Hele bijzondere parfums, voor echte liefhebbers

05:04 - 03:02
luistertijd 05:04 - leestijd 03:02

spyros

Spyros Drosopoulos parfum Baruti

De lezers van Beautyjournaal kennen onze eigen Nederlandse parfumeur van de Griekse afkomst Spyros Drosopoulos al heel goed.

In zijn leuke stukjes heeft hij ons al een paar scherpe inzichten gegeven in de geheimen der parfumerie. Ook organiseert Spyros leerzame workshops waarin iedereen kennis kan maken met de parfumingrediënten en zelfs een eigen parfum maken.Bekijk deze film nog maar eens over onze eigen workshop met hem.

Zijn geuren uit Untitled collectie zijn al twee keer genoemd tot de favoriet van de maand (lees het hier en hier). Het is daarom geen wonder, dat de testpanelleden van Beautyjournaal Roos en Maxim nieuwsgierig zijn geraakt naar de rest van de collectie. Maxim liet zich verleiden door het vonkje van de warme viooltjesgeur terwijl Roos de donkere dieptes van Indigo ging verkennen. Lees hier hun bevindingen.

Roos over Indigo

Indigo is een van de vier creaties van de Grieks-Nederlandse parfumeur Spyros Drosopoulos. Roos bespreekt Mon Jasmin Noir l’Eau ExquiseOnder zijn label Magnetic Scent heeft hij in 2012 vier geuren uitgebracht. Indigo spreekt mij daarvan het meest aan. Spyros omschrijft Indigo als een parfum dat de frisse noten van mastiek olie combineert met een heldere roos en dit met animale, bedwelmende hyacint tesamen brengt op een hout-amber-wierook basis.

Volgens de ingrediëntenlijst bevat Indigo mastiek olie van het Griekse eiland Chios, een mooie link voor de Griekse Spyros. Verder bevat het parfum angelica wortel, musk, ambretta zaad, hyacinth, roos otto, wierook uit Oman, cederhout uit het Atlasgebergte, sandelhout en amber.

Wat ruik ik?

indigoIndigo opent zoet, als een klassieke, rijke chypre geur die ik, ofschoon unisex, eerder associeer met een vrouw dan met een man. Deze Indigo vrouw is een charmante, vrouwelijke vrouw. Het is avond, ze is goed gesoigneerd en gaat de deur uit, om gezien (en geroken) te worden. Haar parfum is weloverwogen. Ik krijg trouwens even een associatie met K de Krizia, een van mijn old time favourites.

Maar de sfeer van Indigo is donkerder en biedt meer facetten. Na een kwartier ontvouwt zich een mooie roos patchouli geur, heerlijk! Dan, na een half uur ruik ik een vleugje Oud. Dit geeft het naast mysterieuze diepte een moderne twist. De geur houdt urenlang en eindigt dicht bij de huid. Kort samengevat vind ik Indigo een interessante, bloemige chypre geur met body. Zeer geschikt voor vrouwelijke vrouwen, maar ook ook voor mannen die houden van zoete geuren.

Maxim over Tindrer

Het woord “Tindrer” staat in Deens voor een “vonkje”. Een gelijknamig liedje van Under Byen is de inspiratiebron geweest achter dit parfum. De bedoeling van Spyros was om zijn belevenis van het Maxim test Tom Ford Noirliedje in een geur uit te drukken. En ik moet zeggen, dat het goed is gelukt. Als ik aan Tindrer ruik, dan ervaar ik meer, dan alleen de geur. Het is perfect in staat om de levendige beelden en belevenissen bij mij op te roepen.

Wat ruik ik?

Ik zit op een terras in een voorjaarstuin en luister naar de regen. De lucht is warm en vochtig. Ik ruik veel groen om mij heen. De geuren van vers gemaaid gras, van donkere vlezige rozenbladjes en ook van de net uitgelopen jonge gebladerde van de bomen. Een sappige fruitige noot komt door de groen heen. Zou het zwarte bessen zijn? Of een schaaltje bramen voor mijn neus? Of is het misschien de moerbei uit mijn kindertijd? Een bedje viooltjes verderop vult de lucht met hun zacht bloemig aroma en verwarmt de frisheid van de regendruppels.

De zon breekt door de wolken heen en begint mijn huid te verwarmen. Nu snap ik waarom deze geur Tindrer heet. Een klein vonkje wat tussen de viooltjes verscholen lag maakt de geur steeds warmer en droger en tovert het om tot een volmaakt viooltjesparfum. Niet de ouderwetse viooltjes tindrervan vroeger, maar meer een moderne interpretatie, waar droge en vochtige noten op elkaar zijn afgestemd. Eikenmos voegt de nuancen van de natte aarde aan de geur toe. En amber en musk verlengen het met een vleugje elegantie.

In het kort kan ik zeggen, dat Tindrer een mooi modern viooltjesparfum is met een heerlijk gevoel van voorjaarstuin na de regen. Het is vrij zacht en kan een heerlijke aura creëren met een illusie alsof je net uit de regen komt. Traditioneel zijn de viooltjesbloemen bestemd voor de dames, maar ik moet zeggen, dat Tindrer ook interessant kan zijn voor een gevoelige zachte man.

Genoeg reden voor de lezers om deze creaties ook eens te gaan ervaren. De Magnetic Scent (inmiddels omgedoopt tot Baruti) collectie is inmiddels in zeven landen verkrijgbaar, knap gedaan Spyros! Alle parfums komen in 50 ml: 110 euro.

Lees ook