Wat is het? Eikenmos, ook wel mousse de chêne genoemd, is geen mos in de gebruikelijke zin van een klein groenblijvende plant, maar eikenmos is een schimmel.

01:46 - 01:03
luistertijd 01:46 - leestijd 01:03

Wat is het?

Eikenmos, ook wel mousse de chêne genoemd, is geen mos in de gebruikelijke zin van een klein groenblijvende plant, maar eikenmos is een schimmel. Deze schimmel leeft van algen waarmee hij een symbiose vormt op de eik. De schimmel groeit op de schors en takken. Eikenmos heeft kleuren van zachtgroen tot grijswit.

Oorspronkelijk kwam deze schimmel uit Europa en Noord-Amerika. Het eikenmos voor de parfumerie is meestal afkomstig uit Macedonië en Bulgarije.

Het winnen van de olie uit het mos is een complexe handeling. De schimmel wordt een dag lang in water gedrenkt, waarna het wordt het gedroogd en uiteindelijk geëxtraheerd met behulp van een oplosmiddel.

De eik is een van de meest vereerde bomen. Voor de Grieken bijvoorbeeld was de boom het symbool van het ontstaan van de mensheid. Zij droegen de boom op aan Zeus, de oppergod.

Hoe ruikt het?

Eikenmos ruikt houtachtig, schimmelachtig, mossig, zoutig en licht naar natte aarde. In parfums geeft het vaak een donkergroen karakter.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Traditioneel wordt eikenmos gebruikt in parfums in de geurfamilies chypre en fougère, vaak in combinatie met een citrus-akkoord. Denk aan French Cancan van Caron, Chypre Fruite van Montale en Kouros van Yves Saint Laurent.

Door een verandering in regels (vanwege veiligheid en milieu) in de parfumindustrie, is de hoeveelheid, die gebruikt mag worden in parfums, kleiner geworden.  Als veilig alternatief zijn er nu ook speciaal gezuiverde eikenmos fracties beschikbaar. Ook wordt eikenmos wel eens vervangen door synthetische varianten of een combinatie van patchouli en cistus labdanum.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook