De mystiek van het geurspoor

02:21 - 01:24
luistertijd 02:21 - leestijd 01:24

Wat is het?
Als je iemand het woord sillage hoort gebruiken, in de context van parfums, kun je er vanuit gaan dat je met een liefhebber of kenner te maken hebt. Wat betekent deze term eigenlijk?

Sillage (spreek uit als: [see-yazh]) is van oorsprong een Frans woord en betekent letterlijk kielwater, of in het Engels (klinkt wat meer poetisch) trail of trace. Het woord wordt gebruikt om het kielwater van een boot of het spoor van een vliegtuig in de blauwe hemel aan te geven. Perfumista’s en kenners van parfums gebruiken het woord om aan te geven wat voor geurspoor je achterlaat als je een bepaald parfum draagt.

Hoe ruikt het?
Als een geur een minimale sillage heeft, betekent dat dat de geur dicht bij de huid blijft en voor de voorbijganger niet snel waarneembaar is. Het is een intiemere geur en wordt slechts opgemerkt door anderen als die héél dichtbij komen…

Als een geur een sterke sillage heeft, kun je de drager lang nadat deze al verdwenen is, nog ruiken. Denk bijvoorbeeld aan situaties in een lift of in het theater. Liefkozend worden deze geuren ook wel betiteld als ‘walmer’.

Sillage heeft echter niet direct wat te maken met de hoeveelheid die je opbrengt of de rijkdom van de geur. Sillage wordt meer bepaald door de gebruikte parfumingrediënten en hoe goed de drager/draagster ermee omhuld wordt (‘the diffusive power’).

Toepassingen?
Geuren met een sterke sillage zijn bijvoorbeeld Guerlain L’Heure Bleue, Christian Dior Poison, Patricia de Nicolai Maharadjah en Parfumerie Generale Bois de Copaiba.
Voorbeelden van geuren met een minimale sillage zijn Bodyshop White Musk, Geste, Humiecki & Graef en  Molecules 01 van Eccentric Molecules.

Het is vaak zo dat de geuren waar je de meeste complimenten (en opmerkzaamheid) over krijgt, geuren zijn met een sterke sillage. Echter, in situaties en gelegenheden waar deze opmerkzaamheid minder gewenst is (op kantoor, in restaurants, in een ziekenhuis), zijn parfums met een bescheiden sillage een meer passende keuze!

Lees hier meer over geurstoffen in parfum: het parfumwoordenboek

Lees ook