Brengt harmonie in parfum

02:12 - 01:19
luistertijd 02:12 - leestijd 01:19

Wat is het?
Sandelhout is de oudste houtsoort in de parfumerie. Sandelhout is één van de eerste houtsoorten die we kennen in de parfumerie. Het werd al gebruikt in Attar, een oud parfum uit India en Arabiё, dat sandelhout al als belangrijke basis had.
Het meeste sandelhout komt uit India en Indonesië. In de streek Mysore (India) wordt het beste en het duurste sandelhout geproduceerd. Om de beste sandelhout olie te verkrijgen moet de boom minstens 30 jaar oud zijn. Pas dan heb je de typische geur van sandelhout.

Om van sandelhout olie te maken wordt gebruik gemaakt van stoom destillatie. Het hart van de stam en de wortels van de boom worden tot poeder vermalen en dan gedroogd. Vervolgens wordt het gedestilleerd om een olie te verkrijgen.
Tegenwoordig is sandelhout echter een beschermde houtsoort. In de jaren ’70 zijn er zoveel bomen gebruikt dat de houtsoort in gevaar kwam en beschermd werd.
Gelukkig heb je tegenwoordig zeer goede synthetische sandelhout zoals santalol en polysantol die de natuurlijke sandelhout kunnen vervangen.

Hoe ruikt het?
Als je aan sandelhout ruikt, ruikt je warme en volle tonen. Het ruikt naar hout, is poederachtig, zacht, cremig en bijna een beetje melkachtig. Sandelhout ruik je het ene moment wel en het andere moment niet. Het brengt geuren in harmonie.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Van oudsher werd sandelhout gebruikt voor religieuze gebeurtenissen. Pas de laatste eeuw wordt sandelhout meer en meer gebruikt in de parfumerie zoals we dat nu kennen.
Sandelhout is een ingrediënt dat je ook bijna altijd in oriëntaalse parfums vindt en dan in de basis van een parfum. Zeker ook omdat het heel lang houdend is en je nog heerlijk op je huid kan terugvinden. Daarnaast zijn er mooie zachte creaties waar sandelhout diepte en warmte geeft.

Ruik maar eens: Jicky van Guerlain, Amazone van Hermes, Samsara van Guerlain, L’Anarchiste van Caron, Clemency van Humiecki & Graef en Santal Blush van Tom Ford.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook