Van organic, vegan tot mooie mixen uit beide werelden: synthetisch en plantaardig

09:39 - 05:47
luistertijd 09:39 - leestijd 05:47

Heerlijke producten zijn er dit voorjaar weer uitgekomen met een knipoog naar clean beauty, omdat producten betreft die lekker schoon geformuleerd zijn en/ of ook nog eens plantaardig en wellicht organic zijn. Mijn keuze is gevallen op Nissaba Malli parfum, de Happy Earth shower gel, Physalis menopauze supplementen, Dore skincare lijn op basis van rooibos, een minerale spf van Paula’s Choice en een prachtige face oil van Nude.

Geuzennaam

Ik schrijf de afgelopen tijd heel bewust over clean beauty, ook al weet ik echt wel dat het geen officiële term is om een segment in beauty aan te geven. Het is een marketingterm maar voor mij ook een geuzennaam.

Het heeft iets activistisch, om vooral duidelijk te maken dat ‘mijn’ industrie alleen met stoffen moet willen werken waar geen rumoer omheen hangt, omdat het bewezen, dan wel potentieel niet allergeen is, hormoonverstorend, huidbarrière verstorend, microplastics bevat. We zijn er nog niet, maar alle uitingen helpen mee. Die van mij ook.

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Clean beauty hoeft van mij overigens niet per se plantaardig te zijn. Er zijn ook een mooie synthetische stoffen, die absoluut schoon zijn vervaardigd, ook daar is veel voor te zeggen – en ze belasten de landbouwgronden wereldwijd ook niet.

Nissaba Malli Nadu parfum

Om er maar meteen mee te beginnen: de parfums van Nissaba bestaan voor 90% uit natuurlijke geurstoffen en er wordt gebruik gemaakt van organische alcohol. Er worden geen kleurstoffen gebruikt, geen stabilisatoren en andere toevoegingen die niet nodig zijn voor een bijna natuurlijk parfum.

De flacons worden geproduceerd rondom Genève zonder plastic en metaal en bevatten een dop die is ontwikkeld uit FSC-gecertificeerd hout. De parfumnamen worden in de glazen flacon gelaserd, waardoor inkt en lijm worden vermeden en zijn tevens navulbaar. 

Wat ik ook zo mooi vindt, zijn de thema’s waarop de parfums gebaseerd zijn. In het geval van Malli gekozen voor India. Het is een prachtig jasmijn parfum. Jasmijn-sambac, de meest romige jasmijn die we kennen staat in India bekend als ‘malli’, wat ster aan de hemel betekent. Zoet en zwoel, maar oh zo elegant!

De geuropbouw

In de top ervaar je Indiase davana, mandarijn en sinaasappel. In het hart zit mijn andere grote parfumvriendin, namelijk tuberoos, en verder jasmijn en iets wat men paradisone noemt.

Wat ik heel bijzonder vind aan deze stof is dat een neuro-cosmetisch ingrediënt is! Paradisone is een merknaam en heeft ontspannende eigenschappen, ook op de huid. Het is geen geurstof.

Tot slot zit in de basis Indiase vetiver, sandelhout en cederhout. Het is echt een hele fijne geur. Bloemig, fris-warm, vrolijkmakend.

Het parfum is gecreëerd door Ilias Ermenidis die ook tekende voor parfums als Gucci, van Gucci, Givenchy pour Homme en So de La Renta.

Happy Earth Shower Gel

Het bedrijf is opgericht door niet nader gedefinieerde mannen Niels en Martijn uit Nederland. Ze hebben een achtergrond ‘in grote FMCG bedrijven’ – wat dat betekent? Geen idee! Maar, leuk is het merk wel, en lekker betaalbaar ook, te koop bij de drogisterijketens.

Deze nieuwe Rose Petitgrain shower gel bevat essentiele olie van bergamot en petitgrain. Petitgrain wordt gewonnen uit de bladeren en twijgjes van de bittere sinaasappel. Een zoetje met roos, iris en jasmijn maakt de opwekkende geur compleet.

In het assortiment vindt je ook deodorant, handzeep, bodycreams tot babyproducten. Goed om te weten is ook dat alle producten vrij van microplastics zijn. Chapeau! Er wordt gebruik gemaakt van blikjes, tubes van suikerriet of 100% gerecyclede plastic flessen. 

Physalis Menopauze+ supplementen

Het is een feit, suppletie kan op alle momenten in het leven een rol spelen, ook in de menopauze. Physalis heeft een volledig plantaardig product samengesteld waarin de volgende stoffen te vinden zijn:

vitamine B6 en maca dragen bij aan de regulering van de hormonale activiteit bij de overgang. Vitamine B12 en foliumzuur ondersteunen de geestelijke functies en dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid. Hop (Lifenol®) draagt bij tot het menopauzaal comfort en ondersteunt de relaxatie. Maca (Peruviaanse ginseng) en KSM-66® ashwagandha (Indiase ginseng) dragen bij tot de algemene veerkracht en vitaliteit, net zoals groene thee die daarenboven het vetmetabolisme en de gewichtsbeheersing ondersteunt. Het exclusieve extract van maritieme pijnboomschors (> 67% oligomere proanthocyanidines of OPC’s) draagt bij tot een gezonde bloedsomloop (microcirculatie).

Het klinkt allemaal een beetje statisch, maar gezondheidsclaims voor supplementen mogen alleen in omfloersde termen gedaan worden;-) Ik vind de stoffen vitamine B6, maca, foliumzuur, vitamine B12 erg interessant. Hop is een fyto-oestrogeen, mocht je hormonaal gevoelige borstkanker hebben (gehad), dan zou deze stof geen eerste keuze zijn. Ashwaganda is interessant, echter als je een gevoelige lever hebt, dan zou ik met deze stof wat terughoudend zijn, zo leerde ik van het bijwerkingencentrum Lareb.

Desalniettemin vind ik het een super interessante combinatie van stoffen om je een handje te helpen.

Dore Skincare met rooibos

Ook Dore Skincare is van Nederlandse bodem, en grappig genoeg, net zoals Happy Earth wordt het door twee personen in de markt gezet die zich niet nader bekend maken. Too funny again. Ze heten Sachiko & Peter.

Desalniettemin verdient het nieuwe merk aandacht. Leuk is de insteek met rooibos, een krachtig antioxidant afkomstig uit Zuid-Afrika (wie kent de rooibos thee niet;-). Het bevat polyfenolen, het bijzondere enzym superoxide dismutase en veel flavonoïden. Echt allemaal heel mooie werkzame stoffen, dat garandeer ik je.

Het merk claimt dat er 0,2% rooibos in de producten gebruikt wordt en wel een niet-gefermenteerde versie. De concentratie is te vergelijken met ‘een theezakje op de huid’. De rooibos is gecertificeerd door Rooibos LTD, afkomstig van Zuid-Afrikaanse rooibosboeren

De producten zijn vegan, de verpakkingen zijn gemaakt uit recyclebaar suikerriet. Het gebruik van microplastics is uitgesloten. De lijn bestaat uit 7 producten en is daarmee compact overzichtelijk. De prijzen zijn vriendelijk, variërend van 19 tot 33 euro.

Jennifer Joan Nude Face Oil

Gezichtsolie kan soms iets magisch hebben. Ik heb dat bijvoorbeeld met de Protect Oil van Esse Skincare die ik verslavend goed vind. Maar ook deze Nude Face Oil heeft die magie. Je huid wordt er heel mooi rustig van, en blijft goed gevoed, de hele dag door. Ideaal als je huidbarrière een tekort aan lipiden heeft.

De Nude Oil is speciaal ontwikkeld voor huidjes die snel reactief zijn, gevoelig reageren. De blend is fantastisch met hibiscus olie, groene theezaadolie, zwarte frambozenzaadolie, cloudberry olie (vol met omega vetzuren) en kakadu pruimolie (rijk aan vitamine C).

De olie is rijk aan antioxidanten, vetzuren en vitaminen. Melanie Oterdoom, van Real Skincare (ik interviewde haar al eens). Ze vertelt over deze huidolie: ‘Ik ben dol op het merk Jennifer Joan vanwege hun toewijding aan natuurlijke en effectieve huidverzorging. De Nude Face Oil is een rijke olieblend met een aantal actieve plantaardige oliën. Deze plantaardige oliën zorgen ervoor dat de huid wordt verzacht, geneest en herstelt maar ze verhelderen ook de teint en bevorderen de soepelheid en elasticiteit van de huid.

 

Paula’s Choice Calm Barrier Protect Mineral Dagcrème SPF 30

Het heeft al heel veel aandacht gehad op socials, want influencers zijn gek op PC. Wij ook;-) Deze kalmerende, minerale dagcrème is geschikt voor de heel gevoelige huid. Adquate bescherming, maar ook mild en voedend.

Het zonnefilter is titanium dioxide, maar er zit ook zink in, en wel in nanokleine vorm. Dit vind ik echter niet zo clean. Als de huidbarriere niet gesloten is, kunnen nanodeeltjes er toch doorheen. Toegevoegd zijn extra allantoïne, centella asiatica & prebiotica voor dat kalmerende effect op de huidbarrière en het microbioom. Tot slot bevat dit product wel microplastics in de vorm van ammonium acryloyldimethyltaurate/vp copolymer, echter zou dit in water afbreekbaar kunnen zijn, maar eenduidig vind ik de berichtgeving daarover niet.

De lichte crème is gemakkelijk aan te brengen en heeft een zijdeachtige finish met langdurige hydratatie. Waarom noem ik dit product dan toch in mijn lijstje? Omdat het minerale filters bevat.

Lees hier al onze artikelen over clean beauty producten

Lees ook