Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de extracellulaire matrix van ons bindweefsel en in de gewrichtsvloeistof, dat de functie heeft om gewrichten te smeren.

02:39 - 01:35
luistertijd 02:39 - leestijd 01:35

Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de extracellulaire matrix van ons bindweefsel en in de gewrichtsvloeistof, dat de functie heeft om gewrichten te smeren. Het is ook aanwezig op plaatsen zoals het oog, waar het behalve voor lokale vochtbinding ook voor bescherming van zowel de ogen als het hoornvlies zorgt.

Hyaluronzuur valt onder de groep glycosaminoglycanen, die op hun beurt, wanneer gebonden aan eiwitten, behoren tot de proteoglycanen. Deze stoffen hebben een wateraantrekkende functie, door hun negatieve lading, zodat de huid in zijn volume kan toe nemen en in de gewrichten zorgen deze proteoglycanen voor een schokdempende werking.

In het algemeen zijn deze stoffen de basis voor collageenrijk weefsel en voor een goede vochthuishouding van de huid. Doordat hyaluronzuur de vochtbalans en de elasticiteit van de huid verbetert, worden rimpels door vochttekort en verminderde elasticiteit voorkomen.

Doordat hyaluronzuur de vochtbalans en de elasticiteit van de huid verbetert, worden rimpels door vochttekort en verminderde elasticiteit voorkomen.

Hyaluronzuur is bovendien betrokken bij vele lichaamsprocessen, zoals bijvoorbeeld het verloop van ontstekingen, weefselvernieuwing en wondheling. Vanwege het wondhelende effect zou het ook nog een toepassing kunnen hebben bij het herstellen van littekens en beschadigingen van de huid.

Hyaluronzuur is opgebouwd uit een lange keten van herhalingen van glucuronzuur en N-acetyl-D-glucosamine en is door de grootte van het molecuul uit voeding moeilijk te absorberen. In het lichaam vindt voortdurend aanmaak en afbraak van hyaluronzuur plaats.

De aanmaak van hyaluronzuur kan worden gestimuleerd door N-acetyl-D-glucosamine te slikken. Hierop is bijvoorbeeld het supplement Hydrohyal van Plantina gericht. Een ander merk: Rejuvenal, heeft een andere benadering en voegt verschillende types hyaluronzuur in hun supplementen toe: hoog- en laagmoleculaire gewichten van hyaluronzuur. De kleinere moleculen worden goed opgenomen door het lichaam en hebben een directe werking op de hoeveelheid hyaluronzuur en de grote moleculen stimuleren enzymen om de lichaamseigen hyaluronzuurketens aan te maken.

Synoniemen: Hyaluronaan, HA, Hyaluronic acid, (Sodium) Hyaluronaat.

Veiligheid en bijwerkingen:

N-acetyl-D-glucosamine en het hyaluronzuur in de genoemde supplementen zijn natuurlijk verkregen stoffen, vandaar dat deze zeer veilig te noemen zijn en een goede opname in het lichaam tot gevolg hebben.

Literatuur en broninformatie:

[1] Hyaluronic acid and extracellular matrix: a primitive molecule? Laboratoire de Biologie des Tissus Conjonctifs, GIGA-Recherche, Université de Liège, Belgique. 2] Hyaluronan: structure, metabolism, functions, and role in wound healing. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2008 Dec 2;62:651-9. 3] Exogenous N-acetylglucosamine increases hyaluronan production in cultured human dermal fibroblasts. 4] Monografie Glucosamine Van Nature nr. 4 – 2007

Lees ook