Druivenpitextract kan een heel brede bescherming bieden aan zowel het bindweefsel en de vaten, vertelt suppletiedeskundige Anne Andela.

03:30 - 02:06
luistertijd 03:30 - leestijd 02:06

druivenpitextract

Druivenpitextract kan een heel brede bescherming bieden aan zowel het bindweefsel en de vaten, vertelt suppletiedeskundige Anne Andela. Het heeft ontstekingsremmende en antiallergische effecten. Het is een ideale bescherming tegen de effecten van uv-straling op de huid.

De antioxidatieve eigenschappen van druivenpitextract zitten vooral in de actieve stof OPC. Het wordt ook wel proanthocyanidine genoemd. Het behoort tot de groep flavonoïden. Het is een natuurlijke antioxidant die dus in druiven(pitten) voorkomt, maar ook in appels, peren, veenbessen.

De antioxidant-activiteit van OPC is uitvoerig onderzocht en bevestigd, zowel in-vivo als in-vitro. OPC is 50x krachtiger dan vitamine E en 20x krachtiger dan vitamine C. Het biedt bescherming tegen cel- en weefselveroudering veroorzaakt door oxidatieve stress en toxische invloeden.

Bescherming van collageen en elastine

OPC heeft een beschermende invloed op het collageen en elastine van de huid en vaatwanden. OPC zorgt er voor dat bloedvaten stevig en soepel blijven en de doorstroming van vooral de onderbenen wordt bevorderd. Daarom wordt het ook ingezet bij spataderen. OPC stimuleert, in samenwerking met vitamine C, de aanmaak, reparatie en stabilisering van collageen en remt de afbraak van collageen. Ook de afbraak van elastine en hyaluronzuur (een bouwsteen van het bindweefsel) worden door OPC geremd.

Tegen allergieën

OPC remt ook de aanmaak van histamine en kan bij een groot aantal allergieën ter vermindering van de klachten worden ingezet.

Bescherming tegen inwerking uv-straling in de huid

OPC’s helpen ook bij de wondheling van huid en slijmvliezen en beschermen tegen huidbeschadiging door UV-licht. In een recent onderzoek is gebleken dat diverse polyfenolen, waaronder ook proanthocyanidinen uit druivenpitten, van nut kunnen zijn bij huidaandoeningen die een gevolg zijn van UV-straling, oxidatieve stress en DNA-schade en daarmee het risico op huidkanker verkleinen.

Aankooptip: Bij de aankoop van supplementen is het verstandig om op de actieve nutriënten te letten: de OPC’s, of de proanthocyanidinen. Druivenpitextract is verkrijgbaar in capsules, tabletten en dranken. De aan te raden OPC hoeveelheid is minimaal 95%.Interactie met geneesmiddelen: Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor een wisselwerking van druivenpitextract met geneesmiddelen. Mogelijk zou het een bloedverdunnend effect kunnen hebben, waardoor mensen met bloedverdunners hiermee op moeten passen. 

Interactie met andere nutriënten: Vitamine C: OPC’s en vitamine C hebben een beschermende en stimulerende werking op elkaar. Hierdoor worden ze vaak gecombineerd in supplementen. 

Synoniemen: Druif (Vitis vinifera), Grape seed extract, OPC, Behoort tot: Vitaceae (familie), Oorsprong:  Zuid-Europa, West-Azie.

Dosering voor huidsuppletie: 50- 150 mg druivenpitextract met 95% proanthocyanidinen, verdeeld over de dag innemen.

Bevat:

Literatuur en broninformatie:

1] http://www.umm.edu

2] Review of the pharmacological effects of Vitis vinifera (Grape) and its bioactive compounds. Phytother Res. 2009 Jan 12.

3] http://www.vannature.nl/monografie/OPC.html

4] Monografie Veelzijdig OPC uit druivenpitten Van Nature nr. 8 – 2008

5] Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Altern Med Rev 2000;5(2):144-151.

6] Age associated changes in erythrocyte membrane surface charge: Modulatory role of grape seed proanthocyanidins. Exp Gerontol. 2005 Aug 30.

7] Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Ann N Y Acad Sci. 2002 May;957:260-70.

8] Skin photoprotection by natural polyphenols: anti-inflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms. Arch Dermatol Res. 2010 Mar;302(2):71-83.

Lees ook BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek

Lees ook