Wat is het? Dierlijk: het woord zegt het al. Het is een term voor geuren die lichamelijk of dierlijk ruiken.

01:39 - 00:59
luistertijd 01:39 - leestijd 00:59

Wat is het?

Dierlijk: het woord zegt het al. Het is een term voor geuren die lichamelijk of dierlijk ruiken. Dit kan betekenen dat er dierlijke ingrediënten in het parfum zitten of dat de geur een dierlijke associatie heeft.

Dierlijke ingrediënten die in het verleden in parfums werden gebruikt zijn musk, ambergris, civet en castoreum. Deze zijn tegenwoordig allemaal in synthetische vorm beschikbaar en worden zelden meer van dierlijke oorsprong ingezet.

Andere ingrediënten met een dierlijke associatie zijn: leer-akkoorden en bedwelmende bloemen als tuberose en jasmijn.

Hoe ruikt het?

Dierlijke ingrediënten zijn vaak sterk en blijven lang hangen. Een parfumeur gebruikt ze in de basis (fond) van een parfumopbouw, om de totale creatie een bepaalde intensiteit mee te geven. Het kan zeer verschillend ruiken. Woorden die je erbij voor kunt stellen zijn sensueel, sexy, spannend, warm, rauw randje, diep, intiem, delicaat. Musk geeft een sensuele, lichaamswarme zwaarte aan geuren, maar kan ook heel crèmig ruiken, zoals je eigen huid.

Ambergris ruikt zoutig, zoet, warm. Civet ruikt naar een stal met paarden en geiten. Castoreum ruikt naar leer en is harsig & rokerig. Indol, een ingrediënt uit de jasmijn, ruikt naar teer.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Het wordt gebruikt in vele verschillende parfums. Heel subtiel tot heel expliciet. Ervaar de dierlijke akkoorden bijvoorbeeld in White Musk van de Bodyshop, Absolu pour le Soir van Maison Francis Kurkdjian, Joy van Jean Patou en Leather Oud van Dior.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook