Wat is het? Bergamot is een citrusvrucht die qua grootte tussen een citroen en een limoen zit.

02:04 - 01:14
luistertijd 02:04 - leestijd 01:14

Wat is het?
Bergamot is een citrusvrucht die qua grootte tussen een citroen en een limoen zit. De vrucht groeit aan een boom die ongeveer vier meter hoog wordt. Hij wordt gekweekt in Zuid-Italië (Sicilië, Calabrië) en in Ivoorkust, Guinee en Brazilië. Oorspronkelijk komt de naam van de vrucht uit Bergamo, een stad in het noorden van Italië.

Het is waarschijnlijk een kruising tussen de Citrus limetta (een soort citroen) en de Citrus aurantium (een zure sinaasappel). De bergamot-olie wordt door middel van koude persing uit de schil van de vrucht gehaald.

Hoe ruikt het?
Bergamot ruik je veel vaker dan je denkt. Het is een favoriet ingrediënt van veel parfumeurs om frisheid aan een creatie toe te voegen. Je ruikt het ook als eerste omdat het altijd in de top van de geur wordt gebruikt.

Het is een sprankelende en vrolijke geur. Het geeft een frisheid in parfums en ruikt minder zuur dan een citroen. Het heeft ook een licht peperig kruidig accent.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Bijna iedereen kent bergamot als belangrijkste aroma in de geurige Earl Grey thee.
In de parfumindustrie is het een zeer belangrijk ingrediënt. Het is een vast ingrediënt in eau-de-colognes en fougère parfums en ook in chypres en geuren met veel amber.

Bergamot-olie werd al heel vroeg in parfums gebruikt. In 1695 kwam het al voor in de eerste eau-de-cologne. En iedereen zal de geur ook herkennen uit 4711 (Kölnisch Wasser). Andere geuren die veel bergamot bevatten zijn Cologne van Thierry Mugler, Eau de Hermes van Hermes, Bergamote van The Different Company (Jean-Claude Ellena’s eerbetoon aan bergamot, bijna 70% van deze creatie bestaat uit bergamot!).

Bergamot wordt daarnaast nog op vele manieren gebruikt, van ingrediënt in schoonmaakmiddelen tot ingrediënt in de heerlijkste gerechten: in fijne draadjes geraspte schil, erg lekker!

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook