Poederachtig als pudding

02:21 - 01:24
luistertijd 02:21 - leestijd 01:24

Wat is het?
De tonkaboon komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is een plant waar de tonkabonen als zaden aan groeien met een paarse bloem. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloem waaronder bijvoorbeeld ook de mimosa valt. De zaden zijn zwart en enigszins verschrompeld  met een bruine binnenkant.

Een belangrijk ingrediënt dat uit de tonkaboon kan worden geïsoleerd is coumarine. Coumarine is ontdekt in 1868. Het geeft de tonkaboon de geur en de smaak. Heel belangrijk is het ingrediënt coumarine in de Fougere familie van parfums. Een van de eerste geuren waar coumarine (synthetisch) in werd gebruikt is Fougere Royale uit 1882. Dit is de geur die de naam heeft gegeven aan de fougere geurfamilie.

Om een absolute te verkrijgen uit de tonkaboon worden de bonen 12 tot 24 uur in alcohol gelegd. Daarna worden de bonen gedroogd, hierdoor ontstaan kristallen van coumarine op de bonen. Nadat de zaden tot poeder worden verwerkt, wordt het absolute met oplosmiddelen bewerkt en kan het gebruikt worden. Coumarine wordt zowel synthetisch als natuurlijk gebruikt.

Hoe ruikt het?
Tonkabonen ruiken vanille-achtig, amandel-achtig, balsamisch, kaneel-achtig, haast naar een ouderwetse pudding. Het heeft een hooi accent en een tabak-achtige ondertoon.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Tonkabonen worden ook gebruikt in tabak om het aroma te versterken. In pijptabak zal je de tonkaboon zeker herkennen. Ook zie je het af en toe op een menukaart, bijvoorbeeld tonkabonen ijs. Dit is een zeldzaamheid, daar het een kostbaar ingrediënt is en creativiteit van de kok vereist.

In vroegere jaren werd aan de tonkaboon magische krachten verleend. Als je een tonkaboon in je hand hield en een wens deed wist je zeker dat de wens uit zou komen!

In parfums kom je het ingrediënt veel tegen in oriëntaalse en fougère geuren. Ingrediënten waarmee de tonkaboon goed te combineren is, zijn amber, sandelhout, lavendel en patchouli. Mooie voorbeelden waarin tonka goed tot zijn recht komt, zijn bijvoorbeeld: Vanille-Tonka van Patricia de Nicolai, Lolita van Lolita Lempicka, Fieldnotes from Paris van Ineke, Cashmir van Chopard, Ange ou Demon van Givenchy en Le Male van Jean Paul Gaultier.

Lees ook