Druivenpitextract kan een heel brede bescherming bieden aan zowel het bindweefsel en de vaten, vertelt suppletiedeskundige Anne Andela. Het heeft ontstekingsremmende en antiallergische effecten. Het is een ideale bescherming tegen de effecten van uv-straling op de huid.
De antioxidatieve eigenschappen van druivenpitextract zitten vooral in de actieve stof OPC. Het wordt ook wel proanthocyanidine genoemd. Het behoort tot de groep flavonoïden. Het is een natuurlijke antioxidant die dus in druiven(pitten) voorkomt, maar ook in appels, peren, veenbessen.
De antioxidant-activiteit van OPC is uitvoerig onderzocht en bevestigd, zowel in-vivo als in-vitro. OPC is 50x krachtiger dan vitamine E en 20x krachtiger dan vitamine C. Het biedt bescherming tegen cel- en weefselveroudering veroorzaakt door oxidatieve stress en toxische invloeden.
Bescherming van collageen en elastine
OPC heeft een beschermende invloed op het collageen en elastine van de huid en vaatwanden. OPC zorgt er voor dat bloedvaten stevig en soepel blijven en de doorstroming van vooral de onderbenen wordt bevorderd. Daarom wordt het ook ingezet bij spataderen. OPC stimuleert, in samenwerking met vitamine C, de aanmaak, reparatie en stabilisering van collageen en remt de afbraak van collageen. Ook de afbraak van elastine en hyaluronzuur (een bouwsteen van het bindweefsel) worden door OPC geremd.
Tegen allergieën
OPC remt ook de aanmaak van histamine en kan bij een groot aantal allergieën ter vermindering van de klachten worden ingezet.
Bescherming tegen inwerking uv-straling in de huid
OPC’s helpen ook bij de wondheling van huid en slijmvliezen en beschermen tegen huidbeschadiging door UV-licht. In een recent onderzoek is gebleken dat diverse polyfenolen, waaronder ook proanthocyanidinen uit druivenpitten, van nut kunnen zijn bij huidaandoeningen die een gevolg zijn van UV-straling, oxidatieve stress en DNA-schade en daarmee het risico op huidkanker verkleinen.
Aankooptip: Bij de aankoop van supplementen is het verstandig om op de actieve nutriënten te letten: de OPC’s, of de proanthocyanidinen. Druivenpitextract is verkrijgbaar in capsules, tabletten en dranken. De aan te raden OPC hoeveelheid is minimaal 95%.Interactie met geneesmiddelen: Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor een wisselwerking van druivenpitextract met geneesmiddelen. Mogelijk zou het een bloedverdunnend effect kunnen hebben, waardoor mensen met bloedverdunners hiermee op moeten passen.Â
Interactie met andere nutriënten: Vitamine C: OPC’s en vitamine C hebben een beschermende en stimulerende werking op elkaar. Hierdoor worden ze vaak gecombineerd in supplementen.Â
Synoniemen: Druif (Vitis vinifera), Grape seed extract, OPC, Behoort tot: Vitaceae (familie), Oorsprong:Â Zuid-Europa, West-Azie.
Dosering voor huidsuppletie: 50- 150 mg druivenpitextract met 95% proanthocyanidinen, verdeeld over de dag innemen.
Bevat:
- Proanthocyanidinen, waaronder 45% OPC (=oligomere proanthocyanidinen)
- Vitamine E
- Linolzuur (omega-6 vetzuur)
Literatuur en broninformatie:
1] http://www.umm.edu
2] Review of the pharmacological effects of Vitis vinifera (Grape) and its bioactive compounds. Phytother Res. 2009 Jan 12.
3] http://www.vannature.nl/monografie/OPC.html
4] Monografie Veelzijdig OPC uit druivenpitten Van Nature nr. 8 – 2008
5] Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Altern Med Rev 2000;5(2):144-151.
6] Age associated changes in erythrocyte membrane surface charge: Modulatory role of grape seed proanthocyanidins. Exp Gerontol. 2005 Aug 30.
7] Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Ann N Y Acad Sci. 2002 May;957:260-70.
8] Skin photoprotection by natural polyphenols: anti-inflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms. Arch Dermatol Res. 2010 Mar;302(2):71-83.
Lees ook BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
2 reacties
beste babs, je stelde onlangs een vraag over vitamine B17. deze informatie kreeg ik van Anne Andela door. mocht je meer willen weten, dan moet de vraag explicieter gesteld worden.
=============================================
‘Betreft: Vitamin B17, nitriloside ,ook wel amygdaline of laetrile genoemd.
Valt buiten het gebied suppletie voor de huid.
Wat wil je er precies over weten?
Vitamine B17 komt in onze voeding voor in o.a. de pitten van abrikozen, kersen, perziken, pruimen, appels, in bonen (linzen) en granen en in bittere amandelen. Goede informatie is te vinden op de volgende website:
http://www.worldwithoutcancer.org.uk/index.html
Druiven (onbespoten) zijn inderdaad goede anti-oxidanten. Ik ben zelf nogal een “voedingssupplement-junk” , omdat ik ervan overtuigd ben dat tegenwoordig in groenten en fruit nauwelijks meer goede stoffen zitten, vanwege de productiemethoden.Denk bij vlees bv. aan de” plofkip “. Selenium, magnesium, vit C etc. vul ik dan ook graag aan via supplementen.(het liefst van Plantina of Orthica) Het goede aan rode wijn is volgens mij dat door het productieproces meer anti-oxidanten vrijkomen, net zoals bij het verwarmen van tomaten. Ik ben op zoek naar rode wijn uit Sardinie, waar ze op een net andere manier de wijn bereiden, waardoor deze nog beter is qua anti- oxidanten.
ik ben het helemaal met je eens: schoonheid komt zeker ook van binnenuit.
Vroeger at ik een appel op met klokhuis en pit helemaal op. Er wordt beweerd dat appelpitten cyanide bevatten, maar dan moet je er wel heel veel van eten. De keurmerkjes en gezond logo’s, die bepaalde producten krijgen, is volgens mij onzin. (en vaak wordt daar dik voor betaald door de producenten, terwijl een ander merk dezelfde stoffen/ingredienten bevatten, maar geen geld “gedoneerd “hebben om zo een logo te krijgen) .
Heb jij meer informatie over de Vitamine B17, de kernen van abrikozen en pitten van bittere amandelen?
ik weet dat veel mensen zullen reageren met: als je maar gezond eet, 2 stuks fruit en groente, overkomt je niks….
Verder eet ik ook graag op zijn tijd een lekkere zak patat, hoor. Maar alles wat met voeding en voedingsindustrie te maken heeft, vind ik zeer interessant.
En ik heb een snelle blik geworpen op de webshop http://shop.andelapharma.nl/ hierboven aangegeven , ziet er goed uit en zal ik zeker met plezier gaan lezen!