Waarom beugels wel, en injectables niet? Beiden zijn medisch 'onnodig'

08:44 - 05:14
luistertijd 08:44 - leestijd 05:14

Monique over academische botox les dermatologen in Erasmus MC

Dat kopt de Volkskrant deze ochtend groot op haar voorpagina. Er is een gebrek aan goede, formele opleidingsmogelijkheden voor dermatologen en basis-artsen, zo stelt hoogleraar Tamar Nijsten van het Erasmus MC, terwijl de vraag ernaar wel toeneemt. Steeds meer mensen gebruiken ook medisch cosmetische middelen om het uiterlijk te verfraaien, zoals botox, fillers, peelings en laserbehandelingen.

Overheidsgeld voor beautybehandelingen?

Het doet nogal wat stof opwaaien dat een academisch ziekenhuis zich stort op ‘schoonheidsbehandelingen’. Tegenstanders zeggen dat een academisch ziekenhuis zich primair op de zieke mens moet richten, zoals hoogleraar Peter van de Kerkhof van het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Hij is het er mee eens dat dermatologen basiskennis van deze behandelingen moeten hebben, maar daarvoor kunnen ze ook een dag meelopen in een prive-kliniek. Hij vindt het geen goede zaak dat er overheidsgeld aan een cosmetische opleiding wordt besteed, om mensen nog mooier te maken.

Zorg dat je goed gebeurt

Nijsten is van mening dat de trein niet meer te stoppen is en als het dan toch al gebeurt, kun je maar beter zorgen dat het ook zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.

Je xtc pil laten controleren gebeurt ook met overheidsgeld

Ik ben het volstrekt met hem eens. Moet ook meteen denken aan drugsvoorlichting: als mensen het dan toch gebruiken op festivals kun je er maar beter voor zorgen dat ze het veilig doen. Wie in het ziekenhuis belandt door overgebruik, of, in dit geval, door slechte toepassing van de cosmetische behandeling, kost de overheid ook geld.

Academische opleiding om te leren spuiten en peelen en laseren

De opleiding in Erasmus wordt een echte academische opleiding. Hiervoor wordt samengewerkt met oud-eigenaar van de Velthuis Klinieken: Peter Velthuis. In Amsterdam bestaat er bij het AMC ook een opleidingstraject, maar dat staat volledig los van het academische ziekenhuis en is in het leven geroepen door de NVCG, de beroepsvereniging voor injectables artsen. Hiervoor is overigens ook overheidsgeld beschikbaar gesteld: een half miljoen euro. Om de basisartsen die het werk vooral uitvoeren, beter op te leiden en het kaf van het koren te scheiden.

Monique, BeautyJournaal’s uitgever

De bijwerkingen van botox en fillers moeten we niet onderschatten

Persoonlijk vind ik het ook hard nodig en juich ik het initatief van Velthuis en Erasmus zeer toe. Het gebeurt met regelmaat dat er bijwerkingen in ontstaan door het gebruik van deze middelen zoals botox en fillers. Denk aan overgevoeligheidsreacties na botox zoals zware hoofdpijnen, oogvorm veranderen, zakkende wenkbrauwen, gevoeligheidsreacties op het inbrengen van hyaluronzuren, het niet schoon werken, teveel doseren, bultvorming.

Injecteren op de automatische piloot

Commercieel gewin is een belangrijke drijfveer en artsen die al lang in dit vak werken zouden regelmatig een wake-upcall cursus moeten volgen , om te voorkomen dat ze tunnelvisie krijgen en teveel op de automatische piloot gaan varen. Zeker ook met botox: het is en blijft een zeer giftig goedje. De resultaten kunnen werkelijk prachtig zijn, maar als het fout gaat, heb je er ook vele weken, zo niet maanden, ernstig last van.

Tien patiënten per week met klachten

Volgens Nijsten belanden er ook zeker tien mensen per week op de poli in het Erasmus met flinke bijwerkingsklachten van met name fillers.

Pleit voor betere registraties

Nu zijn bijwerkingen niet te voorkomen, ook niet als je dermatoloog bent, en ook al zijn de klachten vaak beperkt tot een groep van 1% die bijwerkingen heeft, je zal er maar bij horen. Wellicht zal een academische opleiding er ook toe bijdragen dat er betere registratie komt van problemen en meer onderzoek naar de middelen.

Onderzoek naar prothesen….

Dit zelfde geldt voor borstprotheses. Ook daar blijkt door voortschrijdende inzichten dat mensen met bepaalde auto-imuunprofielen per definitie slecht reageren op het inbrengen van lichaamsvreemde materialen. Hiernaar loopt nu ook onderzoek in het VUmc. Lees dit artikel er maar eens over.

Het is een medische handeling, ook al is de huid gezond

Verder is het inderdaad kortzichtig, zoals Nijsten ook stelt, om te besluiten alleen de zieke mensen van degelijk opgeleide artsen te voorzien. Uiterlijke verfraaiing maakt steeds groter onderdeel uit preventieve handelswijzen van mensen om mooi en gezond uit te willen worden. En dit geval ben je wel aangewezen op medici om het uit te laten voeren. Het is heel goed dat je er dan ook op kan vertrouwen dat het adequaat wordt gedaan. Het blijft immers een medische handeling, waarbij ingrijpend wordt gewerkt op je grootste levende orgaan: de huid.

Waarom beugels wel, en injectables niet? Beiden zijn medisch ‘onnodig’

Nijsten kaart ook de orthodontie aan. Er is geen medische noodzaak hiervoor, maar inmiddels loopt wel 50% van de kinderen met beugels. Die drang naar perfectie wordt wel gehonoreerd door de overheid. En waarom, is hem volstrekt onduidelijk.

Winstbejag van de producenten en druk op de artsen

hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten, Erasmus MC

Het is voor de industrie moeilijk om de veiligheid en vakkundigheid zorgvuldig te orkestreren. De industrie heeft het primaire belang om geld te verdienen en biedt zeker opleidingen aan, aan artsen en bijscholingen. Maar dat is in de meeste gevallen aan basis-artsen, en in weinig gevallen maar aan dermatologen. Simpelweg ook omdat de groep basis-artsen oververtegenwoordigd is in dit vak. Een dermatoloog kan een veel betere risico inschatting doen, als specialist voor de zieke huid. Dat neemt niet weg dat elke dermatoloog een goede cosmetisch arts zal zijn, er zijn absoluut heel vakkundige basisartsen.

Markt is dichtgetimmerd. Kartelvorming?

De druk vanuit de producenten is enorm op de basis artsen om flink geld te verdienen. Zo weet ik ook. Hele dozen vol fillermaterialen worden gratis naar binnen geschoven. Kleine, nieuwe spelers in de markt krijgen nauwelijks een kans om business op te bouwen. Kartelvormingspraktijken zijn in deze tak van sport nog nooit onderzocht, maar wel degelijk aanwezig.

De werkloze dermatoloog

De krant meldt tot slot dat het dermatologen ook nieuwe kansen biedt om geld te verdienen. Steeds meer huidzorg is uit het basispakket gehaald, waardoor dermatologen ook minder werk hebben gekregen. Het aanbieden van cosmetisch medische zorg biedt nieuwe perspectieven. Dit zal natuurlijk wel ten koste gaan van het werk van de basis-arts en de huidtherapeut.

Beducht voor dollartekens en bewegingsloze artsen gezichtjes

Ik zou het wel op prijs stellen als de dermatologen niet alleen maar dollartekens in hun ogen krijgen en als geldmakende machines de snelweg van de injectables op gaan. Net zoals ik hoop dat zij tevreden blijven met hun gezichtjes en niet de zichzelf als onderwerp gaan zien voor behandeling. Ik ken net iets teveel cosmetisch artsen die net iets teveel in het koppie hebben en je nog zonder enige vorm van mimiek vertellen hoe fijn de behandelingen zijn.

Mentaal opknappen door frisser velletje

Dat laatste is ook waar: heel wat mensen knappen op van een prikje: zichtbaar, maar vooral ook mentaal. En dat is de grootste winst die er te behalen valt voor preventieve cosmetische geneeskunde. Net zoals je naar de biologische slager gaat en de groentenman: het idee dat je nog redelijk onbewerkt voedsel eet, stemt je blij, ook al is het wetenschappelijk niet hard te maken dat je minder gezond wordt van een bespoten appel of een stukje vlees van een dier die niet van de biologisch-dynamische boerderij komt.

Leestip: Jet wil de hele dag lachen!
Kijktip: Het prachtige effect van de Liquid Facelift

Active aging – preventie rules.

We worden steeds ouder, en blijven steeds langer gezond. Het is een logische weg om in dat lange leven ook je uiterlijk onder de loep te blijven nemen. Als je goed voor je lichaam en geest zorgt, wil je dat het velletje ook appetijtelijk blijft, zodat het redelijk in tune blijft met hoe je je voelt. Dat is een tijdgeest. Active aging: zo aangenaam mogelijk ouder worden.

Je vindt hier een overzicht van cosmetisch artsen die gecertificeerd zijn volgens de normen van de NVCG beroepsvereniging.

Lees ook