Geuren in de Midden-Oosterse traditie – met Oudh

04:43 - 02:50
luistertijd 04:43 - leestijd 02:50

najafXerjoff Oud Stars

Herinneren jullie de Shooting Star-collectie van het prestigieuze Italiaanse merk Xerjoff? De geuren die zijn geïnspireerd op vallende sterren en vernoemd zijn naar de plekken waar meteorieten zijn gevonden? De collectie is inmiddels uitgebreid met nieuwe ‘sterren’.

Reisavonturen van Ibn Battuta

De recente Oud Stars lijn is toegewijd aan de oeroude tradities uit de exotische en mysterieuze wereld van de Arabische parfumerie. Het boek van de Marokkaanse ontdekkingsreiziger Ibn Battuta uit de 14e eeuw, waarin hij zijn adembenemende reisavonturen beschrijft, werd daarbij als inspiratiebron gebruikt. Zes oeroude steden, die in het boek waren genoemd, leverden de namen voor de geuren van de Oud Star collectie.

Oud als hoofdingrediënt

Zoals de naam het al aangeeft, is oudh het kernthema én het hoofdingrediënt van alle zes geuren. Hoewel dit kostbare geschenk uit het Verre Oosten steeds vaker in de moderne geuren wordt toegepast, blijft het een vreemde vogel binnen de parfumerie. Zijn intense en diepe donkere geur met elementen van harsen, hout en rook vormt een merkwaardig contrast met de vele frisse en zoetfruitige creaties van tegenwoordig.

Exotisch en mysterieus

Tegelijkertijd is het erg aantrekkelijk voor de zoekers naar de onderscheidende, exotische en mysterieuze geuren. Maar zelfs de meest gedurfde parfumliefhebbers kunnen van de geur van oudh schrikken gezien het ook de muffige en medicinale aspecten heeft samen met de dierlijke accenten die aan een boerderij doen denken. En tegelijkertijd kunnen juist die ‘onaantrekkelijke’ aspecten ervoor zorgen dat de geur zich goed met de huid vermengt om vervolgens een mysterieus en aantrekkelije karakter aan het parfum geven.

Twee geuren uit Oud Stars wil ik vandaag met jullie bespreken. De eerste heet Najaf. 

Najaf is mijn absolute favoriet uit deze collectie, misschien omdat ik van de osmanthus geur houd? Een heerlijk samenspel tussen de bloemige en fruitige aspecten met een typisch zuurtje. In Najaf wordt de abrikoosachtige fruitigheid van osmanthus verlengd met de volle en zoete aspecten van een rijpe pruim wat het donkerder en intenser maakt. De bloemige kant van osmanthus is juist gedempt en opgelost in een donkere sluier van de warme mysterieuze oudh gemengd met de ziltige noten van hout, licht gezoet met vanille en omringd in de lichte tabaksrook.

Fata Morgana

Najaf lijkt op een Fata Morgana, een prachtige stad uit een 1000 en 1 nacht sprookje wat alleen het allerbeste uit de Arabische wereld biedt. De geur is samengesteld uit de noten van osmanthus, cederhout, patchouli, sandelhout, vanille, tonkabonen, tabak en oudh.

Najaf is vernoemd naar een stad in Irak gesticht op een plek van het graf van Imam Ali in 791. Hij was de eerste sjiitische Imam en de grondlegger van sjiisme. Het is een belangrijke pelgrimsstad voor de sjiitische moslims.

zafarHet tweede parfum is Zafar

Een andere geur uit deze collectie met een vrij uitgesproken Arabisch karakter is Zafar. Maar waar Najaf op een uitnodigende gastvrouw lijkt die alle pracht van haar rijk wil laten zien, blijft Zafar vrij afstandelijk en kil.

De geur lijkt op in een zwart geklede bedoeïen, die stoïcijns met zijn karavaan door de woestijn loopt. Met vijftien jaar oude oudh uit Laos is het misschien het meest moeilijke, maar tegelijkertijd ook meteen het meest uitdagende parfum uit de collectie.

Zafar is vernoemd naar een stad in Jemen, wat vroeger de hoofdstad van het Arabische Koninkrijk Himyar was. In de periode van 110 v. Chr. tot 525 n. Chr. was het één van de meest invloedrijkste Koninkrijken op het Arabische Schiereiland.

Klassiek oosters duo

De noten van zwarte peper lijken op een confronterende scherpe blik van de eenzame nomaad. Zelfs roos, neroli en witte bloemen in het hart kunnen het niet kunnen verzachten. En daarachter ruik ik alles waarvoor oudh geliefd en ook gehaat wordt.

Het is een heerlijke combinatie van donkere, harsachtige, warme en dierlijke elementen. Het wordt steeds warmer en aantrekkelijker op de huid. En op een gegeven moment laat oudh zich door de roos verleiden om zich samen te versmelten in een klassiek oosters duo.

Zafar bestaat uit de noten van zwarte peper, roos, neroli, witte bloemen, oudh uit Laos, cederhout, vetiver, musk, wierook uit Oman.

Lees ook