ketting.

Om viooltjes-absolute te verkrijgen werden de bloemetjes door middel van enfleurage verwerkt tot een olie. Dit bleek uiteindelijk zo’n duur proces te zijn met zo weinig opbrengst dat ze het tegenwoordig niet meer doen. De parfumhuizen reconstrueren nu de viooltjes-geur met molecules die iononen heten (bijvoorbeeld alpha-ionone). Deze ionones zitten ook van nature in de bloemetjes zelf. Een tweede belangrijke toepassing van viooltjes is de geur van de blaadjes en de stengeltjes (dus niet de bloemetjes). Dit vioolblad absolute ruikt een stuk groener en iris-achtig.

Hoe ruikt het?

Viooltjes akkoorden (iononen) ruiken bloemig, poederig, beetje iris-achtig, zacht (nostalgisch) en lichtzoet. Vioolblad ruikt groener, meer naar iris, aarde-achtig, en geeft een frisse meer koele touch aan de parfums.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Viooltjes worden gebruikt in snoepjes en in de parfum & cosmetica industrie.

Ruik bijvoorbeeld eens:

Lees het parfumwoordenboek om alle geurstoffen te leren kennen.

Lees ook