‘Je oogt uitgerust, de vermoeide trekken zijn weg’

05:43 - 03:26
luistertijd 05:43 - leestijd 03:26

Naarmate je ouder wordt, verdwijnt er ook onderhuids vetweefsel. In het gezicht zie je dan ingevallen wangen en een algehele vermoeide uitstraling. Met behulp van injectables kan het volume weer teruggebracht worden. Schaduwen verdwijnen hierdoor. Het gezicht oogt jonger, de uitstraling wordt frisser. Deze behandeling wordt de liquid facelift genoemd, hij wordt vaak toegepast bij mensen vanaf het 35ste jaar. Cosmetisch arts Floor Claus, werkzaam bij Esthetisch Centrum Amsterdam vertelt erover: “Ik vergelijk het wel met een leeggelopen ballonnetje dat je weer opblaast. Doordat je de huid van binnenuit opvult, wordt hij aan de buitenkant weer opgespannen.”

Volume is het kenmerk van jeugdigheid
Floor Claus: “Er is veel geleerd van de traditionele plastische chirurgie waarbij huid en spieren gelift werden, maar verdwenen volume niet teruggebracht werd. Deze mensen bleven er, ondanks de vermindering van rimpels, ouder uitzien. Door nieuwe 3D-technieken in fotografie kwam men erachter dat volume in het gezicht juist een belangrijk kenmerk van jeugdigheid is.”

Het verouderende effect van schaduwen
Hoe meer volume verdwenen is, hoe meer schaduw er op een gezicht valt, en die donkere zones in het gezicht laten je er ouder, vooral vermoeider, uitzien. Floor Claus: “Als je op afstand naar iemand kijkt, zie je geen rimpels of verslapping, maar schaduwen, veroorzaakt door ingevallen gezichtsdelen. Het jukbeen is het hoogste deel van het gezicht, en daar wil je weer het licht op laten schijnen.”

Geen symptoombestrijding maar integrale aanpak
In het verleden lag vooral de focus op het aanpakken van de zichtbare probleemzone, zoals de neus-lippenplooi, maar er werd niet gekeken waardoor dit veroorzaakt werd. “Nu weten we dat het uitzakken van het middengezicht door verlies van onderhuids vetweefsel hiervan de oorzaak is,” aldus de cosmetisch arts. “We pakken nu de oorzaak aan. We doen steeds minder aan symptoombestrijding. Pak je alleen de neus-lippenplooi aan, dan blijft het vermoeide effect in het gezicht aanwezig, door de ingevallen wang.”

Focus op het midden gezicht
Bij de liquid facelift concentreert de arts zich vooral op het middengezicht: de jukbeenderen en de zijkant van het gezicht, vanaf de slapen tot vlak voor het oor. “Je focust op die gebieden waar het niet teveel opvalt als er volume wordt teruggebracht. Het luistert heel nauw. Teveel volume kan er namelijk ook voor zorgen dat de ogen dieper in het gezicht komen te liggen en dat is niet mooi.”

Speciale inbrengtechniek
“Ook het inbrengen zelf moet nauwkeurig gebeuren: diep in de huid en vaak ook onder de spieren, dat geeft het meest natuurlijke resultaat. Wordt het te ondiep gedaan, kun je een net iets te opgeblazen gezicht krijgen. De arts moet zeer bedreven zijn in deze techniek.”

Toegepaste injectables
Voor deze methode worden verschillende soorten injectables gebruikt, afhankelijk van de oppervlakte die behandeld moet worden, én de hoeveelheid volume die teruggebracht moet worden. Veel gebruikt zijn fillers op basis van Hyaluronzuur, een gel en tevens krachtige vochtbinder die lichaamseigen is en na verloop van tijd weer afgebroken wordt. Bekende merknamen zijn Perlane en Enervel Volume. Ook wordt Radiesse toegepast, een wat dikkere fillersubstantie op basis van calciumhydroxyapathiet. Of Sculptra, op basis van poly-melkzuur.

Vanaf 35 jaar
Drs. Floor Claus vindt 35 jaar de ideale leeftijd om te starten met het toepassen van injectables en een liquid facelift op te gaan bouwen. “Mensen in deze leeftijdsgroep hebben het z.g. puppy-vet , zoals we dat gekscherend noemen, niet meer. Je ziet meer botstructuur tevoorschijn komen, het gezicht heeft contour. Tekenen van vermoeidheid zijn nog niet echt zichtbaar.”

Resultaat
Claus: “Als een liquid facelift al goed uitgevoerd is, zie je niets. Je oogt veel uitgeruster, alsof je een heerlijke nachtrust achter de rug hebt. Het onderooglid staat iets strakker, je kringen zijn minder zichtbaar, neus-lippenplooi is minder aanwezig, de kaaklijn oogt strakker.”

Behandelingsplan en kosten
Een liquid facelift wordt in 2 tot 3 behandelingen opgebouwd. Voorafgaand aan een behandelingsplan wordt de cliënt gefotografeerd om goed de voor- en na resultaten te kunnen bekijken. De behandeling zelf vindt onder lokale verdoving plaats.

Er worden twee kleine incisies gemaakt in het gezicht om de injectables in te brengen. Eén net onder het jukbeen, en één op de kaaklijn. Claus: “We bouwen het rustig op en kijken goed hoe het zich ontwikkelt in het gezicht. We werken met verfijnde canules, waardoor er subtiel en zorgvuldig gewerkt kan worden.”

De kosten bedragen tussen de € 600,- (bij een beginnend volumeverlies) en € 2.000,- (bij veel volumeverlies) voor de totale behandeling van 2 tot 3 sessies. Onderhoud kan eens per jaar uitgevoerd worden. De kosten hiervoor bedragen tussen de € 600,- en € 1.000,-.

Tot slot: maatwerk en gecombineerd spreekuur
De liquid facelift is geen standaard behandeling, benadrukt Floor Claus. “Elke cliënt heeft maatwerk nodig. Als de huid erg verslapt is, ook die van de hals, is een combinatie met plastische chirurgie beter. In een combinatiespreekuur met plastisch chirurg Frank Niessen, een van de plastisch chirurgen die aan het Esthetisch Centrum Amsterdam verbonden is, kijken wij naar beide disciplines. Injectables en chirurgie vullen elkaar uitstekend aan. Het is niet ons streven om je er twintig jaar jonger uit te laten zien, we willen dat je er voor je leeftijd gewoon stralend uitziet.”

Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook