Wat is het? Neroli en oranjebloesem zijn twee geurende producten van de bloesem van de sinaasappelboom.

03:25 - 02:03
luistertijd 03:25 - leestijd 02:03

Wat is het?
Neroli en oranjebloesem zijn twee geurende producten van de bloesem van de sinaasappelboom. De toepassingen van deze ingrediënten gaan eeuwen terug.
Er strijden minstens vier verhalen om de waarheid hoe neroli aan haar naam is gekomen: was het de jonge 16de eeuwse Italiaanse prinses Anna Maria van de stad Nerola, die zelf zo graag de olie van de oranjebloesem als parfum droeg? Of was het de 17de eeuwse gravin de la Tremoille, die ook wel bekend stond als ”La Nerola” en haar leren handschoenen altijd parfumeerde met neroli? Of was de naam neroli toch een verwijzing naar de Romeinse keizer Nero? Of mogelijk toch het resultaat van een Arabische vertaling van het Sanskrit waar ‘nagarana en naranj’ verwijzen naar de sinaasappel.

In de geschiedenis kent neroli een eeuwenoud gebruik als aphrodisium en liefdesdrank. Daarnaast droegen bruiden een frêle krans van oranjebloesem in heur haar tijdens het huwelijk. De geur van oranjebloesem moest ervoor zorgen dat de angst werd weggenomen van de aanstaande huwelijksnacht (uhum..) en symboliseerde te gelijk met de witte bloemetjes de maagdelijkheid van de bruid.

Geen enkele andere plant of boom dan de bittere sinaasappelboom maakt zich zo functioneel. Naast de heerlijk sappige vruchten, hebben parfumeurs verschillende geurende ingrediënten tot hun beschikking die allen gewonnen worden uit deze boom en allen hun eigen specifieke geurkarakter hebben:
§  Sinaasappel olie:  koude persing uit de schilletjes van de oranje vrucht,
§  Petitgrain (bigarade): essentiële olie uit de takjes en de blaadjes,
§  Oranjebloesem (absolue): extract uit de bloesem,
§  Neroli: destillaat uit de bloesem,
§  Oranjebloesem water (eau de Fleurs d’Oranger): destillatiewater van de bijproducten ontstaan in de productie van neroli-olie.
Om 1 kg neroli te maken heb je wel 900 tot 1100 kilo hand geplukte bloesem nodig. De meeste plantages met bittere sinaasappelbomen bevinden zich in Frankrijk, Italië, Algerije, Marokko en Egypte. In Frankrijk kunnen ze zelfs twee keer per jaar oogsten.

Hoe ruikt het?
Neroli en oranjebloesem zijn ingrediënten die duidelijk anders ruiken, maar zijn natuurlijk ook weer erg vergelijkbaar en in combinatie vaak nog rijker.
Neroli ruikt iets lichtfrisser dan oranjebloesem, met een groene sappige twist. Het ruikt als het ware dunner en minder zwaar. Het aromatisch karakter van neroli heeft in de verte wat weg van het aromatische dat lavendel en rozemarijn ook hebben. Oranjebloesem ruikt zoeter en wat zwaar-bloemiger dan neroli. Het heeft daarbij iets weg van het intense en rijke dat jasmijn ook heeft.
Zeer ervaren parfumeurs kunnen zelfs aan de neroli en oranjebloesem ruiken uit welke streek de bloesem komt.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Het wordt veel in de parfumerie gebruikt. Daarnaast kan je het ook gebruiken om bijvoorbeeld cake mee op smaak te brengen.
Iconische geuren uit de eerste helft van de vorige eeuw:

Meer recente lanceringen:

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook