Wat is het? Bloemig is een term gebruikt voor de grootste geurfamilie parfums en voor veelgebruikte akkoorden (onderdelen van parfums).

02:39 - 01:35
luistertijd 02:39 - leestijd 01:35

Wat is het?
Bloemig is een term gebruikt voor de grootste geurfamilie parfums en voor veelgebruikte akkoorden (onderdelen van parfums).
Van oudsher zijn bloemen een grote inspiratiebron voor parfumeurs. Bloemen geven van nature hun specifieke geur af om de juiste vlinder of bij aan te trekken; en hebben parfums juist ook niet te maken met pure aantrekkingskracht!?
30% van alle parfums die de laatste 2 eeuwen zijn gecreëerd, is als bloemig parfum te omschrijven. Bloemen-akkoorden kunnen zowel 100% natuurlijk, als natuuridentiek, of synthetisch zijn.

Voorbeelden van bloemengeuren die vaak volledig uit de natuur komen zijn rozen, lavendel en jasmijn. Andere bloemen laten, daarentegen, hun geur niet ‘los’ en zijn niet op een natuurlijke wijze te verkrijgen. Slimme chemici hebben door de jaren heen deze geuren nagemaakt. Als je bijvoorbeeld lelietjes-der-dalen ruikt in een parfum zal dit nooit natuurlijk zijn, maar zoveel mogelijk natuuridentiek.
Tot ongeveer de eerste wereldoorlog waren veel parfums die door vrouwen werden gedragen gebaseerd op bloemen. De emancipatie van de Westerse vrouw alsmede de beschikbaarheid van nieuwe synthetische parfumingrediënten hebben deze “geur-monogamie” doorbroken. Vrouwen (en mannen) kunnen daarom de laatste honderd jaar, naast bloemige, ook genieten van houtachtige, kruidige, oriëntaalse en fruitige geuren.

Hoe ruikt het?
Tja, naar bloemen 🙂

De bloemenwereld is hierbij zo prachtig en enorm divers. Stel je maar eens voor dat je ruikt aan bloeiende jasmijn, roos, lavendel, viooltjes, freesia, hyacinth, magnolia, gardenia, lelietjes-der-dalen, geranium, kamperfoelie, lelie,  mimosa, anjer, narcis, pioenroos of seringen. Steeds een andere schakering, altijd weer bijzonder.
Maar ook de meer exotische bloemen worden in parfums gebruikt: ken je bijvoorbeeld de geur van lathyrus, sinaasappelbloesem, lindebloesem, tuberoos, wisteria, ylang-ylang, osmanthus, pikake en datura?

Parfumeurs stellen als het ware vaak een waar bloemen-boeket samen in een parfum, haast een symphonie. De combinatie van witte bloemen en de klassieke combinatie van roos, jasmijn & ylang-ylang zijn hierbij (ondermeer) zeer geliefd.

Denk overigens niet dat bloemige parfums per definitie delicaat, lieflijk en romantisch zijn! Zo zijn de tuberoos en de jasmijn ronduit bedwelmend en theatraal te noemen, met respectievelijk een ‘carnal’ (~ vleselijk) en een dierlijke nuance.

Welke parfums?
Belangrijke voorbeelden van de zogenaamde ‘soliflores’ (parfums speciaal rondom 1 bloem) zijn: Diorissimo, Dior (lelietjes-der-dalen! 1956), Farnesiana, Caron (mimosa; 1947), Nuda, Nasomatto (jasmijn, 2011).
Boeketten vol: Quelques Fleurs, Houbigant (1912) , Anais Anais, Cacharel (witte bloemen; 1978), Pleasures, Estee Lauder (1995).

Ook voor heren kan een bloemig parfum zeer passend zijn: bijvoorbeeld Pour un Homme, Caron (lavendel; 1934).

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook