Cosmeticastoffen Pigmentvlekken Woordenboek (A-Z)

Vitamine C (en ascorbine derivaten)

INCI naam: Ascorbic Acid

INCI namen voor een aantal stabielere vormen: Magnesium Ascorbyl Phosphate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Palmitate, Ascorbyl Glucoside.

Vitamine C of ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine die niet in het menselijk lichaam kan worden aangemaakt. Een tekort aan deze vitamine leidt tot scheurbuik, waarbij bloedingen (onder andere inwendige) het meest opvallende symptoom is.  Vitamine C speelt een essentiële rol bij de aanmaak van collageen. Dit is een belangrijk eiwit in het bindweefsel dat voor de stevigheid van de weefsels zorgt. Als er minder collageen wordt aangemaakt, worden de bloedvaten breekbaar en gaan ze makkelijk bloeden.

Collageen is ook heel belangrijk voor de huid, waar het ook voor de stevigheid zorgt. De hoeveelheid collageen vermindert naarmate je ouder wordt en ook gaan collageenbundels parallel lopen, wat naast andere factoren voor een slappere huid en rimpelvorming zorgt.

Naast de aanmaak van collageen is vitamine C bij aantal andere processen van het lichaam betrokken. Het is ook een sterke antioxidant en beschermt huid tegen de vrije radicalen en UV-straling. Het draagt bij tot het vormen van een goede huidbarrière, waardoor minder vochtverlies uit de huid optreedt en de huid beter gehydrateerd blijft. Er zijn ook onderzoeken die erop wijzen dat vitamine C de productie van melanine kan onderdrukken waardoor de huidskleur lichter kan worden en pigmentvlekken minder zullen opvallen.

Net als alle andere antioxidanten is vitamine C niet stabiel en wordt het makkelijk afgebroken. Voor cosmetica worden vooral de meer stabielere vormen van vitamine C gebruikt om de werkzaamheid ervan op de huid te kunnen behouden, en de stof niet voortijdig in de pot al uiteenvalt. Vitamine C kan (net als vele andere cosmetische stoffen) onder verschillende namen op INCI lijst voorkomen (zie boven).

Puur ascorbinezuur kan ook worden gebruikt om de zuurgraad van de cosmetische producten te beïnvloeden. In hogere concentraties kan het ook worden gebruikt voor chemische peelings, uitgevoerd door specialisten (zie ook AHA zuren).

Vitamine C is niet toxisch en niet irriterend is voor de huid. Puur ascorbinezuur kan wel de huid irriteren in hogere concentraties, maar wordt als zodanig niet in de cosmetische producten gestopt. Het is toegestaan in de voedingsindustrie onder de E-nummers E300 (ascorbinezuur), E301 (natriumascorbaat, een natrium zout van ascorbinezuur) en E302 (calciumascorbaat).

De industrie communiceert graag over de zo stabiel mogelijke vormen van vitamine C in hun cosmetica, maar je moet je ervan bewust zijn dat een vitamine C-stof nooit te stabiel mag zijn. Een complete stabiele vorm van vitamine C zal niet werken. Het is een antioxidant stof en die werkt alleen als hij uiteen kan vallen – alleen dan kan hij doen wat hij moet doen. De instabiliteit is juist zijn werkzaamheid.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren