Maxim ziet de zon opkomen in het groene park van Florabotanica...

04:31 - 02:42
luistertijd 04:31 - leestijd 02:42

Balenciaga Florabotanica

Nadat de geur Balenciaga Paris in 2011 een Fifi-award won, blijf ik elke nieuwe lancering van dit merk nauwkeurig volgen. En Balenciaga blijft me verrassen met haar bijzondere geuren. Zoals een flanker Balenciaga Paris L’Essence waar ik het al eerder over schreef hier op BeautyJournaal.

De komst van de nieuwe geur Florabotanica is door BeautyJournaal ook niet onopgemerkt gebleven. En het is weer door dezelfde parfumeur Olivier Polge getekend, dit keer in samenwerking met Jean-Christophe Herault. De laatste kennen wij misschien nog niet zo goed; zijn werken zijn onder meer Enchanted van Chopard uit 2012 en een aantal iets minder bekende geuren voor Esprit, Gres en anderen.

Kristen Stewart als het gezicht

Als ’teaser’ liet BeautyJournaal ons al een filmpje zien waar het nieuwe parfum wordt geïntroduceerd door Nicolas Ghesquière, de creatieve directeur van Balenciaga en Kristen Stewart, het gezicht van de geur. Wat mij in dit filmpje opvalt, is de dualiteit waarmee deze geur wordt omschreven. Nicolas vertelt ons over de tuin vol bizarre kleurvolle bloemen die niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Ze zijn zelfs gevaarlijk. Kristen daartegenover ervaart deze geur als schoon, natuurlijk en bijna onopvallend, zodat ze gemakkelijk vergeet dat ze een geur draagt. Gevaar of onschuld? Het raadsel vraagt om een oplossing. Ik spuit Florabotanica op mijn huid en voel me als Alice in Wonderland die bij de ingang van de tuin staat…

Frisgroen park gevangen in een ochtendmist..

Stil, zacht en onschuldig staat het park klaar om de eerste zonnestralen met veel enthousiasme te ontvangen. Ik ruik sappig gras, frisse kruiden, vochtige bladeren van de bomen en met dauw bedekte bloemenblaadjes. Ik herken de donkergroene vlezige bladeren van een rozenstruik waarvan de bloemen hun laatste nacht als knopjes hebben doorgebracht en klaar zijn om zich te openen. De tuin lijkt volkomen onschuldig. Maar wat ruik ik daar in de schaduw? Een mengsel van zoete en bittere noten met peperige ondertonen. Zou het de onschuldige caladium zijn of een gevaarlijke gifsumak? Het opwarmen van deze geur op mijn huid voegt de warme zonnestralen aan mijn imaginaire beeld toe.

De compositie wordt zoeter, warmer en meer poederig. De rozenknoopjes openen en vullen de lucht met een zachte bloemige geur. Ze zijn nog jong en bescheiden en laten hun geur makkelijk verdringen in de overheersende groene pracht. Ik herken ook de geur van een tulp. Een zoete vochtige groene aroma die op een gebroken bloemenstengel lijkt. Een zachte sluier van vetiver vult de lucht met de geur van vochtige aarde die door de zonnestralen wordt verwarmd. En amber ruik ik vooral in de subtiele vorm van lichte poederigheid van boomhars.

Weelderige roos uit Turkije

De tuin van Florabotanica is ontstaan uit de noten van vetiver, amber, caladiumbladen, roos, anjer en munt. En voor de rozennoot is er een nieuwe Experimental Rose (c) gebruikt die is ontstaan in het laboratorium van de parfumeurs. De neuzen hebben de weelderige roos uit Turkije tot een sprookjesachtige en bijna psychedelische bloem omgetoverd. Ik moet daarbij zeggen dat ik hier nog meer experimentele noten zie zoals de caladiumbladen. Ik heb ze nog niet eerder ‘gezien’ in een parfumcompositie. Ik weet ook helemaal niet hoe ze ruiken en of ze überhaupt ruiken. Ik denk dit akkoord te hebben ervaren als een groene bitterige noot met een peperige ondertoon.

Maxim concludeert:

De liefhebbers van Florabotanica raad ik ook kennis te maken met de vorige werken van Olivier Polge voor Balenciaga. Zoals de Balenciaga Paris L’Essence, een ander fris voorjaarsparfum vol groen en bloemengeuren of de Fifi-award winner Balenciaga Paris. Als je naar meer transparantie zoekt en een kleine verzorgde tuin boven een verwilderd park verkiest, dan raad ik je aan om de tuin van Jean-Claude Ellena te bezoeken in zijn geur Un Jardin sur le Toit. En als het park van Florabotanica je juist té onschuldig lijkt, dan kun je altijd kiezen voor het oerwoud van Amazing Green van Comme des Garçons. Die laatste is trouwens ook gecreëerd door de neus Jean-Christophe Herault welke samen met Olivier Polge voor Florabotanica tekende.

Bestel het Balenciaga parfum hier direct online.

Lees ook