Spierspanning of verkeerd geprikt?

04:13 - 02:31
luistertijd 04:13 - leestijd 02:31

Een lezeres mailde ons dat ze Botox had laten plaatsen in de fronsrimpel en dat een week daarna klachten waren ontstaan als hoofdpijn en iets hangende oogleden. Ze vraagt zich af hoe dit komt en wat eraan te doen is. Cosmetisch arts KNMG, dr Catharina Meijer, geeft antwoord:

portret catharina meijer

“Het is helaas niet goed te beoordelen zonder echt te weten hoe de behandeling precies gegeven is, en zonder te kunnen zien hoe de situatie vooraf was en hoe die nu is.

In het algemeen wil ik in ieder geval graag het volgende meegeven:
1. Ga terug naar de behandelend arts, zodat deze het probleem kan zien, u kan adviseren en misschien ook een oplossing kan bieden
2. Als relatieve geruststelling: de activiteit van botox is beperkt en mogelijk ongewenste bij-effecten zullen dan ook spontaan verminderen

Wat kan er aan de hand zijn, afgaande op de informatie die ik heb:

Onbewust spieren proberen aan te spannen

De hoofdpijn kan een beetje irritatie zijn door de prikjes in de huid. Het kan ook te maken hebben met het moeten wennen aan het feit dat je niet meer of minder goed kan fronsen, terwijl je dat voor de behandeling juist (onbewust) veel deed. Dat is ook logisch. Immers, als je niet of nauwelijks fronst heb je daar ook geen Botox nodig. Door de Botox kan je de spiertjes die je gebruikt om te fronsen steeds minder goed gebruiken en kan het zijn dat je onbewust probeert deze spieren toch aan te spannen. Doordat dat niet lukt kan je een gevoel van hoofdpijn ervaren. Dit probleem ervaart lang niet iedereen. Als het wel zo is, dan is dat vaak alleen na de eerste keer dat je botox behandeling hebt gehad, omdat je er nog niet aan gewend bent. Dit zal vanzelf weer overgaan.

Te hoog geplaatst

Het kan ook zijn dat per ongeluk de frons net iets te hoog is aangeprikt waardoor een beetje Botox naar de voorhoofdsspier “gelekt” is. In dat geval kan je niet meer zo goed je wenkbrauwen omhoog trekken en kan je dat ervaren als ware het dat je voorhoofd en/of wenkbrauwen en/of oogleden iets gezakt zijn. Hoe snel dit over gaat is afhankelijk van de hoeveelheid Botox die hier terecht is gekomen. Zeer waarschijnlijk wordt dat binnen een paar weken al weer beter.

Te laag geplaatst

Het is ook mogelijk dat per ongeluk de frons aan de zijkant net iets te laag is aangeprikt waardoor een beetje Botox naar het spiertje van het bovenooglid “gelekt” is, en het moeilijk is om de ooglid te openen. Dat noemen we een “dropping eyelid”. Ook in dit geval is het herstel van dit probleem afhankelijk van de hoeveelheid Botox die hier terecht is gekomen. En ook hier geldt dat het probleem hoogst waarschijnlijk binnen een paar weken vanzelf verdwijnt. In dit geval kan tijdelijk gebruik van lopidine oogdruppels helpen om het ooglid iets op te tillen. Dit kan uw arts u voorschrijven.

Kleine verschillen in anatomie per mens

Het is overigens niet persé verwijtbaar aan de behandelend arts als dit soort problemen ontstaan. Kleine individuele verschillen in de anatomie kunnen oorzaak zijn dat het effect van een Botox behandeling net iets anders uitpakt dan gewenst. Een volgende keer zal de arts daar rekening mee houden en het probleem waarschijnlijk kunnen voorkómen. Ook dat is een goede reden om het te laten zien aan de eigen behandelend arts.

Geen blijvende schade

Hoewel de negatieve bij-effecten zoals boven beschreven heel erg oncomfortabel en onprettig zijn als je dit overkomt is het goed om te realiseren dat je er geen blijvende schade van zal ondervinden en dat het probleem zich binnen enkele weken ook vanzelf zal herstellen.

Lees hier al onze actuele artikelen over injectables, op BeautyJournaal

Lees ook