Sandelhout met roos, mooie combinatie

03:58 - 02:23
luistertijd 03:58 - leestijd 02:23

Serge Lutens Santal Majuscule

Santal majuscule of Sandelhout met de hoofdletter S is al een derde sandelhoutgeur in de collectie van Serge Lutens. In 1997 verscheen de warme kruidige Santal de Mysore binnen de exclusieve serie en vier jaar later werd Santal Blanc gelanceerd waarin vooral de zoete romige aspecten van de sandelhout naar voren kwamen. De nieuwe Santal Majuscule benadrukt de koele bloemige nuancen van sandelhout en is een ode aan de klassieke duet tussen sandelhout en roos.

Als ik de geur in één beeld wil omschrijven, dan lijkt het op een applicatie van sandelhout samengesteld uit de koele tedere rozenblaadjes op de achtergrond van de zoete oosterse lekkernijen. Het laatste akkoord zou je eigenlijk bijna de handtekening van Serge kunnen noemen. Alles wat hij doet, krijgt een oosters karakter en een zoete achtergrond.

Waarom een zoveelste sandelhoutparfum vroeg ik me af. Binnen de Serge Lutens collectie zijn er meerdere geuren die tegenovergestelde polen vormen van dezelfde thema’s als bijvoorbeeld een frisse roos in Sa Majesté la Rose en haar donkere zwoele zusje in Rose de Nuit. Hetzelfde geldt voor jasmijn in A la Nuit en Sarrasins of musk in Clair de musc en Musc Koublaï Khän en ook andere geuren. Dat vond ik eigenlijk een bijzonder kenmerk van deze collectie. En dan een driehoeksverhouding tussen de verschillende aspecten van sandelhout? Ergens kan ik het begrijpen. Want sandelhout heeft een vrij complexe geur bestaande uit de vele lagen. Ik herinner me mijn eigen ervaringen met sandelhoutolie. Eerst rook ik slechts de houtige noten. Later vond ik ook de romige zoete aspecten in deze geur. En daarna ontdekte ik de koele iets waterige nuancen van sandelhout. Alsof ik een relatie met de geur was aangegaan en het steeds dieper ging leren kennen.

Geur van een beboterde toast met suiker

Santal Majuscule bestaat in mijn beleving uit twee facetten of lagen. De eerste is een vrij herkenbare “handtekening” van Serge. Het oosterse zoete akkoord van boter en gebrande suiker met een vleugje vanille en gekonfijt fruit. Het doet me denken aan Jeux de Peau, een andere Lutens geur toegewijd aan zijn kinderherinneringen toen hij zoveel van een beboterde toast met suiker hield. Daarnaast ruik ik een klassieke combinatie tussen sandelhout en roos. Een frisse koele geur van de vochtige tedere rozenblaadjes. Stel eens een tuin voor wat helemaal wit is door de ‘sneeuw’ van de bloemenblaadjes. Ze liggen overal en bedekken zelfs het hele wateroppervlakte van een langzaam stromend beekje. Stel nu, dat deze tuin half transparant is alsof het een illusie is, voeg wat melkwitte mist toe en kleur deze witte scene in de subtiele koele lichtblauwe nuancen. Zo verbeeld ik me het tweede aspect van deze geur. Samen vormen deze twee aspecten een beeld van sandelhout waarvan de houtige noten een beetje naar de achtergrond zijn verplaatst.

Afrodisiacum

Er wordt beweerd, dat een combinatie van roos en sandelhout een sterke afrodisiacum is oftewel een lustopwekkend middel. Ik geloof niet echt dat er een universele afrodisiacum bestaat wat bij iedereen op dezelfde manier werkt. Wel moet ik zeggen, dat Santal Majuscule mij raakt. Het dringt diep tot de emotionele laag en raakt mijn gevoelige snaren aan. Ik merk dat ik vaker naar deze geur reik zonder te willen beseffen waarom. Het is zinnelijk, aantrekkelijk en vertrouwd met een vleugje van sereniteit.

Santal majuscule is een uniseks geur waarvan de vrouwelijke kant is iets meer uitgesproken dan de mannelijke. Net als de vele andere geuren van Serge heeft het een sterke sillage en blijft lang op de huid. Lees ook:

Lees ook