Ook Creed waagt zich in de wereld van oudh, ofwel agarhout

04:16 - 02:33
luistertijd 04:16 - leestijd 02:33

Ontstaan als modehuis in 1760 en sinds 1960 bekend van parfums gecreëerd voor celebrities als Audrey Hepburn en royals, is Creed een huis met een roemruchte geschiedenis. Creed parfums zijn het toppunt van luxe en Creed Royal Princess Oud is de nieuwste geur, gebaseerd op bloemen, iris en oudh.

Oudh met een vrouwelijke twist

Als je je ook maar een beetje met parfum hebt bezig gehouden de laatste tijd, dan zal je niet ontgaan zijn dat de geurnoot ‘oud’ of ‘oudh’ (agarhout) heel erg hot is. Bijna elk parfumhuis, een uitzondering daargelaten, heeft inmiddels een oudhgeur in de collectie. Zelfs Creed, het klassieke parfumhuis doet hier niet voor onder, maar ze geven het idee wel een eigen draai. Royal Princess Oud gebruikt de mannelijke en stoere geurnoot namelijk niet voor een herengeur maar voor een hele elegante damesgeur. En ook de uitwerking is alles behalve robuust, maar juist heel sophisticated.

Little red dress

Geïnspireerd door het rijke coutureverleden van voorvader Henry Creed II,  creëerde Olivier een parfum dat zich laat dragen als een ‘little red dress’. De rode kleding uit de archiefstukken van de oude Creed straalde zoveel empowerment en elegantie voor alle vrouwen uit, dat Olivier dit wilde vertalen naar een parfum met oudh in de basis.

Royal Princess Oud heeft een top van rozen, Siciliaanse bergamot en zoete viooltjes. Hierdoor krijg je meteen dat vintage bloemige gevoel waarin Creed doorgaans heel goed is. Klassiek en draagbaar.

Homepage Creed Royal Princess

Na de frissere opening wordt Royal Princess Oud wat poederiger, de viooltjes worden wat droger en veranderen in de Toscaanse iris die het hart van de geur vormt, samen met jasmijn, patchouli en vanille absolue. Stuk voor stuk geurnoten die poederige warmte geven en iets van aarde.

Poederige shawl

Creed weet als geen ander van deze doorgaans krachtige geurnoten toch een transparant en luchtig geheel te maken. Ook met sandelhout, benzoë Siam en styraxbalsem, een aantal oriëntaalse krachtpatsers in de basis, blijft Royal Princess Oud een vederlicht parfum. Royal Princess Oud ruikt van begin tot einde zacht, als een voile shawl. Ze is poederig en luchtig en perfect voor wie geparfumeerd niet al te veel wil opvallen. Qua karakter doet ze me denken aan Prada Infusion d’Iris, een andere zachte geur rondom iris. Hier is de iris wat vrouwelijker gemaakt door de klassieke bloemen als roos en jasmijn, waardoor Royal Princess Oud niet te zoet maar wel bloemig vrouwelijk wordt.

Royalty parfum

Waar is de oudh, oftewel agarhout, dan? Die zit er dus niet in en het effect van oudh, zoals ik het meestal ervaar, is ook niet echt te vinden in deze oudhgeur voor dames. Dat is helemaal niet erg, integendeel. Voor mij persoonlijk heeft oudh inmiddels al wel afgedaan, omdat het zo dominant is, ruik je meestal helemaal niets anders meer en ruikt het ene oudhparfum niet zoveel anders dan het andere. Royal Princess Oud doet dus wat dat betreft haar naam geen eer aan, maar dit is wel degelijk een parfum voor een prinses.

Parfumista CIndy

Parfumista Cindy.

De prijs is ook royaal te noemen: 30 ml voor €130 of 75ml voor €200. Normaal gesproken zou ik dat nog geen probleem vinden als het parfum heel lang bleef hangen en je dus lang zou kunnen doen met een flacon van 30 ml. Helaas is het karakter van deze prinses (zacht, luchtig) ook terug te vinden in de duurzaamheid en sillage. Je moet echt royaal sprayen wil je haar überhaupt blijven ruiken en zelfs dan is het na een halve dag echt uit met de pret. Dat zou voor een parfum van dit kaliber eigenlijk niet moeten kunnen, als je het mij vraagt.

Een prachtig parfum voor elke gelegenheid

Los daarvan is Royal Princess Oud een prachtig parfum, goed voor elke gelegenheid. Al vraag ik me wel af hoe snel je door die 75 ml heen zou raken….

Lees ook