Roken, onstekingen, gegrild vlees, zonlicht en zuurstof hebben allemaal één ding met elkaar gemeen.

05:15 - 03:09
luistertijd 05:15 - leestijd 03:09

Roken, onstekingen, gegrild vlees, zonlicht en zuurstof hebben allemaal één ding met elkaar gemeen. Ze zorgen ervoor dat er vrije radicalen in ons lichaam terecht komen en vervolgens  onze cellen aantasten. Die aantasting van onze cellen door vrije radicalen is hoogwaarschijnlijk één van de belangrijkste oorzaken van veroudering. Maar die aantasting van cellen zorgt niet alleen voor veroudering, ze draagt ook bij aan de ontwikkleling van ziektes zoals arteriosclerosis, herseninfarcten, asthma (Rangasamy, T. Et al), hartinfarcten, de ziektes van Alzheimer en Parkinson, en kanker.

Bijzondere wetenschap: Nrf2 rules

Onze cellen verdedigen zichzelf tegen vrije radicalen en andere schadelijke oxidanten met een hele batterij aan enzymen en vrije-radicalen-vreters, het Nrf2 Systeem genaamd. Helaas werkt dit systeem niet automatisch optimaal, maar moet het gestimuleerd worden wil het de cellen afdoende beschermen. Bepaalde groente, als ze tenminste op het juiste moment geoogst worden, bevatten stofjes (phytonutriënten) die het beschermingssysteem van ons lichaam stimuleren. Recentelijk zijn meerdere phytonutriënten uit planten als broccoli (sulforaphane), kurkuma (curcumine) en knoflook (allicine) geïdentificeerd.  Deze stofjes geven een uitzonderlijk sterke stimulans aan ons Nrf2 systeem en kunnen ons zodoende stevig bechermen tegen bijvoorbeeld kanker, maar ook tegen andere, eerdergenoemde ziekten.  Waarschijnlijk zijn het deze stoffen en niet de vitamine C of het bètacaroteen die het eten van groente en fruit zo ontzettend gezond maakt.

Afweersysteem

Het Nrf2 systeem blijkt van cruciaal belang te zijn ( Itoh, K. Et al, Chan, J.Y. et al, Thimmulappa, RK et al, Chanas, S.A. et al). Muizen die genetisch gemodificeerd waren waardoor ze geen Nrf2 systeem meer hadden, liepen al ziektes op nadat ze maar heel even waren blootgesteld aan sigarettenrook (Ishii, Y. Et al), zonlicht (Hirota, A. Et al) en andere veroorzakers van vrije radicalen. De muizen bleken totaal niet in staat te zijn om een afweersysteem tegen vrije radicalen in te schakelen (Copple, Ian M. Et al).

Vrije radicalen vangen

Het verband met Nrf2 is bewezen in tal van studies, aangezien is gebleken dat de phytonutriënten uit broccoli en andere vergelijkbare groenten geen gunstig effect hebben wat bescherming betreft bij de muizen zonder Nrf2 systeem. Tegelijkertijd is gebleken dat muizen die zodanig genetisch gemodificeerd zijn dat ze heel veel Nrf2 in hun lichaam hebben, een enorme weerstand hebben tegen verschillende soorten gif ( Okawa, H et al). Hieruit blijkt dat het zogenaamde Broccoli-effect, dat wil zeggen de bescherming tegen een hele hoop ziekten die het eten van broccoli en vergelijkbare soorten groente ons biedt, te maken heeft met de stimulatie van het Nrf2 systeem. Als je veel van dit soort groente consumeert, stimuleer je je Nrf2 systeem via de phytonutriënten die ze bevatten en aldus zorg je voor een betere bescherming tegen vrije radicalen.

Verschillende onderzoeken op dieren bewijzen dat de stimulatie van het Nrf2 systeem door het eten van groente en dus phytonutriënten het lichaam beschermen tegen chronische bronchitus, longemfyseem, herseninfarcten, kanker (Fagerholm, r. Et al) en tal van andere ernstige ziekten (Copple, Ian M. Et al, Issaa, Ala Y. Et al).


Activiteit verhogen is mogelijk

De korte stimulans die het Nrf2 systeem krijgt door het eten van broccoli (Ye, Lingxiang a. Et al) en vergelijkbare soorten groente, leidt tot verhoogde bescherming van de cellen tegen vrije radicalen die tot wel 24 uur kan aanhouden. Eet je deze groente regelmatig, dan verandert de steeds herhaalde korte stimulans van het Nrf2 systeem, in een constant verbeterde bescherming tegen vrije radicalen (Andersson H. et al). Dierproeven wijzen ook uit dat de activiteit van het Nrf2 systeem afneemt naarmate men ouder wordt, maar dat het altijd mogelijk blijft om de activiteit te verhogen door het consumeren van phytonutriënten (Suh, Jung H. et al). Het blijft dus mogelijk om de bescherming van je lichaam tegen vrije radicalen op peil te houden door regelmatig broccoli te eten.

Geen C, maar fytonutriënten

Steeds meer studies bewijzen dat de bescherming die groente en fruit bieden tegen ernstige ziekten (het Broccoli-effect) veroorzaakt wordt door het vermogen van phytonutriënten om de bescherming van ons lichaam tegen vrije radicalen via het Nrf2 systeem te verhogen. Dit is heel iets anders dan de werking van anti-oxidanten zoals vitamine C, die na twee uur uit ons lichaam verdwenen zijn en onze cellen onbeschermd achterlaten. Het Nrf1 systeem werkt als een moleculaire schakelaar die ons afweersysteem tegen vrije radicalen en andere oxidanten aanzet. Door veel phytonutriënten uit groente en fruit te eten zorgen we ervoor dat die schakelaar goed z’n werk blijft doen en op die manier er voor zorgt dat ons lijf optimaal beschermd is tegen ziekten en veroudering.

Waarom we dit verhaal vertellen? a. omdat BeautyJournaal’s Monique het interessant vindt en b. omdat Estée Lauder nu een crème heeft uitgebracht, geïnspireerd op deze technologie: lees maar.

Lees ook