Debbie raakt tot over haar oren verliefd...

09:36 - 05:45
luistertijd 09:36 - leestijd 05:45

A1Een tasje vol fijne parfum samples kan voor een geurliefhebber een heerlijke ontdekkingsreis op parfumgebied beloven. En als je deze samen met iemand anders kunt ruiken en diegene ook dezelfde passie deelt dan is het feest helemaal compleet. En zo kregen Debbie en Maxim een tas vol Amouage samples mee om ze met elkaar te ruiken én te bespreken. Hun verhaal over hun ervaringen met het niche parfum merk Amouage delen ze hier met de lezers van BeautyJournaal.

Eerst nog een paar woorden over Amouage. Wat is het precies voor merk?

Maxim:

“Voor mij staat Amouage voor luxe, kwaliteit en exotische geuren. Het merk komt uit het Midden-Oosten, het Sultanaat Oman. De geuren van Amouage hebben een exotisch Oosters karakter, die aan de westerse smaak is aangepast. Amouage parfums bespelen vaak de klassieke thema’s en populaire moderne trends op een oriëntaalse wijze waardoor een bijzondere samensmelting van twee stijlen ontstaat. De geuren zijn vrij prijzig, men betaalt al gauw €175 – €220 voor een flesje van 50ml, maar daar staat tegenover een luxe ervaring en een bijzondere opvallende geur. De parfums van Amouage hebben vrij hoge sillage en blijven heel lang op de huid aanwezig.

Debbie associeert Amouage ook met parfums uit het Verre Oosten, kostbaar en vol prachtige ingrediënten en met een lange houdbaarheid. Een tikkeltje onbereikbaar omdat de prijzen van deze parfums hoog zijn en ook van een ongekende luxe.”

Onlangs kwam Debbie naar Amsterdam. Het plan was simpel: eerst kozen beiden een willekeurig sample en later gingen ze op zoek naar de ultieme geur of geuren voor zichzelf. De exotische oosterse geuren vulden de lucht en veranderde de omgeving in een Fata Morgana uit de sprookjes van 1000 en één nacht…

Geur 1: Reflection Man

Als eerste koos Debbie voor het parfum Reflection Man. Dit parfum zou geschikt moeten zijn voor de man die weet wat hij wil, karakter toont en onmiskenbaar mannelijk is. Nou dat beloofde wat! Al snuffelend aan de sample leek het parfum een rustige kennismaking te willen maar na het te sprayen op haar huid veranderde het in een duidelijke mannelijke geur waar we een glimp van patchoeli opvangen. Maxim geeft deze geurimpressie weer alsof hij een museumstuk ziet die hij niet kan aanraken. Een zachte ledergeur met daarin de tonen van de tonkaboon. Het is niet direct een geur die hij zelf zou uitkiezen. Maxim ervaart de geur als afstandelijk en vind deze veel lijken op het parfum Bulgari Black.

Debbie vindt het parfum steeds fijner en zachter worden op haar huid maar heeft onmiskenbaar de associatie met een zakenman in pak die een statement wil maken.  Reflection Man is een makkelijk, mannelijk parfum waarmee je al snel goed zit. De topnoten van het parfum zijn: rozemarijn, rode peperbes en bittere sinaasappelblaadjes. Het hart bestaat uit neroli, lis, jasmijn en ylang-ylang en de basis bevat houttonen zoals sandel- en cederhout, patchoeli en vetiver. Tenslotte geeft Debbie nog aan dat ze de man die dit draagt wel aantrekkelijk zou vinden maar vindt ze het ook een ietwat veilige keuze.

a2Geur 2: Memoir

Nieuwsgierig wat het lot hem zal brengen, heeft Maxim zijn hand tussen de samples gestopt en pakt hij Memoir voor man, het parfum geïnspireerd door de “sombere stemming van de existentiële reis.” Een vrij filosofische stemming om een geur te creëren. Het parfum opent zich met een explosie van zwarte peper en koele frisheid van muntblaadjes. Lavendel en kruiden brengen een rustgevende zen-stemming met zich mee.

De transparante houtnoten doen meteen denken aan de boslucht en het houten vakantiehuisje ergens in het midden van de bergen. Debbie en Maxim proberen samen het landschap van deze geur te beschrijven en het beeld van een man die Memoir draagt te schetsen. De geur lijkt op een besneeuwd berglandschap waar frisse lucht de ruimte vult. De zwijgzame dennenbomen vormen een schuilplaats voor een klein houten huisje waar een heremiet zich terug kan trekken en afsluiten van de wereld. De Memoir man is hier een vaste bezoeker. Hij reist er heen om over de zingeving van het leven te mediteren. Hij voelt weinig affiniteit met de materiële zaken en zwerft de hele wereld rond, gedreven door nieuwsgierigheid naar andere culturen en gewoonten. Hij heeft een losse, nonchalante houding en laat zich inspireren door filosofische boeken.

a3Geur 3: Interlude Woman

Het tweede parfum waar Debbie voor koos is het parfum Interlude Woman. Geïntrigeerd door de mysterieuze verpakking en mooie poëtische tekst trok dit parfum haar aandacht. ‘In the heart of chaos and disorder this floral chypre fragrance reveals an interlude moment of unity and sentiment’. Zou dit parfum ook een Intermezzo betekenen voor Maxim en Debbie tijdens hun geurreis?

De eerste indruk van het parfum Interlude vinden beiden heftig. Maxim merkt een geuraccent van gember op en krijgt associaties van een verse perzik die op een houten plankje ligt, klaar voor een stilleven in een schildersatelier. Interlude is niet meteen een toegankelijk parfum en is zeker niet bloemig te noemen. De vrouw die dit parfum kiest, is zeker niet doorsnee en zal wat gewend moeten zijn. Het parfum is zwaar, kruidig, sexy maar onmiskenbaar vrouwelijk. Het parfum bevat wierook en opoponax, een mirregeur met een lichtzoete balsamieke aroma wat het parfum diepte geeft.  Debbie probeert een klein beetje uit op haar huid waar het de ‘foute’ kant op dreigt te gaan: schreeuwerig en een tikkeltje ordinair. Maxim geeft ook aan dat dit parfum twee kanten op kan gaan, net zoals een kat die met een muis speelt; luxe maar ook gevaarlijk.

Het parfum zou je een avontuur kunnen bezorgen dat je wellicht niet had verwacht. Debbie merkt op dat het parfum tijdens het dragen zich ontwikkelt en een dierlijke en rokerige ondertoon krijgt. Het parfum ademt het verlangen uit een Femme Fatale te zijn. Maxim en Debbie zijn het er beiden over eens: het is duidelijk en onmiskenbaar een vrouwelijke geur. Dit parfum unisex dragen is niet mogelijk.

a4Geur 4: Gold

Vervolgens trekt een heldere blik van goud de aandacht van Maxim, wat zou de geur met de naam Gold in zich kunnen verbergen? Het is een gecompliceerde geur vol drama met een klassieke structuur. Het geeft een waar “wow”-gevoel voor de parfumliefhebber. Het is ook niet voor niets een van de meest verkochte geuren van Amouage.

De vrouw die Gold draagt, ziet Debbie het liefst in een strak mantelpakje van Chanel, zij draagt een dieprode lipstick en rookt een lange elegante sigaret of dun sigaartje. Ze is het Greta Garbo type met een lage sexy stem. Ze is een kunstenares, een vrouw met talenten die goed weet wat ze van het leven wil. De geur neemt ons direct mee naar haar boudoir, gekleed in de stijl van de film Noir. Daar zullen wij langzaamaan de geheimen van de vrouw van Gold ontvouwen.

Amouage introduceert Gold woman als een klassieke oosterse geur vol pracht en verfijning voor de meest luxueuze gelegenheden. Het is klassiek opgebouwd uit een canoniek bloemenboeket van roos, jasmijn, lelietje-van-dalen en iris in het hart. Een combinatie van exotische wierooknoot en extravagante aldehyde versieren de bloemen in de top. Warme amber met romige sandelhout, droge ceder en dierlijke noten van musk en civet vormen de oosterse basis voor deze geur. Getekend door de neus Guy Robert is het een perfecte geur voor de liefhebbers van goede oude klassiekers. De andere geuren van Guy Robert zijn bijvoorbeeld ook Calèche voor Hermes en Madame Rochas.

Amouage Gold komt heel dichtbij het favoriete parfum waar Debbie graag meer van zou willen dragen. Het parfum is zacht maar toch zichtbaar genoeg en het doet haar denken aan fijne toiletzepen van vroeger, bloemig en poederig. Verleidelijk, dat zeker maar voor nu nét niet spannend genoeg. Nee. dan is er tijdens deze reis door de wereld van Amouage een parfum die haar betoverd heeft: het parfum Dia Pour Femme.

a6Geur 5: Dia Pour Femme

De beschrijving op de sample van Dia klopt: “Luxury day wear, a fragrance that is both sophisticated and vibrant, a perfect complement to Amouage Gold”. En zo is het ook, Dia maakt de dag mooier, Dia past bij elke vrouw en elke vrouw mag van Debbie dit parfum dragen. Het is hét ultieme vrouwelijke parfum. Met vijg, cyclaam, salie en vioolblaadjes in de topnoten, perzikbloesem, rozenolie en pioen in het hart en tenslotte witte muskus, wierook, vanille en sandelhout in de basis.

Waar de andere geteste parfums van Amouage het hart van Debbie een beetje deden oplichten, stond deze nu in vuur en vlam. Hiervan zou ze, na voorzichtig deze geurreis te zijn begonnen, gerust het geld over hebben. Dia blijft op een sprankelende manier aanwezig en maakt de dag echt mooier!

Lees ook