Onze huidexperts schieten te hulp

09:30 - 05:42
luistertijd 09:30 - leestijd 05:42

Lezersvraag:

Ik ben 48 jaar en er is zoveel te koop dat ik niet meer weet of ik nu voor een dure of goedkope crème moet gaan. Welke crème is goed voor een slappe, vochtarme en verouderde gezichtshuid? Ik heb wel eens gehoord dat er vitamine A in moet zitten?

BeautyJournaal heeft deze lezersvraag voorgelegd aan vier huidexperts. Dit leverde vier nuttige antwoorden op met een belangrijke rode draad: vitamine A. Lees mee.


Mardge Pascaud, 
Pascaud Beauty Innovations

“Slappe huid, vochtarme huid en verouderde huid… Drie problemen die elk om een eigen oplossing vragen”

De markt van cosmetica is inderdaad overvol en ik kan me goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet. Eigenlijk is het beste advies alleen maar te geven als een huid- of schoonheidsspecialiste een huidanalyse voor je maakt. Dan worden de waardes van je huid gemeten, zoals hoeveelheid vocht (water), talg (vet) en elasticiteit van de huid. Aan de hand van zo’n analyse kan bepaald worden welk product bij jouw huid past.

Je geeft aan dat je een slappe, vochtarme en verouderde huid hebt. Dit zijn eigenlijk drie problemen die elk om een eigen oplossing vragen.

Intensieve behandelingen met radiofrequentie verstevigen de huid.

Slappe huid: Naar mijn mening kun je verslapping niet oplossen met een crème. Verslapping ontstaat door huid die niet meer elastisch is, of verzakking van onderhuids vet- en spierweefsel. Daar heb je een andere aanpak voor nodig, zoals de inzet van voedingssupplementen om je huid aan te zetten nieuw collageen aan te maken; de Collagen Booster Box bevat hiertoe een uitgebalanceerde mix van supplementen. Tegelijkertijd moet de huid gestimuleerd worden tot verstevigen met bijvoorbeeld intensieve gezichtsmassages of behandelingen met apparatuur, zoals bijvoorbeeld radiofrequentie. Ook kun je om verslapping tegen te gaan denken aan gezichtsgymnastiek. Dit vergt wel doorzettingsvermogen, want je moet het trouw iedere dag doen.

Vochtarme huid: Veelal betekent dit een tekort aan water, maar het zou ook kunnen dat er een tekort aan vet op de huid is. Dat moet bekeken worden door een specialist, want het zijn essentiële verschillen. Start vandaag nog met het drinken van 8 glazen water per dag, dat is simpel en goedkoop. Gebruik onder je crème een serum dat hyaluronzuur bevat. Dit zorgt voor direct comfort en bindt vocht in de huid. Gebruik een dag- en nachtcrème die sterk hydraterend werkt, zoals de DNA Cream. Houd er bovendien rekening mee dat sommige anti-aging crèmes juist minder goed werken op het vochtgehalte. Gebruik dus altijd een vochtbindend serum onder je crème, bijvoorbeeld het Hydrating Serum van Pascaud.

Leestip! Lees hier meer over Pascaud serums.

Verouderde huid: Vitamine A is inderdaad ‘king in anti-aging’. Het kan in de juiste vorm en concentratie de structuur van de huid sterk verfijnen. Ook andere vitamines, zoals vitamine C en bepaalde B vitamines, zijn uitstekende anti-aging ingrediënten. Vitamine A mag in cosmetica niet in zijn puurste vorm gebruikt worden. Vitamine A zuur kun je dan ook alleen op recept krijgen van een arts. Echter dit zuur kan uitdroging en irritatie geven van de huid. In cosmetica maken we daarom gebruik van andere vitamine A vormen, zoals retinol en retinyl palmitate. Deze werken minder krachtig, maar hebben ook niet de bijwerkingen.

Tot slot, mijn filosofie is dat schoonheid nooit alleen uit een potje komt. Het is een combinatie van binnenkant, buitenkant en lekker in je vel steken.

Leestip! Onze review over de DNA cream

Caroline den Hollander van Alpha-H

“Kies voor vitamine A in combinatie met glycolzuur”

Vitamine A is inderdaad een essentieel ingrediënt voor de 40+ huid. Sterker nog: het is één van de weinige werkstoffen die wetenschappelijk bewezen effectief is bij de aanpak van vroegtijdige veroudering.

Een kwalitatief goede en betaalbare crème met vitamine A is de Age Delay Intensive Anti-Wrinkle Night Treatment Cream van Alpha-H. Hierin zit een zeer effectieve dosis van 0.2% vitamine A in de vorm van retinyl propionate; een niet-irriterende, vet-oplosbare vorm die door de huidcelwand kan dringen (en dus zowel buiten als binnenin de huidcel actief is) en zelfs geschikt is voor de gevoelige huid. Niet geheel onbelangrijk, want vitamine A kent verschillende soorten, waarvan een aantal de huid kan irriteren, zoals Mardge Pascaud al aangaf. Daar hoef je bij deze crème niet bang voor te zijn.

Daarnaast bevat deze crème 5.6% glycolzuur; een ander belangrijk ingrediënt dat in de cosmetische dermatologie veelvuldig gebruikt wordt voor de aanpak van (vroegtijdige) huidveroudering. Hoe lager de pH van een product, hoe dieper glycolzuur in de huid doordringt. Door de kleine moleculaire structuur kan glycolzuur tot in de basaal cellaag doordringen en zorgt zo van binnenuit voor huidverbetering. De Age Delay Intensive Anti-Wrinkle Night Treatment Cream heeft een pH van tussen 3.8 en 4.2, wat een echt effectieve werking garandeert.

Tel daarbij op dat glycolzuur een uitstekende transportfunctie heeft: het trekt de andere actieve werkstoffen in de crème (o.a. salicylzuur, vitamine E en betacaroteen) mee de diepte in, zodat ook zij precies daar waar het nodig is hun werk kunnen doen. Al met al een actieve, verstevigende crème voor intensief herstel gedurende de nacht. Kijk er dus niet van op als het de eerste paar dagen licht tintelt na aanbrengen. Wel is het aan te raden bij deze crème overdag altijd een SPF te gebruiken; glycolzuur en vitamine A maken de huid namelijk gevoeliger voor zonlicht.

Lees hier meer over deze topproducten.

Marielle Eggenkamp van Hannah

Hydrateren en verhogen van het transport van werkstoffen”

Ik sluit me aan bij Mardge Pascaud: Iedere huid is uniek. Om een persoonlijk en gespecificeerd advies te kunnen geven, raad ik aan om eerst een bezoek te brengen aan een huidcoach voor een huidmeting, bijvoorbeeld met de Skin Analyzer van Hannah. De wetenschappelijke metingen in vocht, vet, pH-waarde (natuurlijke beschermmantel), melanine (pigment) en erytheem (roodheid)  geven namelijk specifiek en meetbaar weer wat de huid nodig heeft en hoe.

Hoogstwaarschijnlijk zal bij deze lezeres niet alleen het vochtgehalte laag in haar waarde zijn, maar ook het vetgehalte. Juist in vetten bevinden zich de voedende werkstoffen die de huid nodig heeft. Een vochtarme huid bindt namelijk geen lipiden, waardoor er ook minder voeding in de huid terecht komt en tekorten in de huid kunnen ontstaan. Voor de specifiek genoemde verslapping kun je bijvoorbeeld denken aan Juvi Lite voor een liftend effect of de Oxys Genes, die juist weer nieuw leven en volume in de huid blaast door onder andere zuurstofniveau te verhogen. Hydrateren en verhogen van het transport van werkstoffen door de huid kun je optimaal en langdurig doen door bijvoorbeeld het gebruik van een hydraterende spray, zoals de Sparkling Spray of Vitamin Complex.

Uiteraard is het daarnaast van belang niet alleen de huid te voorzien van een crème, maar zeker ook aandacht te hebben voor het reinigen, peelen en stimuleren van de huid. Zo ontstaat er een compleet advies voor thuis en haal je het beste uit je eigen huid.

Leestip van de redactie: In 2012 deed onze tester Anja uitgebreid verslag van haar test met vitamine A zuur versus de Hannah Experience behandeling. Lees hier haar bevindingen.

 

 

Imke Haantjes van Environ

“Vrije radicale zijn de grote boosdoeners”

Vrije radicalen in je huid worden veroorzaakt door externe factoren zoals blootstelling aan zon, toenemende milieuvervuiling, roken, ongezond eten en stress. Ze zijn de grote boosdoeners voor de huid en veroorzaken schade aan de huid. Schade door vrije radicalen ligt aan de basis van ouder worden, omdat cellen niet op de correcte manier kunnen functioneren.

 

Vitamine A en antioxidanten zijn geen overbodige luxe in een goede dagelijkse verzorging, maar een absolute noodzaak aangezien ze helpen in de strijd tegen vrije radicalen. Overdag beschermen ze je huid tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Maar ook ’s nachts zijn ze belangrijk. Aangezien de huid ’s nachts nieuwe cellen aanmaakt, zullen deze geavanceerde ingrediënten de schade die je huid overdag opgelopen heeft, helpen herstellen. Vitamine A zorgt er bovendien voor dat huidcellen worden gevormd en correct functioneren. Zonder vitamine A zou een mooie huid onmogelijk zijn.

De vijf crèmes van het Environ AVST gamma bevatten vitamine A en antioxidanten zoals vitamine C, E, groene thee extract, honeybush en rooibos thee extract, resveratrol en beta-caroteen. Het verschil tussen de vijf crèmes ligt in de concentraties van vitamine A en C. De dosering vitamine A verhoogt volgens een stappensysteem. Er wordt altijd met een lage dosering (AVST 1) gestart om de huid te laten wennen aan vitamine A. Deze concentratie wordt daarna progressief verhoogd.

Lees hier meer over deze topproducten.

Lees ook