shop Dermalogica Phyto-Nature Firming Serum Het mooiste egaliserende en verstevigende serum dat we nu kennen! Monique is erg onder de indruk van het prachtige huideffect en de verzachtende, voedende eigenschappen. Bekijken Wat is het? Lelietje van dalen of meiklokje is een klein wit bloemetje. De bloemetjes hebben de vorm van een belletje. Aan een tros […]

02:19 - 01:23
luistertijd 02:19 - leestijd 01:23

Wat is het?
Lelietje van dalen of meiklokje is een klein wit bloemetje. De bloemetjes hebben de vorm van een belletje. Aan een tros kunnen zes tot twaalf bloemetjes hangen.
De bloemetjes groeien in het voorjaar (mei-juni) in de dalen (!) van de bergen. Oorspronkelijk komt het lelietje van dalen uit Azië maar is geïmporteerd naar Europa en Amerika. Het bloemetje is al vanaf de Middeleeuwen in Frankrijk.

Het lelietje van dalen is te kwetsbaar om te verwerken. Er is geen verfijnd geurende olie uit te winnen. Wat we dus steeds ruiken in parfums en zeepjes is niet het natuurlijke extract of olie. Parfumeurs hebben de geur van een lelietje van dalen weten na te maken en deze wordt nu gebruikt. Het is dus altijd een interpretatie van de natuurlijke geur, samengesteld uit verschillende oliën en aromachemicals.

Het lelietje van dalen heeft vele legendes en verhalen. In Frankrijk geef je iemand in het voorjaar op 1 mei een boeketje lelietjes van dalen als je iemand geluk toewenst. Dit gebruik komt uit 1561 toen Charles IX (koning van Frankrijk in de 16e eeuw) een boeketje kreeg en hem dat geluk bracht.

Muguet is de Franse naam voor lelietje van dalen. De geur werd gedragen door elegante mannen die bijzonder veel aandacht aan hun uiterlijk besteedden. Zij werden ook wel ‘muguet’ genoemd: galante man, dandy.

Hoe ruikt het?
Lelietjes van dalen ruiken groen, licht, zacht, bloemig en zoet. Je waant je in de natuur op een prachtige lentedag!

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Iedereen kent de geur van lelietjes van dalen wel van zeepjes, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen.
Maar het is ook een prachtig ingrediënt in de parfumerie en heeft vele parfumeurs geïnspireerd:

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook