Onthoudt deze stoffen bij het zonnen!

04:20 - 02:36
luistertijd 04:20 - leestijd 02:36

Wist je dat er zes verschillende antioxidanten zijn die tegen uv beschermen?

Hoewel teveel zonlicht het krijgen van rimpels verhoogt is de zon wel belangrijk voor de opname vitamine D. Vitamine D3 supplementen zijn essentieel, omdat zonnecrèmes de aanmaak van Vitamine D in het lichaam een klein beetje kunnen tegenhouden (maar dit mag je er nooit van weerhouden om uv bescherming aan te brengen!). Bètacaroteen, Vitamine E en C, rozemarijn, kurkuma, groene thee en druivenzaad zijn de natuurlijke ‘huidbeschermers’. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen na UV-schade worden geneutraliseerd.

Bètacaroteen

Onderzoekers concludeerden in medische literatuur dat het gebruik van bètacaroteen supplementen in tien weken een effectief beschermend effect had tegen zonnebrand. Het beschermende effect nam met elke toegevoegde maand van het gebruik van supplementen toe. Dit geldt ook voor vitamine E en C, die een uv beschermende werking hebben. Het gebruik van vitamine C- en E supplementen bleek de hoeveelheid van vrije radicalen in de cellen aanzienlijk te verminderen.

Rozemarijn

Bepaalde plantaardige stoffen kunnen de huid ook beschermen tegen UV gerelateerde schade. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis L) beschermt de huid tegen roodheid. Het beschermt het DNA tegen de schadelijke gevolgen van uv-licht en vermindert de groei van twee soorten melanoom cellen. Als er teveel melanoomcellen worden aangemaakt door het lichaam kan rozemarijn ertoe bijdragen dat er celdood optreedt. Gunstig dus.

Kurkuma

De geelwortel of Kurkuma staat bekend om zijn huidbeschermende effecten. Het extract van kurkuma beschermt tegen vrije radicalen die door DNA-schade worden veroorzaakt. Het kan zonbeschadigingen verzachten voor zowel de ogen als de huid. De kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt in de Indische keuken bij bijna ieder gerecht gebruikt.

Groene thee

Groene thee polyphenolen blokkeren de vrije radicalen die schade aanrichten aan de huid door UVB-straling. Het bevat onderdelen die misschien wel de meest krachtigste zijn van alle huidbeschermende plantaardige stoffen.

Druivenzaad

Druivenzaad, ook wel Vitis Vinifera genoemd beschermt ook tegen de nadelige effecten van uv-straling. Onderzoekers gaven aan dat de UVB-schade verminderd werd, dit komt door proanthocyanidins die zich in druivenzaad bevinden.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is niet alleen gunstig voor bescherming tegen de zon maar ook om de huidweefsels in optimale conditie te houden. Hyaluronzuur komt van nature in de huidweefsels voor en in de vloeistoffen van het lichaam. Naarmate de huid veroudert, neemt de hoeveelheid van deze stof af. Hyaluronzuur zorgt dat de huid vocht kan vasthouden. Het is ook goed voor de ogen. Een recentere studie heeft aangetoond dat wanneer menselijke hoornvliescellen worden blootgesteld aan hyaluronzuur, de cellen worden beschermd tegen UVB straling. Hyaluronzuur wordt o.a. in serums of facelift serums toegepast, ook zijn er druppels op de markt verkrijgbaar.

Bescherming van de ogen

Het dragen van een zonnebril met een goed uv-filter helpt natuurlijk je ogen beschermen tegen de zon. Supplementen kunnen hierbij ook helpen. Een combinatie van taurine, quercetine, blauwe bosbes en L-carnosine en carotenoïden kunnen oogbeschadigingen tegengaan. Quercetine versterkt de werking van vitamine C. Onderzoekers speculeren dat Quercetine een rol speelt in het beschermen van cellen in het oog. Het schijnt ook het collageen in de huid te stimuleren. De blauwe bosbes bevat componenten van flavonoïden die fungeren als krachtige antioxidanten.

Bron: Complementary prescriptions.Antioxidant Protection From The Sun’s Damaging UV Radiation.  http://www.cpmedical.net/articles/antioxidant-protection-from-the-suns-damaging-uv-radiation

Bestel hier skincare tegen pigmentvlekken:
[bestelbutton url=”http://www.dokteronline.com/nationale/apotheek/?tt=333_12_54895_pigmentvlekken&r=%2Fpigmentvlekken%2F”]

Lees ook:

en over antioxidanten gesproken:

 

Lees ook