Beste Anne, sinds een paar maanden slik ik supplementen van de Tuinen. Om er zeker van te zijn dat ik voldoende slik,  heb ik jouw advies nodig. Ik slik per dag het volgende: Ik begin op een nuchtere maag met 2 tabletten Collageen 1000 mg. Dan ‘s middags bij de boterham 2 tabletten ‘huid haar […]

02:35 - 01:33
luistertijd 02:35 - leestijd 01:33

Beste Anne, sinds een paar maanden slik ik supplementen van de Tuinen. Om er zeker van te zijn dat ik voldoende slik,  heb ik jouw advies nodig. Ik slik per dag het volgende:

Ik begin op een nuchtere maag met 2 tabletten Collageen 1000 mg. Dan ‘s middags bij de boterham 2 tabletten ‘huid haar nagels’, 2 tabletjes hyaluronzuur 20 mg, alles van de Tuinen. En 1x ‘Multi Totaal extra abc.’ En  dan nog 1 tabletje ‘blauwe bosbes’ 375 mg voor gezichtsvermogen. Ik wil er ook nog de Glucosamine sulfaat 1000 mg bij gaan slikken, 2 per dag.

Een hele waslijst nietwaar? Ik ben 47 jaar en wil er goed uit blijven zien. Ik merk dat mijn gezicht iets aan het verslappen is en dat wil ik niet. Mijn vraag is dan ook doe ik hier goed aan en slik ik voldoende? En moet ik nog meer gaan slikken? Ik las ook dat druivenpitextract goed is met granaat?

Zou jij mij een goed advies kunnen geven? Met Vriendelijke groeten, Annet

Suppletiedeskundige Anne Andela reageert:

Beste Annet, wat ik nog mis in je verhaal, is het volgende:

Een visolie supplement met EPA en DHA. Een hoog gedoseerd vitamine C preparaat: 500 mg. Glucosamine zou ik er inderdaad ook bij slikken. Dit kan in de sulfaat of HCl vorm. De aparte supplementen met glucosamine bevatten doorgaans een dosering voor de gewrichten, maar kan ook prima voor de huid. Wil je echt een specifiek supplement voor de huid, zou ik N-acetyl-D-glucosamine adviseren en dan kun je de hyaluronzuur tabletjes laten staan, omdat ik me daarvan afvraag of het goed wordt opgenomen in het lichaam. De N-acetyl-D-glucosamine stimuleert de eigen aanmaak van hyaluronzuur.

Het ‘Huid, haar en nagels’ supplement is heel vergelijkbaar met het Multi totaal vitamine van de Tuinen. Je kan in plaats van deze twee supplementen ook de Multi-max van de Tuinen nemen, daar zitten nog wat extra antioxidanten en flavonoïden in en heb je de beste combinatie van beide. Of je vult je huidige multivitaminen aan met antioxidanten, als druivenpitextract, Co-enzym Q10, acai-bes of granaatappel.

Het preparaat Bosbes, ofwel Ogentroost van de Tuinen wat je noemde, biedt ook antioxidanten aan uit bosbessen en druivenpitextract. Let hierbij wel op of de actieve stof OPC beschreven staat bij druivenpitextract op het etiket. De aan te raden OPC hoeveelheid is minimaal 95% OPC. 

Met vriendelijke groet, Anne Andela, Apotheker

Lees meer in ons vitaminen woordenboek.

Lees ook