Wat is het? Frankincense is een wierook en wordt ook wel olibanum genoemd.

01:52 - 01:07
luistertijd 01:52 - leestijd 01:07

Wat is het?
Frankincense is een wierook en wordt ook wel olibanum genoemd. Het woord olibanum komt van het Griekse woord libanos dat geurige hars betekent.
Het is een gomhars, een aromatische en zeer stroperig goedje afkomstig van de boom van de bomenfamilie Boswellia. Deze bomen vind je vooral in Jemen en Oost-Afrika.

Om de frankincense te kunnen ‘oogsten’  worden inkepingen in de schors gemaakt van volwassen Boswellia bomen. Uit deze inkepingen stroomt het hars naar buiten en wordt hard. Heel toepasselijk worden dit de tranen van de Boswellia boom genoemd.  Deze hars kan zowel direct als wierook gebruikt worden; of door stoomdestillatie geconcentreerd worden in essentiële olie van frankincense.

Hoe ruikt het?
Veel mensen zullen de geur van frankincense uit de kerk, met name de katholieke kerk, kennen en herkennen.
Frankincense ruikt kruidig, citrus, houtachtig, harsig en balsemachtig. Het roept vaak ook de associatie met mirre, coniferen en peper op. Er zijn veel verschillende kwaliteiten wierook beschikbaar: enkele veel geprezen soorten zijn Hojari en Silver.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Frankincense wordt al eeuwen gebruikt bij religieuze rituelen. Het was zelfs kostbaarder dan goud. Net als mirre gaat de geschiedenis van frankincense 4000 jaar terug. De Egyptenaren gebruikten het al. Het was een onderdeel van kyphi, het heilige wierook van de koningen. Kyphi is een mix van wierook, mirre, honing, wijn, brem, saffraan, koriander, rozen en bessen.

De hars kan direct als wierook gebruikt worden en worden verhit of verbrand. De essentiële olie van frankincense wordt veel gebruikt in oriëntaalse en houtgeuren. Mooie parfums met frankincense zijn Cinnabar (Estee Lauder), 10 Corso Como Uomo, Comme des Garcons Series 3: Incense en Fahrenheit Absolute (Dior).

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook