wat kun je doen aan teveel pigmentvlekken, het is pure uv-schade

02:52 - 01:43
luistertijd 02:52 - leestijd 01:43

 

 

 

 

 

Ik heb UV-schade op armen, benen en decollete!

Beste Jetske, ik begin zo langzamerhand te beseffen dat ik eigenlijk best veel uv-schade op de huid van mijn decollete, armen en benen heb. Voordat ik begreep dat het serieuze pigmentvlekken zijn beschouwde ik het altijd als een onderdeel van het bruin zijn/bruin worden en ik had zoiets van ‘het hoort erbij’ en je lijkt er nog bruiner door.

Maar hoe meer ik lees op BeautyJournaal over pigmentschade, hoe meer ik me zorgen begin te maken en ook begin te beseffen dat ik het eigenlijk heel erg storend vind. Wat moet ik doen? Ik ben inmiddels begonnen met hoge beschermingsfactoren om erger te voorkomen. (klik op foto’s voor vergrotingen)

Onderzoeksarts Jetske Ultee antwoordt:

De vlekken op je decolleté, handen en armen zijn zonnevlekken; ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. Ze zijn scherp omgrensd, gemiddeld een centimeter groot en ontstaan meestal vanaf middelbare leeftijd. De oorzaak is overmatige blootstelling aan de zon. Vandaar dat ze vooral verschijnen op delen van je lichaam die meestal onbedekt zijn: je gezicht, je handen en je armen. In tegenstelling tot sproeten blijf je ze ook in de wintermaanden zien. Het is inderdaad waar dat je ze kunt voorkomen door je goed te beschermen tegen de zon. Je aanvullend beschermen met kleding is dan zeker ook een goed idee, omdat geen enkele zonnebrandcrème voor 100% beschermt. Belangrijk is dagelijks minimaal een SPF 15 te gebruiken en deze zonnebrandcrème dik en regelmatig (volgens de “regels” om de twee uur) aan te brengen.

Dit is natuurlijk niet altijd even realistisch er de meerderheid van de mensen zal zich hier niet aan houden. Gelukkig zijn zonnevlekken goed te behandelen, in tegenstelling tot melasma en irritatiepigment. Op cosmeticagebied kan een crème met hydroquinone of azelaïnezuur werken. Ook vitamine A zuur kan een positief effect hebben op pigmentvlekken. Deze crèmes zijn op recept te verkrijgen en worden dus door een (huid) arts voorgeschreven. Andere mogelijkheden zijn lichttherapie (IPL) of een laserbehandeling (bijvoorbeeld de Q-switch of de diode laser). Deze behandelingen laten de pigmentvlekken meestal voorgoed verdwijnen!

Wil je liever eerst een crème proberen die je gewoon in de winkel kan kopen, dan zijn er ook zeker mogelijkheden. Verwacht niet hetzelfde resultaat met deze producten, maar ze kunnen je oppervlakkige pigmentatie zeker wat lichter maken. Let er dan wel op dat de werkzame ingrediënten behoorlijk hoog in de ingrediëntenlijst staan. Je kunt zoeken naar producten met stoffen als glycolzuur (>5 %), zoethoutwortel extract (>0,5%), vitamine C (5%), arbutin (3-5%), niacinamide (2-5%).

Hartelijke groet, Jetske Ultee

Lees ook