Een koele oasis in het midden van de woestijn...

05:54 - 03:32
luistertijd 05:54 - leestijd 03:32

Toen ik het flesje Alahine van Teo Cabanel in mijn handen kreeg, wist ik nog helemaal niets over de rijke geschiedenis achter dit merk. Ik spoot de geur op mijn hand en genoot van een volle, diepe en krachtige ambergeur. Vrij klassiek en totaal anders dan de zoete lieve akkoord van vanille en patchouli waarmee de meeste moderne ambernoten worden gemaakt. Deze had karakter en lef en daagde me uit. Het flesje nam ik mee om deze uitdaging te beantwoorden. Eerst dacht ik te maken hebben met een nieuw niche merk, maar later verbaasde ik me over de lange geschiedenis van Teo Cabanel.

Het verhaal achter Teo Cabanel

Théodore Cabanel was een Franse arts die zijn praktijk en tevens de apotheek in 1893 vestigde in het stadje Boufarik, niet ver van Algiers, de hoofdstad van Algerije. In deze tijden behoorden de reukwaters en colognes tot het vaste apotherkers-assortiment naast de verzorgingsproducten. Teo Cabanel had blijkbaar een goede neus voor het maken van parfums gezien er veel vraag was naar zijn geurige creaties. Het liep zo goed, dat hij besloot zich in Parijs te vestigen in 1908. En dan nergens anders dan in de zeer aristocratische buurt Montmartre.

Favoriet bij Wallis Simpson

Wallis Simpson, meer bekend onder haar formele naam de Hertogin van Winsdor, behoorde tot zijn vaste clientèle. Zo waren Yasmin en Julia haar twee favoriete geuren. Na de dood van Théodore heeft zijn dochter de zaken overgenomen. Hoewel ze zelf geen parfumeur was, wist ze heel goed het parfumhuis te handhaven. Marketing en verkooptalent behoorde tot haar kwaliteiten. Zelf had ze geen kinderen, maar wel een peetdochter van wie ze als van haar eigen dochter hield. Op deze manier is het parfumhuis overgegaan naar de peetkleindochter van Mademoiselle Cabanel, Caroline Ilacqua.

Pas 22 jaar, en met 150 parfumformules op zak

Toen Mademoiselle Cabanel overleed op 92-jarige leeftijd was Caroline Ilacqua pas 22 jaar oud. Ook zij was geen parfumeur, maar had veel liefde voor geuren overgenomen van haar peetoma. Haar doel was om het huis van Teo Cabanel in ere te herstellen en daarvoor ging ze naar Grasse, de hoofdstad van het parfum, om meer te leren over de geuren. Caroline had 150 parfumformules geërfd van Teo Cabanel, maar kon ze niet zomaar verwerken in parfums. Het waren succesvolle, maar oude formules waarvan een aantal ingrediënten schaars zijn geworden of zelfs verboden (zoals de dierlijke componenten). Maar zelfs nauwkeurig gereconstrueerd zouden deze ooit beroemde geuren nog geen succes garanderen in onze tijd. De smaken zijn veranderd. Caroline had een parfumeur nodig wie haar zou helpen om de formules te herschrijven.

Topparfumeur Jean-Francois Latty

In Grasse ontmoette Caroline de neus Jean-François Latty, de parfumeur achter klassiekers als Givenchy III voor Guy Laroche, Jazz voor Yves Saint Laurent en Tsar voor Van Cleef&Arpel. In 2000 had hij een eigen bedrijf voor het verkopen van de natuurlijke parfumingrediënten. Jean-François Latty raakte geïnspireerd door de rijke geschiedenis van Teo Cabanel en werd de in-huis parfumeur van het merk. Het is hem gelukt om de geuren opnieuw te creëren en tegelijkertijd hun klassieke elegante karakter te behouden. En zo kregen de geuren van Teo Cabanel weer een kans om onze neuzen te verleiden en onze harten te stelen.

Er zijn op dit moment zes geuren in de collectie:

Alahine…verfrissend oosters

Maar nu terug naar Alahine. Deze geur neemt me heel ver weg naar het oosten. Zijn frisse bloemige begin van bergamot en ylang-ylang voelt als een koele oasis tussen de gloeiende hitte van amber in de basis. De geur is klassiek en elegant, maar voelt een beetje afstandelijk als een mysterieuze, nog onbekende omgeving. De amber van Alahine combineert de warmte van harsen en kruiden met droogte van hout. Het is net een samoem, de droge hete wind wat in de woestijnen giert. Een licht dierlijk accent waarschuwt hoe gevaarlijk het kan zijn. Maar er is geen reden tot paniek. De frisse citrusnoten brengen de koelte van een oasis in deze woestijn. En bloemenblaadjes van roos, jasmijn en ylang-ylang lijken op het fijnste witte koele zijde waarmee de oosterse tenten zijn gebouwd. Alles nodigt uit om te relaxen in deze Fata Morgana vol luxe en elegantie. Verfrissende sorbet en exotische hapjes staan klaar, oosterse muziek vult de ruimte en de bewegingen van de buikdanseres zijn hypnotiserend en verleidelijk.

Maxim concludeert:

Op mijn huid opent Alahine als een combinatie van een warme klassieke oosterse amber met een droge houtige ondertoon en een koele, iets poederige roos. Qua karakter is het een vrouwelijke geur, het heeft een goede sillage en blijft lang aanwezig. De geur is klassiek en tijdloos.

 

NOTE! 

Je kunt Alahine in een mooie sampleset nu ook met andere zwoele voorjaarsgeuren winnen in INSPIRE 3, het online trendmagazine van BeautyJournaal. Klik op de foto om naar het magazine te gaan en doe mee met de actie.

 

 

 

 

Lees ook:

 

Lees ook