shop Dermasence BarrioPro gezichtsemulsie De favoriet van onze skincare pro Gerti! Deze crème is geschikt voor alle huidtypen en herstelt de huidbarrière. Je kunt hem twee keer per dag of naar behoefte gebruiken. Hij trekt lekker snel in en is ideaal na een retinol serum en aha’s of bha’s.  Je weet wel: serums met zuren. […]

05:22 - 03:13
luistertijd 05:22 - leestijd 03:13

Ik had tijdens een geurconsult bij onze geurexpert Tanja Deurloo al eens kennisgemaakt met haar 100% natuurlijke Rose & Tuberose, ofwel haar Chapter 7, uit het geurdagboek des levens van Tammy. Hoewel het toentertijd niet lang hield op mijn huid – toch altijd een klein nadeeltje van natuurlijke geurstoffen – was het veruit favoriet in mijn consult. Het bleek het wonderschoon te doen op mijn huid: groenig en fris, later ronder en warmer, zo kenmerkend voor de tuberoos. En ook de verpakking zou ik niet snel vergeten: het pastelroze, handgeblazen flaconnetje met een droplet.

En nu kon ik haar persoonlijk ontmoeten. Een mooie vrouw, die voor de gelegenheid een beeldschone jurk van haar moeder had geleend omdat ze geen kleding voor het koude Nederland had (!) en vol overgave over haar liefde voor het parfumvak vertelde. Ze is niet wereldberoemd, hoopt dat wel te worden, maar gezien de waanzinnige, maar ook kwetsbare passie waarmee ze haar werk benadert – alles is super persoonlijk – van geurontwikkelijk tot de relaties in haar zakelijk netwerk – wat er gebeurt als haar onderneminkje groter wordt en zij meer afstand van het hart van haar bedrijfsvoering moet nemen – of dat er een investeerder binnenkomt die eisen gaat stellen. Bij Tammy Frazer voel je de emotie voor wat ze maakt en hoe ze dat doet. Dat maakt het ook meteen zo bijzonder en authentiek, en vooral daarvoor is heel erg veel te zeggen in een tijd waar de multinationals het steeds vaker moeten opnemen tegen eigenwijze nieuwkomers in een niche – omdat daar de ware lef en creativiteit zit om vernieuwend bezig te blijven.

Maar goed! Tammy! Haar chapters! Ik kende nummer 7 dus al, en daar zijn vandaag de nummers 1, 2,6, 8 en 9 in Amsterdam bijgekomen (op haar site zien we er meer te koop).  Nummer 1 blijkt een prachtige jasmijn te zijn, jasmijn grandiflorum, nummer 2 een frisse maar ook overweldigende Ylang ylang uit Madagaskar met een snufje citroen en een beetje peper, nummer 6 is haar interpretatie van patchoeli die je doet denken aan de geuren in oude, statige huizen en je dan ook direct meeneemt naar een filmisch verhaal waarin je jezelf terug in de tijd in zo’n donkere krakende kast ziet ronddolen als een melancholische jonkvrouw. Nummer 9 is geinspireerd op wierrook, waarvoor ze de fantasie opdeed tijdens een trektocht door Pakistan. Nummer 8 is haar mannenparfum, maar wel een die prachtig androgyn is omdat de delicate balans van lavendel, oakmoss en houtsoorten goed is gemixd. Het is haar English gentlemen’s fragrance zoals ze het noemt, waarbij ze haar sterke herinneringen aan het oude landelijke Engeland van weleer tot leven heeft willen brengen.

We ruiken en ruiken, ondertussen vraag ik Tanja of ik wat samples mee mag. Want dit zijn geen geurtjes, oh nee, dit zijn parfums, nee, dit zijn bossen, wouden, meren, tuinen, bloemenwinkels, whatever. Dit is puur natuur en dan ben je niet binnen tien minuten uitgeroken. Omdat het ook natuurlijke grondstoffen zijn, blijven ze zich met elkaar ontwikkelen, en daarom wil je door blijven snuiven – het liefst een dag lang, maar dat is helaas niet mogelijk. Een natuurlijk parfum is binnen enkele uren vervlogen. Gelukkig heeft Tammy daar wel iets bijzonders op gevonden: een solid parfum, een pommade op basis van pure bijenwas, net zo van biologische oorsprong als de geurextracten zelf, waar de extracten zijn opgeslagen. De handgemaakte ebbenhouten doosjes zijn eveneens een mooi, ambachtelijk sierraad voor in je tas.

Tammy is autodidact. Nadat ze haar baan in de communicatie bij een bank opgaf, heeft ze wel wat rondgekeken bij prestigieuze opleidingen voor parfumeurs, maar toen ze haar samples wat hier en daar laten ruikend terugkreeg met de bevestiging dat ze toch wel een heel bijzonder talent heeft, liet ze de gedachte om weer naar school te gaan, maar varen.Ze wordt wel bijgestaan door een bijzondere leraar, die ze dankzij het netwerk van haar vader, heeft leren kennen: parfumdeskundige en wetenschapper Roman Kaiser (o.a. maker van Tom Ford’s Black Orchid) bij Givaudan. Niet de minste dus. Hij is diep onder de indruk van haar talent.

Tammy werkt heel kleinschalig, met lokale boeren in roemrijke parfumteeltgebieden, alles is dan ook fair trade bij haar. Vanwege het natuurlijke aspect en het feit dat de natuur grillig is, zal ook geen oogst hetzelfde ruiken en kunnen dus ook haar parfums verschillen. Maar dat hoort bij het vak, vindt Tammy. Ze noemt ook zichzelf een natural risktaker. Ze is persoonlijk, haar klantenkring is eveneens haar persoonlijke vriendenkring geworden, haar raw materials noemt ze eveneens haar beste vienden. Ze houdt van het aardse, het wroeten met je handen in de aarde, jezelf overgeven aan de natuur. Ze koestert de kostbare materialen die het voortbrengt, en die horen dan ook bijzondere verpakkingen thuis: haar handgeblazen flesjes en de parfumdoosjes.

 

Lees ook:

 

Lees ook