shop Pascaud Firmness collageen supplement Firmness is het eerste supplement waarin de drie belangrijkste bouwstenen van collageen – die zorgen voor stabiliteit van collageen en dus voor stevigheid van de huid – in de juiste verhouding aanwezig zijn. Perfect om de stevigheid van de huid te stimuleren. Na 3 maanden zie je dat de veerkracht, […]

01:57 - 01:10
luistertijd 01:57 - leestijd 01:10

Wat is het?

We kunnen parfums onderverdelen in grofweg acht geurfamilies. Chypre is de term voor een van deze geurfamilies en daarmee een soort geur omschrijft.

Deze geurfamilie en haar naam is ontstaan vanuit het parfum ‘Chypre de Coty’ dat in 1917 door parfumeur François Coty op de markt werd gebracht. Coty – het bedrijf dat zijn naam draagt, bestaat nog steeds en brengt vele geuren op de markt – was een groot parfumeur en zakenman.

In 1917 was ‘Chypre de Coty’ een ware revolutionaire geur. Origineel en complex, met een haast architectonische opbouw. De toonaangevende parfumeur Edmond Roudnitska beschreef de Chypre dan ook als: “pure construction of the mind.”

Chypres heb je nu in varianten. Zo kunnen ze meer fruitig, bloemig of leerachtig zijn, of juist zacht in combinatie met musk.

Hoe ruikt het?

De klassieke chypre-parfums ruiken ‘sophisticated’, klassiek en mysterieus. De klassieke opbouw van chypre-parfums is gebaseerd op bergamot, roos, patchouli, cistus labdanum en eikenmos. Ze combineren ook prachtig met groene- en fruitige tonen. Ze ruiken soms droog en leerachtig.

De neo-chypres, zoals we de nieuwe variant chypres noemen, ruiken toegankelijker dan de klassieke chypres. De combinatie met groene en fruitige ingrediënten wordt nu vaker gemaakt en ook de combinatie met musk geeft de neo-chypre een zachter, licht poederig en ronder karakter.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Na het parfum Chypre de Coty in 1917 volgden er vele geuren die in de chypre-geurfamilie zouden passen. Klassieke voorbeelden hiervan zijn Mitsouko van Guerlain in 1919, Aromatic Elixir van Clinique 1975, Bandit van Robert Piguet in 1944, Knowing van Estee Lauder, Miss Dior van Dior en Eau Sauvage van Dior.

Voorbeelden van de neo-chypres zijn , Bottega Veneta van Bottega Veneta en Gilded Lily van Ineke. Deze geuren zijn transparanter, lichter en sprankelender.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook