De gekozen filler moet precies de goede vloeibaarheid hebben, anders kunnen er bijwerkingen als bulten ontstaan

06:16 - 03:45
luistertijd 06:16 - leestijd 03:45

Jason Emer is een cosmetisch arts die is gevestigd in Beverly Hills, in de Amerikaanse staat Californië. Hij houdt zich veel bezig met de veiligheid van diverse cosmetische behandelingen en geeft in het hier volgende artikel uitleg over behandelingen van de lippen met fillers – en wat er mis kan gaan.

 

 

Het is een technische uitdaging

Het vergroten van de lippen met fillers is een artistieke en technische uitdaging. Een arts moet niet alleen een heel goede injectietechniek hebben, maar ook de anatomie en de esthetiek van de lippen en het gezicht heel goed begrijpen. Daarnaast moet je als arts heel goed op de hoogte zijn van de eigenschappen van de verschillende fillers.  Onlangs sprak ik met een patiënt bij wie de lippen na een behandeling met fillers vol bulten zaten. Ik zal uitleggen hoe dat kan gebeuren en waarom deze patiënt zich terecht zorgen maakt.

De bijwerkingen: zwelling door injecteertechniek

Na een behandeling met fillers treden vaak bijwerkingen als zwellingen, blauwe plekken, rode vlekken en pijn op. Dat ligt eerder aan het injecteren zelf dan aan de gebruikte filler. Als mensen voor de behandeling aspirine, visolie of vitamine E hebben geslikt is het risico op deze bijwerkingen erger. Gelukkig zijn ze eerder irritant dan ernstig en kunnen ze eenvoudig worden behandeld met een koud kompres of wat make-up.  Er zijn echter ergere bijwerkingen, die gelukkig ook minder vaak voorkomen en te wijten zijn aan slechte injectietechniek gebrek aan ervaring of gewoon domme pech. Als je na een behandeling ernstige pijn hebt of je huid verkleurt, dan is er iets ernstig mis en moet je hulp zoeken.

Lastige anatomie

De lippen hebben een unieke anatomie. Een behandeling in dit deel van het gezicht is dan ook lastiger, vooral omdat er meer doorbloeding is, de vorm en dimensies complex zijn, ze een grens vormen tussen de droge en natte delen van de mond en ze heel veel bewegen en dus veel actieve spiertjes bevatten. Een goede techniek en goede fillers zorgen echter voor een goed resultaat en zo weinig mogelijk bijwerkingen. De gekozen filler moet precies de goede vloeibaarheid hebben, want anders kunnen er bijwerkingen als zwelling of bulten ontstaan.

Welk type filler kies je?

Zo is Voluma veel minder vloeibaar als andere vormen van Juvederm en daardoor kan het de lippen meer liften, maar veroorzaakt het ook sneller bulten, pijn en zwelling. Restylane geeft de lippen meer structuur, maar maakt ze minder zacht dan bijvoorbeeld fillers met hyaluronzuur Juvederm of Belotero. Door het hydrofiele karakter van de fillers met hyaluronzuur moet een arts oppassen dat hij niet te veel filler in de lippen aanbrengt, om langdurige zwelling te voorkomen. Semipermanente fillers als Radiesse, Artefill en Sculptra moeten nooit in de lippen gebruikt worden. De beweging van de spiertjes in de lippen kunnen er voor zorgen dat deze fillers gaan samenklonten en er permanente bultjes ontstaan die alleen chirurgisch kunnen worden verwijderd.

In tien seconden!

Gebieden die sterk doorbloed zijn, zoals de lippen, zwellen heel snel tijdens een  behandeling en zien er dan totaal anders uit. Daardoor is het belangrijk om snel en heel secuur te werken. Daarvoor is de ‘tien seconden regel’ in het leven geroepen: je bepaalt waar je wil injecteren, injecteert en kijkt of er nog meer nodig is. Dat alles in maximaal tien seconden.

Beter met microcanules

Microcanules beperken de zwelling omdat ze, in vergelijking met naalden, stomper en meer flexibel zijn. Daarnaast moet er op minder punten geprikt worden en kunnen de lippen toch gelift en van contour voorzien worden.

Is de mond verder gezond?

De behandeling is ook minder pijnlijk. Het enige nadeel is dat het gedetailleerde werk, bijvoorbeeld in de mondhoeken en langs de randen van de lippen, wat lastiger is dan met naalden. Maar als het allemaal goed wordt gedaan, kan een behandeling de lippen vormen en liften. Behandeling van de bovenlip en neusholte, en van de onderlip en de kin, kan de mond en de lippen de steun geven die door veroudering en de afbraak van het vet op die plekken vaak afneemt. Een goede arts controleert echter altijd eerst de hele mond, aangezien tandproblemen of het ontbreken van tanden en kiezen de vorm van de mond ook nadelig kan beïnvloeden.

Nazorg met ijs en suppletie

Om bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om na een behandeling de lippen goed te koelen met ijs en om druk uit te oefenen. Ook homeopathische middelen als arnica, bromelaine of vitamine K kunnen vervelende nawerkingen voorkomen. Goede voorlichting over nazorg kunnen ernstige complicaties als necrose (het afsterven van weefsel), infectie of migraine, maar ook asymmetrie van de behandelde plek voorkomen worden.

Afblijven met je handen…

Zo moeten patiënten weten dat ze een behandelde plek zeker 24 tot 48 uur niet mogen masseren. Fillers kunnen op zich niet verschuiven, maar in enkele gevallen gebeurde dat toch, door massage. Daarnaast heb ik ontstekingen, verschoven fillers, grote zwellingen en flinke blauwe plekken gezien, omdat mensen kort na een behandeling in een hete sauna gingen zitten of op een massagetafel gingen liggen. Bij patiënten met ernstige complicaties als angioedema (het zwellen van de diepere huidlagen) heb ik goede resultaten bereikt met antihistaminica als Zyrtec of Allerga, corticosteroïden als prednison, of diuretica als furosemide en hydrochlorothiazide.

Bron Cosmetic Surgery Times.

Klachten bij hyaluronzuur fillers  – lidocaine kan oorzaak zijn

Note: wij horen ook regelmatig klachten van lezers die na een hyaluronzuur injectie een reactie kregen. Dit zou niet moeten gebeuren, maar er kan sprake zijn van een overgevoeligheidsreactie voor de verdovende stof lidocaine, die erin gemixt zit. Hier wordt naar ons idee te weinig aandacht aan besteed door cosmetisch artsen. Lees hier klinisch onderzoek!

Lees ook