Exotisch zacht, jasmijn-achtig

02:28 - 01:29
luistertijd 02:28 - leestijd 01:29

Wat is het?

Ylang-Ylang zijn de bloemen van de boom Cananga Odorata. Het zijn gele bloemen met lange smalle bloemblaadjes. Ylang Ylang betekent in het Maleisisch ‘de bloem der bloemen’.

Ylang ylang groeien voornamelijk op de Filippijnen, Madagaskar, Reunion en de Comoro eilanden. De boom kan 6 tot 9 meter hoog worden en draagt 20 tot 30 kilo bloemen. Elke week worden de bloemen voor zonsopgang geplukt. Voor 1 kilogram olie heb je 400 kilogram bloesem nodig. Jaarlijks produceert de boom ongeveer 10 kilogram bloesem. Nadat de bloesem is geplukt moeten de bloemen meteen verwerkt worden doormiddel van stoom destillatie. Met een speciale techniek worden er vier varianten van oliën gedestilleerd, extra, één, twee en drie, die erg moeilijk te beoordelen zijn. Het is dus een zeer deskundig werk. Alleen de extra en één worden in de parfumerie gebruikt. De andere twee oliën worden voor cosmetica en zeep gebruikt.

Ylang ylang staat ook bekend als afrodisiac, altijd goed om te weten. Daarom is het bijvoorbeeld in Indonesië een gebruik om het bed van pasgetrouwde stellen rijkelijk te versieren met kransen van ylang ylang-bloemen.

Jean-Paul Guerlain heeft eind vorige eeuw zijn eigen ylang-ylang plantage opgericht. Het is hem gelukt een van de beste ylang-ylang plantage ter wereld te ontwikkelen. Op dit moment heeft Guerlain voor een deel afstand gedaan van de plantages maar de ylang ylang groeit er nog steeds (deels voor de Guerlain geuren, deels voor andere merken) en heeft nog steeds dezelfde hoge kwaliteit.

Hoe ruikt het?

Ylang-ylang ruikt bloemig, exotisch, zacht, beetje jasmijn-achtig, lijkt ook iets op de geur van narcis, kruidig en etherisch. In de natuur verspreiden de bloemen met name ‘s nachts een sterkere, betoverende geur, dit om de juiste nachtvlinders te lokken.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

De bloem is erg goed te combineren in parfums met andere bloemen. Het geeft elegantie, textuur en originaliteit aan een parfum. De olie wordt eigenlijk alleen gebruikt in parfums en cosmetica.

Mooie voorbeelden van geuren waarin ylang-ylang is verwerkt:

Lees meer over geurstoffen in het parfum woordenboek
Laatste parfumnieuwtjes, reviews en expertadvies lees je hier


Lees ook