Injectables, leefstijl en de overgang. Annebeth heeft haar eigen collageenstimulatie menu

10:23 - 06:13
luistertijd 10:23 - leestijd 06:13

Ik ken Annebeth Kroeskop als sinds de oprichting van BeautyJournaal, en dat is zeker alweer veertien jaar. Ze werkte nog in Amerika. Toen ze terugkwam naar Nederland startte ze meteen in Amsterdam haar praktijk voor injectables.

Inmiddels is het een mooi uitgebreid concept voor huidbehandelingen en leefstijladvies. Haar kliniek heet Kalea, en ze runt hem samen met cosmetisch arts Daria Voropai. ‘Ik wil verder kijken dan een rimpel.’  Een van haar stokpaardjes is het voorkomen van een gezwollen gezicht. Door fillers, leefstijl, en de overgang. Ze ziet het teveel.

Kansberekening

Bij Annebeth, en haar businesspartner Daria Voropai komt geen enkele behandeling op de menulijst als het niet geschikt is voor een eerlijke kansberekening. Ze wil haar cliënten resultaat bieden. Of het nou om injectables of huidbehandelingen gaat. 

Vegan en collageenstimulatie gaan moeilijk samen

‘Ik wil graag zo goed mogelijk van tevoren weten welke kans van slagen een behandeling heeft. Collageenstimulatie, dat nu ontzettend on trend is, is een goed voorbeeld.

‘Mensen die vegan eten, en dat zijn er steeds meer, krijgen niet tot nauwelijks collageen binnen. Ik leg bij een behandelkeuze dan ook minder nadruk op collageenstimulerende behandelingen als Ulthera, Radiesse en dergelijke.

‘Ook laser heeft dan minder zin (tenzij het pigmentlaser is). Voor al deze collageenstimulerende behandelingen heb je de collageen-bouwstenen nodig. Zonder die elementen valt er niks op te bouwen. Daarover wordt echt te weinig verteld, wij doen dat wel.

‘Als er bij mijn vegan cliënten bereidheid is tot collageensuppletie, dan doe ik het wel. De meeste suppletie bevat dierlijk collageen, dus dat blijft dan een issue.’

Ik heb persoonlijk ook moeite met de collageendrankjes en poeders uit runder- en viscollageen. Maar ik ken gelukkig een merk dat dit niet heeft. Het bestaat alleen maar uit de bouwsteentjes van collageen zelf.

Te veel opgezwollen gezichtjes

Een interessante trend die Annebeth nu waarneemt is de behoefte aan ‘de-puffing‘, de zwellingen uit het gezicht weghalen, bijvoorbeeld met quasha-massage. Het gaat dan om stagnatie van de lymfe-afvoer.

Annebeth: ‘Dit kan natuurlijk door fillers komen, maar kaak klemmen (een stressreactie) veroorzaakt ook drainage problemen. Een overbelaste lever door stresshormonen, medicatie, pijnstillers, supplementen geeft ook een opgeblazen gezicht. Een overbelaste lever breekt ook slecht alcohol af, dus als je snel reageert op drank, dan weet je ook wel hoe laat het is.’ 

Weinig aandacht vanuit de wetenschap

‘Ook in de overgang zie je het bij vrouwen toenemen. In de wetenschap vind je nog weinig terug over de puffy face, maar ik let erop, en hoe meer ik erop let, hoe meer ik het zie en zo heb ik er ook een behandelspeerpunt van gemaakt. 

Suikers en koolhydraten

‘Ik heb er voor TikTok ook een serie over gemaakt. Ik weet nu bijvoorbeeld hoe effectief Ulthera is, het maakt de huid heel strak waardoor er überhaupt weinig ruimte is voor zwelling. Maar ook een koolhydraatarm dieet is heel nuttig. Dat ontdekte ik proefondervindelijk toen ik in LA, Californië was.

‘Er was nauwelijks brood of pasta te krijgen, alles is op basis van groenten. Geen cafeïne, maar wel veel groene thee. Nauwelijks suiker. Ik merkte daar zelf ook hoe zeer ik vocht verloor. Mijn gezicht werd slanker, mijn cellulite veel minder….

‘Overigens gebruik ik zelf nauwelijks filler. Een heel klein beetje in de slapen en in mijn lippen. Ik doe Ulthera af en toe, en laserbehandelingen, een heel klein beetje Botox. Mijn volle wangen zijn erfelijk, mijn moeder heeft  ze ook.’

Terwijl Annebeth dit allemaal vertelt, valt me weer op hoe leeftijdloos ze oogt. Het is bijzonder. Ze is 44, maar ze kan ook 30 zijn. Annebeth is grappig. Ik moet soms echt schaterlachen met haar.

Ze kan zo heerlijk voor de neus weg over verouderingsproblemen praten, terwijl ze verdomd goed weet waarover ze het heeft. Ze heeft veel actuele kennis. Annebeth leeft heel gezond, ze sport ook veel, en dat is niet alleen voor de fun, maar ook om een sluimerende hernia niet de kans te geven om los te breken.

De leukste doelgroep: 45+

Annebeths doelgroep is de vrouw die richting overgang gaat, zo vanaf het veertigste jaar. Ze weet uit ervaring dat deze vrouwen graag meer volume wensen, maar het is dus oppassen dat het niet puffy wordt. ‘Je treshold wordt lager naarmate je ouder wordt, je reageert steeds reactiever op hyaluronzuur.  Je krijgt steeds sneller zwelling.’ 

‘Ik vul de behandeling steeds vaker aan met collageen stimulatoren als Sculptra en Radiesse om de huid strakker te maken. Dit slaat vooral goed aan bij mensen die ook voldoende collageen binnenkrijgen.

Helaas is dit dus niet voor mensen met een vegan lifestyle, en ook niet voor mensen in een burn-out want dat lichaam pakt de stimulatie vanwege bestaande uitputting ook niet op. Dat is inmiddels wel door fabrikanten als Ulthera inzichtelijk gemaakt.’ 

Wat mis je?

Als je bij Annebeth op consult komt, zal ze altijd vragen wat je mist in je gezicht. Vaak zijn dat aspecten die je voorheen wel zag, maar die dus langzaam verdwijnen. Een soort frisheid, een bepaalde vorm in gezicht. ‘Een cliënt hoeft niet op een rimpel te wijzen, die anatomische aspecten kennen wij wel.’ 

Op mijn vraag hoe Annebeth als cosmetisch arts anticipeert op de afwezigheid van levenskracht als vrouwen binnenkomen, en opgefrist willen worden, vertelt ze dat mensen vaak pas later in het proces bij haar komen. 

Eerst gezond worden, en dan de kers op de taart

‘Ze gaan eerst naar de sportschool, boeken massages, en bezoeken de kapper, ze passen hun voeding aan. Wij zijn echt de kers op de taart. Als je al niet lekker in je vel zit is dit meestal niet de eerste deur die je binnen gaat.

‘Wie hier wel vanuit een eerste impuls binnenkomt en waaraan ik meteen ziet dat er nog een traject te gaan is, rem ik af. Ik geef meer bedenktijd en adviseer dan eerst een herstelprogramma te gaan volgen, bijvoorbeeld bij burn-out. In Amsterdam hebben we daar de Renaissance spa voor met prachtige healingprogramma’s.’

Topsecret: de Hollywood facial

Trots is Annebeth ook op haar Hollywoord Facial gezichtsbehandeling. Ze noemt het zes behandelingen ineen, met onder meer exfoliatie, spierversteviging, lymfedrainage, cold laser…..’Ik heb een apparaat dat echt voor Red Carpet-momenten gebruikt wordt in Amerika. Op elke hotelkamer staat er dan een voor de celebrity-gast. Het effect houdt dagenlang aan. Je krijgt er een mooi huidoppervlak van, maar ook de weefsels eronder worden even lekker op scherp gezet, zoals ik dat noem.’

Endosphere

Naast collageenstimulatie en het voorkomen van een puffy face, is Endosphere een paradepaardje: een lymfedrainage voor het lichaam, eveneens om te de-puffen. Annebeth: ‘Je ziet er direct wat slanker uit. Modellen maken hier gebruik van, voordat ze een shoot of show hebben.’

Het verschil met LPG Endermologie vindt Annebeth dat LPG de huid wat los trekt en bindweefselmassage geeft, terwijl Endosphere zachter is, een drainage. ‘Mensen komen hiervoor echt wekelijks bij ons.’ 

Een behandeling hoort mooi afgemaakt te worden

‘Ik maak samen met Daria voor Kalea echt de keuze om een allround advies aan te bieden. Niet alleen injectables, maar ook huidbehandelingen. Ik wil dat behandelingen mooi afgemaakt kunnen worden. Dus ook roodheid van de huid, pigmentvlekjes, littekentjes, contourverbetering. Omdat we een zorgvuldig plan opstellen, en huidscans (Vectra) maken, kunnen we ook die kansberekening geven over hoe mooi het kan worden. Onze focus is en blijft bij anti-aging.’

De-puffing skincare

Annebeth heeft aardig wat lichaamsbehandelingen op de menulijst staan en dat is niet voor niets. Ze anticipeert op een toenemende vraag van 45+ vrouwen voor bodytreatments. ‘Kalea biedt alleen behandelingen aan waar we zelf ook fan van zijn, en die we goed getest hebben. Onze laatste nieuwkomers zijn de  skincare lijn Iraye en de injectable Neauvia. Iraye is ontwikkeld door Harvard-specialisten. Ideaal wederom voor de ontzwelling van het gezicht. Vooral de oogcrème is top. 

Een filler die minder zwelling geeft

‘Neauvia is een filler die met PEG (polyethyleen glycol) gecrosslinked is met hyaluronzuur, in plaats van met 1, 4-butanediol diglycidyl ether (BDDGE). Deze filler kan beter tegen hogere temperaturen zoals bij laserbehandelingen, en het geeft geen productgerelateerde zwelling door stimulatie van T-cellen. Deze filler wordt ook beter verdragen door mensen met auto-immuunziekten die snel zwelling vertonen.  Je krijgt dus niet de prikkeling van het immuunsysteem waarbij je T-cellen in actie komen. 

Zwelling als valkuil

Hoewel ik zelf al eens met fillers heb ervaren dat je zwellingsissues kunt krijgen, dacht ik dat het aan mijn eigen systeem lag. Dat klopt ook wel, maar ik had er geen idee van dat het überhaupt een issue kan zijn: hyaluronzuurfillers in de menopauze. Ik vind het een opsteker om te weten dat een arts als Annebeth Kroeskop hier alert op is. 

Doe het met mate, en biohack je leefstijl

Collageenstimulerende warmtebehandelingen kunnen een alternatief zijn, maar zoals voor alles geldt: doe het met mate, om overbehandeling te voorkomen. Kijk ook naar leefstijl interventie. Een huidconditie kan ook enorm opknappen door een aangepast voedingspatroon met zeer weinig suiker en weinig koolhydraten. Met healing- en ontspanningsprogramma’s en dagelijkse beweging. Het leven is geen ratrace, je hoeft geen Fear of Missing Out te hebben. Navigeer mee op het ritme van je lichaam. Het geeft altijd aan wat je nodig hebt, luister naar die  signalen. 

Lees ook