Het risico van gebruik van bijwerkingen ligt op de loer

02:37 - 01:34
luistertijd 02:37 - leestijd 01:34

Botox of fillers kunnen een schitterende oplossing zijn voor storende rimpels. Helaas wordt de consument nog te vaak verleid met marketingstunts, zoals kortingsacties, een aanbieding via Groupon of een goedkope eerste behandeling. Alsof je een pak wasmiddel koopt of een jurkje in de uitverkoop, in plaats van een medische behandeling. Een verkeerde injectie kan een onnatuurlijke gezichtsuitdrukking opleveren, of zelfs blijvende  schade.

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen, maakt zich hard voor kwaliteitsverbetering in de cosmetische sector en introduceert een reclamecode die de consument moet beschermen tegen gestunt met Botox. “Cosmetisch artsen moeten de nieuwe reclamecode in acht nemen en mogen niet met prijzen stunten. Dat beschermt consumenten tegen impulsbehandelingen en malafide praktijken”, aldus Dr. Catharina Meijer, voorzitter van de NVCG en tevens expert bij BeautyJournaal.

Catharina Meijer, voorzitter van NVCG

Goedkope behandelingen niet zonder risico

Consumenten zoeken met behulp van Google veelvuldig naar ‘goedkope botox’ of ‘korting injectables’. Botox voor een spotprijs klinkt echter te mooi om waar te zijn en dat is het vaak ook. Goedkope behandelingen zijn niet zonder risico. “Nog te vaak zien wij cliënten die zijn gezwicht voor een goedkope behandeling.

Slecht uitgevoerde behandelingen geven slecht resultaat, en mogelijk nare ontstekingen of onnatuurlijke gezichtsuitdrukkingen. Het verkeerd inbrengen van injecties kan ook leiden tot beknelde zenuwen en problemen met de doorbloeding,” aldus Catharina.

Schoonheid is een serieuze zaak

Met de nieuwe reclamecode wil de NVCG een einde maken aan wanpraktijken. “Het is tijd voor eerlijke, feitelijke informatie over cosmetische behandelingen, de mogelijkheden, de te verwachten resultaten en de risico’s.” De NVCG vereist van alle aangesloten cosmetisch artsen zich te committeren aan de nieuwe reclamecode. Overtredingen van deze gedragscode is niet vrijblijvend; gebeurt dit wel dan verliest een cosmetisch arts zijn lidmaatschap. Schoonheid is namelijk een serieuze zaak.

Eerst voorlichten, daarna behandelen

Een Botox of filler injectie is niet voor iedereen de beste oplossing bij rimpels en huidveroudering. Daarom is het belangrijk je eerst goed voor te laten lichten. Persoonlijk advies en het bespreken van de behandelmogelijkheden en voor- en nadelen van fillers is een absolute noodzaak, alvorens je overgaat tot behandeling.

Wil je er zeker van zijn dat je niet zwicht voor een ‘koopje’, met alle gevolgen van dien? Voor een overzicht van de cosmetische artsen die zijn aangesloten bij de NVCG klik je hier.

Lees ook