Knisperend schoongewassen

03:28 - 02:05
luistertijd 03:28 - leestijd 02:05

diorhommecologneEen eau de cologne met klassieke citrusvruchten blijft een garantie voor frisheid en helderheid in zomerse geuren. Maar Dior gaat een stapje verder. Het brengt niet alleen zo’n ‘ veilige’  frisse geur uit, maar het maakt er ook een ‘ cologne’  van, en dat is gewaagd, omdat colognes iets van weleer zijn. Hoe modern kun je het weer maken? Bitter zoals vroeger mag niet meer. Parfumeur François Demachy heeft een nieuwe weg gezocht, en gevonden in het schone, witte, frisgewassen overhemd.

Demachy is er goed in geslaagd. De cologne is verpakt in een simpel wit doosje in de stijl van Dior. Het flesje roept bij mij het gevoel van puurheid door de melkwitte accenten en de  lichtblauwe opaliserende glinstering van de vloeistof zelf.

Olie uit grapefruitbloemen in plaats van neroli

Om deze compositie onderscheidend te maken heeft François Demachy voor het hart , een olie uit grapefruitbloemengebruikt, in plaats van de klassieke neroli (olie uit de sinaasappelbloemen). Dior claimt wel de eerste te zijn die deze zeldzame olie gebruikt. Zelf ben ik vaak sceptisch over dit soort claims binnen de parfumwereld, maar ik moet wel toegeven dat ik het nog niet eerder ben gekomen.

En om aan de moderne maatstaven van ‘fris en schoon’ te beantwoorden, heeft de parfumeur de colognecompositie verlengd met een speciale witte muskus. Het ruikt naar katoen. Net alsof je een schoon, net gestreken licht katoenen shirt aandoet. De piramide van deze cologne is vrij simpel: frisse bergamot, elegante grapefruitbloemen en katoenachtige schone witte muskus.

MaximMaxim concludeert:

Ik ruik een zeer moderne en elegante frisse geur. Hij doet me wel aan eau de cologne denken door de frisse sappige citrusstart, maar zonder het ouderwetse imago erbij. De peperige noot van grapefruit voelt vrij opwekkend aan en geeft deze geur een pikant accent.

De bloemencompositie in het hart is elegant, maar ingetogen – het staat niet op zichzelf, maar zorgt voor verlenging en afronding van het frisse citrusakkoord. Ik krijg inderdaad een goede indruk van frisheid, schoonheid en ruimte.

Tegelijkertijd merk ik dat er iets meer zit in deze geur. Een aantal aspecten die voor diepte en interessante wendingen zorgen. Ik denk noten van kruiden (met een uitgesproken gembernoot), iris en hout waar te nemen. Maar ik kan ze moeilijk herkennen. Alsof de parfumeur slechts een aantal aspecten van deze noten heeft gepakt en ze dermate heeft vervaagd totdat ze onherkenbaar zijn geworden. Het is dit spel dat deze geur voor mij heel aantrekkelijk maakt.

Dior Homme Cologne heeft een duidelijk aanwezig, maar niet storende sillage en blijft lang aanwezig op de huid. Een mooie elegante frisse zomergeur voor de moderne man. Zijn aura van puurheid en frisheid is opwekkend, vrolijk en aantrekkelijk.

Bestel de Cologne en andere heerlijke producten uit deze geurlijn hier met korting online

 

Bekijk ook deze film die BeautyJournaal in 2010 maakte met geurdeskundige Tanja Deurloo over de toen nieuwe trend in schoongewassen geuren: Nu Green:

Lees ook:

Lees ook