Onze parfumreviewer Maxim geeft zijn geheimen prijs

06:20 - 03:48
luistertijd 06:20 - leestijd 03:48

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

De frisse lentebloemenparfums 

Ken je het heerlijk gevoel om vroeg op te staan op een heerlijke lenteochtend? Wanneer de zon net op komt, en de dauwdruppels nog als kleine pareltjes op de grassprietjes liggen. Je doet het raam open om de frisse lucht van de nieuwe dag naar binnen te laten.

Het is lekker verkoelend, maar niet meer koud. Je ziet een zweem van het groen gebladerte tussen te bomen hangen met hier een daar een sneeuwwolkje van de bloeiende sleedoorn. De sneeuwklokjes staan nog in het bloei, ergens in de verte. En op de groene velden voeren narcissen, krokusjes en hyacinten de boventoon met hier een daar de eerste tulpen. En de lucht – het ruikt lekker fris, groen en bloemig…

Witte bloemen met een groene zweem

Deze geuren zijn meestal opgebouwd rondom frisse en groene bloemen zoals lelietje-van-dalen, fresia, tulp en lelie. Een scherpe groene noot van hyacint mag natuurlijk ook niet ontbreken. Lotus of waterlelie geven het vaak een waterig aspect. Bloemen zoals jasmijn, roos, gardenia en tuberoos komen er ook in voor, maar slechts als een subtiel molecuul.

Waterige jasmijn, een paar koele witte rozenblaadjes of een paar druppels van zoete melkachtige nuancen van gardenia en tuberoos. Ze doen allemaal mee, maar meestal alleen voor de sier.

In de top worden deze lentefrisse geuren aangevuld met veel frisse citrusnoten en een beetje groen fruit zoals appel, abrikoos of perzik.

Het klinkt misschien vreemd, maar rabarber is nu ook een vrij populaire noot geworden: groen, lichtzoet, fris en vochtig. Haar groene accenten variëren van fel lichtgroen als van vers gras en groen gebladerte tot een transparant plantaardige zweem. Viooltjesblad wordt gebruikt om donkergroene tonen toe te voegen.

Verder kom ik ook Galbanum tegen, en aldehyden voor een ijzig randje.

De basis van deze parfums is niet echt uitgesproken. Meestal bevat het veel muskus, maar kan ook transparant houtig zijn of lichtzoet met vanille, heliotroop of tonka bonen.

De beroemde klassiekers

Klassieke voorbeelden van de frisse lentebloemen parfums zijn: Anaïs Anaïs van Cacharel, Diorissimo van Dior (klassieke lelietje-van-dalen met jasmijn), Muguet du Bonheur van Caron (een klassieke lelietje-van-dalen, maar koeler dan Diorissimo), Gold van Donna Karan (lelie), Parfum d’ete van Kenzo, Chamade van Guerlain, Grey Flannel van Geoffrey Beene (hyacint en viooltjesblad voor mannen), Chanel Chance (en zijn flankers) en J’adore van Dior (en zijn flankers). Laten we daarnaast de groene chypres niet vergeten zoals Balmain de Balmain of Comme Une Evidence van Yves Rocher.

Een aantal parfums uit deze categorie heb ik al beschreven op Beautyjournaal: Florabotanica van Balenciaga, La Nuit van Hugo Boss, Jour d’Hermès, Comme Une Evidence van Yves Rocher, Flora Nymphea van Guerlain.

Voor dit Beautyjournaal artikel heb ik ook een aantal parfumerieën bezocht, op zoek naar de laatste hits en trends binnen het thema. En dit is het resultaat!

Voor de prinsesjes van alle leeftijden

Miss Dior Blooming Bouquet (2014 versie) is een terugkerende voorjaarsflanker van Miss Dior Cherie (wat nu Miss Dior wordt genoemd). Een mooie geur voor de prinsesjes van alle leeftijden.

Het is een fris voorjaarsboeket opgebouwd rond de tedere pioenroos en versierd met perzik en abrikoos. Het doet me denken aan een oranjerie, gemaakt van een fijne kristalglas vol met de prachtige voorjaarsbloemen en vlinders. En als je goed kijkt, zie je misschien zelfs een eenhoorn in de verte verschijnen.

Een andere mooie en sprookjesachtige moderne creatie is Dolce van Dolce & Gabbana (2014). Een prettige en lieve compositie van narcis, witte waterlelie en witte amaryllis versierd met papaya. Als een frisse pastelgroene mist die boven een bloeiende tuin hangt, net voordat de zon opkomt.

En mocht je het frisse voorjaarsochtend-gevoel wel waarderen, maar toch naar meer warmte en zon verlangen, probeer dan Eli Saab L’Eau Couture (2014), met een hart van oranjebloesem en een touch van vanille.

Geuren met meer uitgesproken karakter

Voor dames die een geur met uitgesproken karakter boven het sprookjesachtig gevoel verkiezen, wil ik L’Eau de Chloé (2012) aanraden.

Het hart van dit parfum bestaat uit een temperamentvolle dans tussen roos en patchouli, maar wel in een behoorlijk groene, en zelfs verwilderde tuin. En voordat je daar komt, krijg je eerst nog een glas ijslimonade. Kun je het nog volgen? Zo speels is het dus.

Qua karakter en geur vind ik het vergelijkbaar met Promenade in the Gardens (Replica collectie van Martin Margiela, 2013).

En andere mooie creatie met een uniek karakter is Chanel Cristalle Eau Verte uit 2009. Een fris cologneachtig parfum met magnoliabloem in het hart, omringd door een groene sluier en frisse citrusaccenten.

Uit de niche sector

En dan…voor de liefhebbers van de nichegeuren: La Tulipe van Byredo (uit 2010) is nog altijd mijn ultieme voorjaarsgeur. Met in de kern ultieme frisse voorjaarsbloemen van fresia en tulp. een licht frisse briesje van groene noten en een warme knuffel van transparante houtnoten en muskus. Het parfum doet me nog altijd sterk denken aan de prille voorjaarslucht in april.

Een andere leuke voorjaarsklassieker is het ultieme fresiaparfum Antonia’s Flowers. Oorspronkelijk bedoeld om de verse geur van bloemen in een bloemenwinkel te vangen. En dat is gelukt….

En nu lekker shoppen!

Met lelietjes van Dalen bij Anais Anais van Cacharel en Diorissimo van Dior

Het groenige lentebriesje Parfum d’ Ete van Kenzo

Hyacint en rozen in Chamade van Guerlain

Jasmijn en witte musk in Chanel Chance

Ylang ylang en rozen in J’ Adore van Dior en Miss Dior Blooming van Dior

De groene chypre met bergmot, iris, roos en vetiver Balmain de Balmain

Narcis, neroli en witte amarylis bloemen in Dolce van Dolce e Gabbana

Oranjebloeseum en vanille, L’eau Couture van Eli Saab

Roos en patchouli in een glaasje ijslimonade..dat is L’ Eau de Chloe

Frisse cologne met magnolia – het is Chanel’s Cristalle Verte

 

 

Lees ook