shop Alhydran Barrier Repair Care cream Is je huid gortdroog na een ingreep, peeling of in de overgang? Zorg dat  je dit SOS product in huis hebt. Bekijken Aldehydes zijn een groep synthetische verbindingen, die sinds begin vorige eeuw een revolutie te weeg brachten in parfumland. Hoe ruikt het? Als je een aldehyde puur onder […]

02:54 - 01:44
luistertijd 02:54 - leestijd 01:44

Aldehydes zijn een groep synthetische verbindingen, die sinds begin vorige eeuw een revolutie te weeg brachten in parfumland.

Hoe ruikt het?
Als je een aldehyde puur onder je neus zou houden is het moeilijk te plaatsen wat te ruikt. Je hebt geen referentiekader dat je aan bestaande geuren uit bijvoorbeeld de natuur doen denken. Je ruikt het als het ware ‘hoog in je hoofd’.
Er bestaan veel verschillende aldehydes met ook uiteenlopende geurprofielen. De meeste hebben een erg sterke geur met een licht vettig waxy karakter met een ijle haast metalige twist. Andere aldehydes kunnen ook een citrus, mandarijnachtige geur of een rozig akkoord verspreiden.

Goed gecombineerd in een compleet parfum geeft het de hele creatie als het ware een lift, die mogelijk zeperig poederig schoon aan kan doen, het geeft een bepaald stralend sprankelend karakter mee en tilt de hele geur als het ware op.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
De chemische geur-&smaakstoffenindustrie ontdekte rond 1900 de mogelijkheden van synthetisch gemaakte aldehydes.

Aldehydes hebben van zichzelf niet direct een fantastische geur die uitnodigt om dit als centraal thema voor een parfum te nemen. Hun kracht komt pas tot uiting als aldehydes gecombineerd worden met andere geurcomponenten, zoals bloemen. Vaak geven kleine hoeveelheden het mooist effect.

Chanel No 5

Het eerste succesvolle en bekende parfum waar aldehydes in werden toegepast, is het in 1921 gecreëerde legendarische Chanel 5. Er doen verschillende verhalen de ronde, hoe de parfumeur Ernest Beaux in zijn parfumvoorstellen voor Coco Chanel een ongekende hoge hoeveelheid aldehydes toe heeft gepast. Was het een rekenfout van de parfumeur-assistent, die per ongeluk een nul extra achter de formule plaatste, of was hij zelf bewust zo innovatief geweest? Andere parfums waar het aldehydische karakter sterk is zijn bijvoorbeeld Chanel 22, Estée Lauder’s White Linen, Caron’s Nocturnes en YSL’s Rive Gauche.

Behalve in parfums worden aldehydes ook veel toegepast in wasmiddelen, en dragen ze voor een groot deel bij aan de nu zo typische schone was geur.

Wat is het?
Het is een groepsnaam voor een type chemische verbindingen.
(Voor de liefhebbers van chemische details: het zijn organische chemische verbindingen met een carbonylgroep waaraan een waterstofatoom is gebonden: R-CH=O).

Er bestaan heel veel verschillende aldehydes die in parfums worden gebruikt. Hierbij varieert de lengte van de keten (bijvoorbeeld C10, C11, C12). Veel gebruikte aldehydes in parfums zijn Aldehyde C10 (n-decyl aldehyde), Aldehyde C11 (undecanal), Aldehyde C11 unsat. (10-undecen-1-al) en Aldehyde C12 (dodecanal).

Meer lezen?
Chandler Burr, The Emperor of Scent.
Steffen Arctander: Perfume and Flavor Materials (Aromachemicals), Volume 1 and 2.
Charles Sell: The chemistry of fragrances.
Perfumeshrine

Lees ook