Parfumbegrippen Woordenboek (A-Z)

Roos in parfum

Wat is het?
De roos is waarschijnlijk de meest bekende bloem en natuurlijk de meest romantische bloem, als de bloem van de liefde.
Er is zoveel over geschreven en de geur is zoveel gebruikt dat iedereen zijn eigen associatie ermee heeft. De rozenolie wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt in parfum en cosmetica. De Arabieren gebruikten het rozenwater en legden rozen bij de doden. In het oude Griekenland was de roos de bloem van  Aphrodite, godin van liefde en schoonheid. En bij de Romeinen werden rozen bij huwelijken en begrafenissen gebruikt.

De meeste rozen komen uit Frankrijk, Italië, Bulgarije,Turkije en Noord-Afrika.
In de parfumindustrie worden voornamelijk twee soorten rozen gebruikt: de May rose en de Damask-rose. May rose (rosa centifolia) heeft (haast letterlijk) 100 blaadjes per bloem. Het is de meest gebruikte roos in parfum. Deze ruikt honingachtig, citroenaccent, beetje vlezig en heel rijk.
Damask rose (rosa damascene) heeft een diep rode kleur, (‘liefdesroos’). Deze ruikt meer cognac-achtig, honingachtig  en kruidig. Wordt veel gebruikt in crèmes, lippenstift, lotions, poeders. De geur van rozen bestaat wel uit meer dan 300 verschillende geurcomponenten.

De rozenoogst is vanaf mei tot half juni ’s ochtends vroeg. Alleen de blaadjes van de rozen worden gebruikt en moeten ook meteen verwerkt worden om de geur te kunnen behouden. De olie (ook wel rose attar of rose otto genoemd)  wordt verkregen door stoomdestillatie. De roos absolue of concentraat wordt verkregen door een oplosmiddel (solvent extratie).  Om 1 kg rozenolie te krijgen heb je wel 4 tot 5 ton rozenblaadjes nodig.

Andere producten van de rozen zijn de rozenbottel en het rozenwater. De rozenbottel is een zuiverend middel in maskers en kompressen. Rozenwater zie je nu niet veel meer. Dit wordt/werd gebruikt als lotion voor je gezicht.

Hoe ruikt het?
Rozen ruiken zacht, delicaat, bloemig, honigachtig rijk en zoet. De olie wordt heel veel gebruikt in parfums en is vaak terug te vinden in het hart van een parfum. Het brengt een krachtige en delicate geur mee.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Naast de parfumindustrie wordt rozenolie veel gebruikt in cosmetica en in de smaakstoffenindustrie.
In vele parfums zit rozenolie, zoals:

  • Paris van Yves Saint Laurent,
  • Stella van Stella McCartney,
  • Delire des Rose van Caron,
  • Rose Intense van Patricia de Nicolai,
  • Eau Suave van Parfum d’Empire,
  • Rose Ikebana by Hermessence van Hermes,
  • Champs Elysées van Guerlain,
  • Chloe van Chloe.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

2 reacties

  • Of de overheerlijke Donna van Lorenzo Villoresi. Heb ‘m net ontvangen en ben er zo blij mee! Wat is ie verfijnd, zacht en bijzonder.

  • Dan maar een rozengeur vandaag. Zin in Opone van Diptyque met vlezige toevoeging van komijn, zo’n olieachtige en iets kruidige aura van een oriëntaalse roos. 🙂

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.