Cosmetisch medisch Gezicht Injectables Operatietechnieken Rimpels en slapte

Zijn bulten op de lippen na fillers normaal?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

De gekozen filler moet precies de goede vloeibaarheid hebben, anders kunnen er bijwerkingen als bulten ontstaan

jasonemer-plastic-surgeryJason Emer is een cosmetisch arts die is gevestigd in Beverly Hills, in de Amerikaanse staat Californië. Hij houdt zich veel bezig met de veiligheid van diverse cosmetische behandelingen en geeft in het hier volgende artikel uitleg over behandelingen van de lippen met fillers – en wat er mis kan gaan.

 

 

Het is een technische uitdaging

Het vergroten van de lippen met fillers is een artistieke en technische uitdaging. Een arts moet niet alleen een heel goede injectietechniek hebben, maar ook de anatomie en de esthetiek van de lippen en het gezicht heel goed begrijpen. Daarnaast moet je als arts heel goed op de hoogte zijn van de eigenschappen van de verschillende fillers.  Onlangs sprak ik met een patiënt bij wie de lippen na een behandeling met fillers vol bulten zaten. Ik zal uitleggen hoe dat kan gebeuren en waarom deze patiënt zich terecht zorgen maakt.

De bijwerkingen: zwelling door injecteertechniek

79e353111ad10e258dbf3e26785b68e8Na een behandeling met fillers treden vaak bijwerkingen als zwellingen, blauwe plekken, rode vlekken en pijn op. Dat ligt eerder aan het injecteren zelf dan aan de gebruikte filler. Als mensen voor de behandeling aspirine, visolie of vitamine E hebben geslikt is het risico op deze bijwerkingen erger. Gelukkig zijn ze eerder irritant dan ernstig en kunnen ze eenvoudig worden behandeld met een koud kompres of wat make-up.  Er zijn echter ergere bijwerkingen, die gelukkig ook minder vaak voorkomen en te wijten zijn aan slechte injectietechniek gebrek aan ervaring of gewoon domme pech. Als je na een behandeling ernstige pijn hebt of je huid verkleurt, dan is er iets ernstig mis en moet je hulp zoeken.

355e7a2f61d3262f0b6d0bce72d3e765Lastige anatomie

De lippen hebben een unieke anatomie. Een behandeling in dit deel van het gezicht is dan ook lastiger, vooral omdat er meer doorbloeding is, de vorm en dimensies complex zijn, ze een grens vormen tussen de droge en natte delen van de mond en ze heel veel bewegen en dus veel actieve spiertjes bevatten. Een goede techniek en goede fillers zorgen echter voor een goed resultaat en zo weinig mogelijk bijwerkingen. De gekozen filler moet precies de goede vloeibaarheid hebben, want anders kunnen er bijwerkingen als zwelling of bulten ontstaan.

Welk type filler kies je?

Zo is Voluma veel minder vloeibaar als andere vormen van Juvederm en daardoor kan het de lippen meer liften, maar veroorzaakt het ook sneller bulten, pijn en zwelling. Restylane geeft de lippen meer structuur, maar maakt ze minder zacht dan bijvoorbeeld fillers met hyaluronzuur Juvederm of Belotero. Door het hydrofiele karakter van de fillers met hyaluronzuur moet een arts oppassen dat hij niet te veel filler in de lippen aanbrengt, om langdurige zwelling te voorkomen. Semipermanente fillers als Radiesse, Artefill en Sculptra moeten nooit in de lippen gebruikt worden. De beweging van de spiertjes in de lippen kunnen er voor zorgen dat deze fillers gaan samenklonten en er permanente bultjes ontstaan die alleen chirurgisch kunnen worden verwijderd.

cdc2b94a0ed941401727033bf75393e2In tien seconden!

Gebieden die sterk doorbloed zijn, zoals de lippen, zwellen heel snel tijdens een  behandeling en zien er dan totaal anders uit. Daardoor is het belangrijk om snel en heel secuur te werken. Daarvoor is de ‘tien seconden regel’ in het leven geroepen: je bepaalt waar je wil injecteren, injecteert en kijkt of er nog meer nodig is. Dat alles in maximaal tien seconden.

Beter met microcanules

Microcanules beperken de zwelling omdat ze, in vergelijking met naalden, stomper en meer flexibel zijn. Daarnaast moet er op minder punten geprikt worden en kunnen de lippen toch gelift en van contour voorzien worden.

Is de mond verder gezond?

De behandeling is ook minder pijnlijk. Het enige nadeel is dat het gedetailleerde werk, bijvoorbeeld in de mondhoeken en langs de randen van de lippen, wat lastiger is dan met naalden. Maar als het allemaal goed wordt gedaan, kan een behandeling de lippen vormen en liften. Behandeling van de bovenlip en neusholte, en van de onderlip en de kin, kan de mond en de lippen de steun geven die door veroudering en de afbraak van het vet op die plekken vaak afneemt. Een goede arts controleert echter altijd eerst de hele mond, aangezien tandproblemen of het ontbreken van tanden en kiezen de vorm van de mond ook nadelig kan beïnvloeden.

Nazorg met ijs en suppletie

Om bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om na een behandeling de lippen goed te koelen met ijs en om druk uit te oefenen. Ook homeopathische middelen als arnica, bromelaine of vitamine K kunnen vervelende nawerkingen voorkomen. Goede voorlichting over nazorg kunnen ernstige complicaties als necrose (het afsterven van weefsel), infectie of migraine, maar ook asymmetrie van de behandelde plek voorkomen worden.

Afblijven met je handen…

Zo moeten patiënten weten dat ze een behandelde plek zeker 24 tot 48 uur niet mogen masseren. Fillers kunnen op zich niet verschuiven, maar in enkele gevallen gebeurde dat toch, door massage. Daarnaast heb ik ontstekingen, verschoven fillers, grote zwellingen en flinke blauwe plekken gezien, omdat mensen kort na een behandeling in een hete sauna gingen zitten of op een massagetafel gingen liggen. Bij patiënten met ernstige complicaties als angioedema (het zwellen van de diepere huidlagen) heb ik goede resultaten bereikt met antihistaminica als Zyrtec of Allerga, corticosteroïden als prednison, of diuretica als furosemide en hydrochlorothiazide.

Bron Cosmetic Surgery Times.

Klachten bij hyaluronzuur fillers  – lidocaine kan oorzaak zijn

Note: wij horen ook regelmatig klachten van lezers die na een hyaluronzuur injectie een reactie kregen. Dit zou niet moeten gebeuren, maar er kan sprake zijn van een overgevoeligheidsreactie voor de verdovende stof lidocaine, die erin gemixt zit. Hier wordt naar ons idee te weinig aandacht aan besteed door cosmetisch artsen. Lees hier klinisch onderzoek!

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

12 reacties

 • Beste Silvia, we adviseren je naar of Claudia van der Lugt te gaan van Alizonne of naar het spreekuur van Peter Velthuis in het Erasmus Medisch Centrum, voor onderzoek en verwijdering.

 • Ik heb langer dan 20 jaar lipfillers en na jaren geen last te hebben gehad is m’n onderlip buiten proportioneel dik en wordt steeds dikker..ik kan niet eens drinken zonder knoeien 🙁
  Ik weet helaas niet wat er gebruikt is qua vulmiddel..de binnenkant van de lip heeft zoveel bulten aan de oppervlakte dat ik me afvraag of ik er niet ’n gaatje in kan prikken en knijpen?! Ik ben wanhopig..

 • Ik had een vraagje, is Glytone ook een goede merk voor lip fillers? in welke opzicht verschilt deze van de andere merken?

 • Hoi Annemarie, dat tijdperk amerika hebben we al lang achter ons gelaten en gelukkig ook maar, want het amerikaanse schoonheidsideaal is echt de onze niet hahaha….(thank god)

 • Ook ik ben een fan van Tom van Eijk en de Rembrandt Kliniek in Leiden. Gelukkig hoeven we niet helemaal naar Beverly Hills voor een zeer professioneel uitgevoerde esthetische behandeling met injectables ;-).

 • Hoi Paula, bedoel je Tom van Eijk? Hij werkt ook in esthetisch centrum amsterdam en in zijn eigen kliniek Rembrandt in Leiden. En ja, Tom van Eijk is een goede hele goede injectables arts:-) Mits we het over dezelfde arts hebben natuurlijk.

 • Ik kan maar een arts aanbevelen en dat is Ton van Eyk. Hij komt in ‘sHertogenbosch bij
  De Clinique van Quinta de Vries. Hij is super dus niet twijfelen!!!!!! en ga erheen.

 • Ik gebruik regelmatig botox ,maar heb een dune huid met wat fijne lijntjes in de lippen (ondanks het feit dat ik nooit gerookt heb ) zou die graag laten weg spuiten maar heb bang voor de pijn en weet ook niet wat product ik best gebruik ?laat dit doen door een dermatologe

 • iedere injectienaald geeft een gaatje.Bij het opvullen van lippen moeten er vele gemaakt worden.
  Op de lange termijn wordt het er niet mooier op.
  Ik kan me voorstellen dat men volle lippen wil. Maar als je dan een aantal jaren verder bent moet er steeds meer ingespoten worden voor hetzelfde effect.
  Met alle gevolgen van dien. Zelf kies ik voor eigen vetcellen. Dit is een kostbare zaak maar wel blijvend. Ik heb dit nu al jaren met een heel mooi resultaat.
  Ik heb ook vrouwen gezien die door de jaren heen er echt niet mooier op zijn geworden door fillers in te spuiten in hun lippen.
  Mocht je dit toch willen doen maak een goede afweging wat je verwachtingen zijn.Fillers zijn nog steeds niet wetenschappelijk onderzocht en jammer genoeg wordt er nog steeds veel gebruik van gemaakt.
  Het is inderdaad zo dat wanneer je fillers in laat spuiten in je lippen dat er een reactie plaats vind.
  Dit gaat meestal na een paar dagen weg.
  de behandeling moet na c.a 6 maanden weer herhaald worden.
  Neem altijd dezelfde afbreekbare filler. Dit om complicaties te voorkomen.
  Het enige waar ik achter kan staan zonder wetenschappelijk onderzoek is het middel Restylane.
  Ik hoor hier de minste klachten over.
  Sylvia

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.